Banner 980x90

5 ieteikumi, kā saviem bērniem iemācīt apieties ar naudu

"Mammu, nopērc man to! Tēti, nopērc man šito!" Vai tas skan pazīstami? Vecāki ar šiem jautājumiem sastopas ļoti bieži. Turklāt nereti lūgšanās ir tikai vienkāršākais veids, kā uzspiest vecākiem savu gribu. Ja tā nelīdz, sākas arī raudāšana, kliegšana un pat vārtīšanās pa zemi. Ko darīt, lai šādas situācijas novērstu vai vismaz mazinātu? Viens no vērtīgiem paņēmieniem ir bērnu izglītošana par naudu un tās pārvaldību. Piedāvājam piecus padomus, kas to palīdzēs izdarīt vienkāršāk. 

Sāc laikus
Kad tavs bērns tikko sāk apgūt, kā krāt centus, vai arī lūdzas, lai atkal nopērc viņam to dārgo rotaļlietu, viņš sāk apjaust, ka ir tāda lieta kā nauda, par kuru var iegādāties dažādas lietas. 

Ja mazais ķipars spēj aizskaitīt līdz desmit, viņš ir gatavs sākt mācīties par to, kas ir nauda un kā ar to rīkoties. Vispirms vari sākt ar pavisam vienkāršām rotaļām, piemēram, izmanto krājkasi, kurā ieliec dažus centus, un pastāsti bērnam, ka viņš var krāt naudiņu, lai pēc laika nopirktu ko vērtīgāku. Varēsiet kopā sekot līdzi tam, kā ar laiku naudas daudzums pieaug. 

Svarīgi ir likt bērnam saprast, ka mantas un gardumus nevar dabūt par velti, un par tiem visiem ir jāmaksā, turklāt mammai un tētim naudas daudzums ir ierobežots, tādēļ viņš nevar iegūt visu, ko vēlas. Vecākam bērnam pastāsti ne tikai par ienākumiem un izdevumiem, bet arī situācijām, kad ārkārtas gadījumos vai lielāko pirkumu veikšanai tiek izmantota kredītlīnija. Par to vairāk vari uzzināt ŠEIT.

Nemaksā par pienākumiem – maksā par īstu darbu
Daudzi vecāki izmanto īpašu sistēmu, piešķirot saviem bērniem noteiktu naudas summu par to, ka viņi, piemēram, nomazgā traukus, iznes miskasti vai sakārto savu istabu. Taču, loģiski padomājot, šie nav darbi, par kuriem būtu jāsaņem samaksa. Tie ir pašsaprotami pienākumi, kas viņiem kā ģimenes locekļiem ir jāveic. Un, protams, šādas aktivitātes arī iemāca dzīves nepieciešamās prasmes. 

Taču, ja tomēr vēlies savu bērnu atalgot par kādu uzdevumu veikšanu, vari to darīt, izvēloties sarežģītākus darbus, piemēram, lapu grābšanu rudenī, dārza ravēšanu, sētas krāsošanu vai logu mazgāšanu. Tas palīdzēs mazajiem ķipariem izprast darba un samaksas saistību. 

Iemāci finansiālo sodu
Ikdienas dzīvē pieaugušie sastopas ar virkni dažādiem naudas sodiem, piemēram, par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu. Diemžēl bērni mēdz būt nerātni un tīšām izdara ko tādu, kas pēc tam vecākiem rada izdevumus. Tā vietā, lai par šādu rīcību savu atvasi žēlotu, piemēro viņam sodu par izdarīto, piemēram, atņemot konkrētu naudas summu no viņa iekrājumiem. Tas palīdzēs apgūt atbildību par izdarīto.

Mudini bērnu tērēt gudri
Vecāku mīlestība pret bērniem ir neizmērojama, kā rezultātā nereti mazajiem ķipariem tiek pirkts viss, ko viņi vēlas. Diemžēl šāda rīcība neko neiemāca par to, kā pārvaldīt naudu. Protams, bērnam tas šķiet jautri, taču, no otras puses, tu šādi īslaicīgi apmierini viņa iegribas. Tādēļ ir ieteicams mācīt bērnam pašam saprast, kā viņam saplānot savas finanses, lai atļautos nopirkt kādu kārumu vai mantiņu. 

Daudzi noteikti ir izbaudījuši to, kā bērnībā pašu vecāki lika aiziet uz veikalu nopirkt maizi vai ko citu un iedeva, piemēram, piecus latus, ļaujot par atlikumu iegādāties, ko pats vēlas. Tas uzreiz uzliek bērnam atbildību par savu rīcību – viņam pašam jāizlemj, ko var atļauties par konkrēto summu. 

Godīgums ir labākā pieeja
Runājot ar bērnu, nevajadzētu slēpt no viņa ģimenes patieso finansiālo situāciju. Lai arī šādas sarunas var nebūt vienkāršas, tās palīdzēs atvasei saprast, ko viņš var gaidīt no vecākiem finansiālā atbalsta ziņā, ko mamma un tētis varēs vai nevarēs nopirkt un kā izdevumi iespaidos viņu. 

Piemēram, izrunājot ar bērnu situāciju par to, ka tev ir samazināta alga vai arī esi aizgājis no darba, ir jāizskaidro, ka tuvākajā laikā tas ietekmēs ģimenes kopējās finanses, piemēram, nevarēsiet tik bieži aiziet kopā paēst uz kafejnīcu, būs jāgatavo vienkāršākas maltītes un jāiztiek bez dārgiem našķiem. Un, ja finansiālā situācija pēkšņi uzlabojas, arī tas ir jāizrunā ar bērnu, lai viņš saprastu gudras naudas tērēšanas paradumus un to ietekmi uz ģimenes budžetu ilgtermiņā. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)