Banner 980x90

4 populārākās finanšu kļūdas, kuras pieļaujam

Lai arī cik uzmanīgi mēs rīkotos ar naudu, teju ikvienam reizi pa reizei gadās pieļaut kādu finansiālu kļūdu, un tas ir saprotami, jo mēs visi esam tikai cilvēki. Taču problēma slēpjas tajā, ka ar laiku šīs pieļautās kļūdas var izaugt par lielākām problēmām, kas apgrūtina ikdienas dzīvi. Finansiālās grūtības parasti nerodas vienas nakts laikā, tādēļ mēs iesakām ielūkoties četrās populārākajās naudas pārvaldības kļūdās, kuras cilvēki pieļauj, lai Jūs varētu no tām veiksmīgi izvairīties. 

Izvairīšanās veidot budžeta plānu
Katru mēnesi rūpīgi plānots un detalizēts budžets var palīdzēt panākt, ka mēs pārvaldām savus naudas līdzekļus, nevis tie kontrolē mūs. Neatkarīgi no tā, cik mazi vai lieli ir Jūsu ienākumi, cilvēks, kurš ikdienā neplāno budžetu, nespēj kontrolēt savus naudas līdzekļus. Un tas savukārt ir cēlonis daudzām finansiālām problēmām un kļūdām. 

Tāpat kā produktīvi un veiksmīgi cilvēki savlaicīgi izplāno savu ikdienu un veicamos uzdevumus, Jums ir jāiemācās padarīt budžeta plānošanu par ieradumu, ar kura palīdzību skaidri tiek noteikts, kam tiks novirzīts katrs cents, ko nopelnāt. Protams, ir arī tādi cilvēki, kas uzskata, ka budžets nav nepieciešams, un rēķinus apmaksā tad, kad tie saņemti, nerēķinoties ar citiem izdevumiem, kā rezultātā ātri vien nonāk situācijā, kad dzīvo no algas līdz algai. 

Ko darīt? Izmantojiet papīru un pildspalvu vai viedtālruņa aplikāciju, lai detalizētā veidā piefiksētu savus ienākumus. Pēc tam atņemiet no tiem regulāros ikmēneša izdevumus, kurus veido, piemēram, īre, transports, kredīts internetā un komunālie pakalpojumi. Turpinājumā atlieciet malā summu, kas nepieciešama ikdienas izdevumiem, piemēram, pārtikai un saimniecības precēm, un, ja iespējams, 10% līdz 20% ienākumu novirziet iekrājumiem.

Dzīvošana bez iekrājumiem
Kā jau iepriekš minējām, budžeta neveidošana kalpo par iemeslu dažādām citām problēmām un kļūdām, un viena no tām ir iekrājumu neesamība. Padomājiet, cik daudz no Jums pazīstamiem cilvēkiem krāj naudu un vai paši to mēdzat darīt. Ļoti iespējams, ka Jums, līdzīgi kā daudziem citiem, nepietiek laika, ienākumu vai gribasspēka, lai ķertos pie šī uzdevuma izpildes. 

No vienas puses, iemesli šādai rīcībai ir saprotami – ikdienā sastopamies ar dažādiem izdevumiem, vajadzībām un neplānotām izmaksām, tādēļ mēneša beigās iekrājumiem gluži vienkārši nekas neatliek. Taču šis nav pareizais veids, kā pret naudas krāšanu izturēties. Ja patiešām vēlaties to īstenot, uztveriet iekrājumus kā ikmēneša obligāto uzdevumu, kas, tāpat kā, piemēram, rēķins par īri, ir jāapmaksā. Izvērtējiet, cik lielu naudas summu varat sākt krāt, un novirziet to šim mērķim jau brīdī, kad alga nonākusi Jūsu kontā. 

Nepārdomāta kredītsaistību noformēšana
Ikvienam no mums var rasties nepieciešamība pēc papildu naudas līdzekļiem. Tās var būt ārkārtas situācijas, pēkšņas veselības problēmas, nepieciešamība pēc auto vai mājokļa remonta, kā arī sadzīves tehnikas iegādes. Prasīt aizdevumu tuviniekiem var draugiem nav patīkami, tādēļ liela daļa cilvēku izvēlas tādus risinājumus kā patēriņa kredīts un citus finanšu pakalpojumus.
 
Lai arī, pareizi pret tiem attiecoties, aizdevumi var mums palīdzēt uzlabot dzīvi un izkļūt no problēmām, cilvēki ne vienmēr uztver tās pietiekami nopietni un nonāk vēl lielākos finansiālajos sarežģījumos. 

Viena peļņas avota izmantošana
Ir pašsaprotami, ka, sašaurinot peļņas avotu skaitu līdz vienam, mēs sevi pakļaujam augstākam finansiālās nestabilitātes riskam, jo, ja kādu iemeslu dēļ Jūs atlaidīs vai arī nevarēsiet turpināt strādāt esošajā vietā, nāksies steidzami meklēt risinājumus, kā gūt papildu ienākumus. Lai no tā izvairītos, centieties veidot vairākas ienākumu plūsmas, kas palīdzēs rūpēties par finansiālo drošību nākotnē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)