Banner 980x90

5 ieteikumi mājokļa labiekārtošanā, ja ģimenē aug bērni

Par dzīvokļa labiekārtošanu vajadzētu sākt domāt jau brīdi, kad tiek plānots ģimenes pieaugums. Jāpiedomā par viengabalainu, ērti kopjamu grīdas segumu, drošām un stabilām mēbelēm, kas viegli transformējamas, bērniem augot, kā arī jāieplāno papildu vieta bērnu rotaļām un vēlāk arī mācībām. Iepērkoties jāpievērš lielāka uzmanība interjera priekšmeta praktiskajai, ne estētiskajai pusei, un lieku reizi jāpārliecinās par tās drošību un piemērotību mājoklī, kur uzturēsies mazi bērni. Turpinājumā pastāstīsim, kas jāņem vērā, iekārtojot mājokli tā, lai bērniem tur uzturēties būtu droši, mājīgi un komfortabli.

Ērti kopjamas virsmas
Iegādājoties virtuves virsmu, ēdamgaldu vai rakstāmgaldu, vienmēr jāpārliecinās, ka tā virsma ir gana ērti un ātri kopjama. Jāņem vērā, ka, bērniem augot, visas virsmas tiks izmantotas pastiprinātā režīmā. Bieži vien visvairāk sadzīvē cieš tieši ēdamgalds, jo tiek izmantots visiem mērķiem - pie tā zīmē, mācās, ietur maltītes, tāpēc īpaši vajadzētu piedomāt pie tā, lai virsma ir ērti kopjama un atjaunojama.
 
Stabilas un viegli transfomējamas mēbeles
Šis nebūs tas gadījums, kad iegādāties greznas un izsmalcinātas mēbeles, tā vietā jādod priekšroka praktiskām, stabilām un drošām mēbelēm. Jāatceras, ka, bērnam augot, krāsies arī drēbes, kas kļuvušas par mazu, un rotaļlietas, kas vairs neinteresē, tādēļ jādod priekšroka mēbelēm ar papildus nodalījumiem mantu glabāšanai. 

Pirms iegādāties mēbeles noteikti jāpārliecinās par to, vai tām nav asu stūru, pret ko bērni spēlējoties varētu sasisties, pārāk daudz sīku detaļu, ko varētu nomontēt, un vai to virsmu būs viegli atjaunot, ja bērni to, piemēram, apzīmēs. Tāpat jāizvēlas stabilas mēbeles, kuru pamatni nav tik viegli izkustināt un lieku reizi jāpārbauda mēbeļu stiprinājumi, jāizvairās no visām asām detaļām un izvirzītajām skrūvēm vai stiprinājumiem.
 
Žalūzijas
Grezni aizkari, kas nokarājas līdz grīdai, šajā gadījumā būtu jāaizmirst, daudz praktiskāk ir izvēlēties, piemēram, rullo žalūzijas, kas lieliski regulēs telpas apgaismojumu un - kas svarīgi - to konstrukcija izvietota gana augstu, lai būtu maziem bērniem nesasniedzama. Turklāt žalūzijas ir lielisks logu noformējuma variants arī bērnistabai, jo tieši tajā bērni parasti pavada visvairāk laika - rotaļājoties, mācoties un guļot diendusu.
 
Jāatceras, ka tieši diendusas laiks ir mazajiem ļoti svarīgs, tāpēc telpai jānodrošina arī kvalitatīva gaismas izolācija. 
 
Viengabalaini grīdas klājumi
Nevajadzētu izmantot grūti kopjamus grīdas seguma materiālus, ja istabās ir plānots paklājs, tad tam ir jābūt lielam, no viena telpas stūra līdz otram, un tumšās tonalitātēs. Jo gaišāks būs paklājs, jo ilgāku laiku pavadīsiet, to kopjot. Tāpat telpu interjerā noteikti nevajadzētu izvēlēties izvietot vairākus mazus paklājus, jāņem vērā, ka bērni mājās pavadīs lielāko daļu sava laika, sevišķi, ja mazulis tikai knapi sācis spert savus pirmos soļus, vairāki telpā izvietoti paklāji var tikai traucēt un, protams, var izraisīt arī mazuļa paklupšanu un sasišanos.
 
Plaukti
Ja ģimenē aug mazi bērni, vienmēr vajadzētu padomāt par to, ko un kur glabājam, piemēram, tīrīšanas līdzekļus un citas bīstamas preces. Jāatceras, ka mazi bērni ir ļoti zinātkāri un mēģina iepazīt pasauli visos iespējamos veidos, visu skapīšu durvis tiks virinātas pa vairākām reizēm, un spilgtais tīrīšanas līdzekļa iepakojums var piesaistīt mazā rakara uzmanību. Tāpēc, ja mājās ir bērni, rūpīgi jāpiedomā par plauktu iekārtošanu, vislabāk izvēlēties plauktus, kas pēc iespējas augstāk stiprināmi pie sienām. Visas veselībai bīstamās ķīmiskās un sadzīviskās preces noteikti būtu jāglabā pašos augstākajos plauktos, iepriekš izmērot, vai bērni tiem, pat pakāpjoties uz krēsla, nevarētu piekļūt.
 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)