Banner 980x90

7 fakti par naudu un tās taupīšanu, kurus vajadzētu zināt arī Tev

Nepirkt kafiju ārpus mājas. Pārstāt ēst kafejnīcās. Atteikties no kabeļtelevīzijas. Pāriet uz lētāku mobilo tarifu plānu. Ir miljoniem veidu, kā ikdienā ietaupīt naudu. Taču mēs visi esam tikai cilvēki, un ir pašsaprotami, ka gadās kļūdīties, ļauties kārdinājumiem un nepārdomātiem pirkumiem. 

Ja arī Tu jau krāj vai arī plāno krāt naudu un vēlies zināt, kā to izdarīt efektīvāk, lasi turpinājumā apkopotos septiņus faktus par naudu un tās taupīšanu.

Tu vai nu ietaupi naudu, stāvi uz vietas, vai arī esi kredītsaistībās
Ja mums kādu iemeslu dēļ neizdodas laikus vai pilnībā apmaksāt rēķinus un mēs neietaupām naudu ikdienā, pastāv liels risks, ka esam nonākuši finansiālās grūtībās. Lai arī daudzi cilvēki atrodas starp iepriekšējām kategorijām, cenšoties tās visas sabalansēt. Lai spētu pilnvērtīgi pievērsties taupīšanai, ir jāatrod līdzsvars starp šo mērķi un esošo saistību segšanu. 

Svarīga ir pareiza attieksme
Veiksme naudas taupīšanā lielā mērā ir atkarīga no Tava domāšanas veida un darbībām. Apzinoties savu pašreizējo situāciju un secinot, ka ir nepieciešams ko mainīt, jāsper soļi uz priekšu, kas palīdz izkļūt no līdzšinējiem apstākļiem. Savukārt, ja Tu ikdienā tikai žēlosies par to, cik slikta ir Tava finansiālā situācija, nekas nemainīsies. 

Naudas taupīšana ir ieradums
Naudu taupīt ir vieglāk, ja tās pietiek, vai arī esi noteicis īstermiņa mērķus, piemēram, nopirkt jaunu ledusskapi vai iegādāties velosipēdu. Taču, ja jāiekļaujas ierobežotā budžetā, taupīšana var šķist kā neiespējams sapnis. Tieši šajā gadījumā naudas taupīšanu vajadzētu sākt uztvert un ieviest kā paradumu, kas ir neatņemama ikdienas daļa, gluži kā zobu tīrīšana. 

Piemēram, ja apzinies, ka katru dienu atlikt noteiktu summu būs grūti, iespējams, palīdzēt var naudas krāšana pa nedēļām vai mēnešiem. Izvēlies sev ērtāko metodi, taču svarīgi ir, lai Tu to sāktu uztvert kā pašsaprotamu nodarbi, nevis pienākumu, kas padara Tavu dzīvi grūtāku. 

Iepazīsti savu naudas taupīšanas stilu
Vai Tu zini, kāda tipa krājējs esi? Vai Tu mēdz iztērēt visu naudu, ko nopelni, ja vien iepriekš īpaši nepiedomā pie tā, lai atliktu daļu vietā, kur līdzekļiem nevari tik viegli piekļūt? Varbūt tieši pretēji - Tu esi cilvēks, kam patīk vispirms samaksāt sev, proti, noguldīt iekrājumiem atvēlēto ienākumu daļu drošā vietā un tikai pēc tam ķerties pie atlikuma tērēšanas? Atceries, ka nepareizs stils nepastāv, ja vien Tev izdodas ietaupīt. 

Svarīgi sadarboties ar sevi
Vai Tev tiešām ir nepieciešama tā prece, kuru tikko ieraudzīji veikalā un vēlies nopirkt? Šis jautājums ir ļoti svarīgs, un to vajadzētu ikdienā izmantot pēc iespējas biežāk. Uz to atbildēt ir grūtāk, nekā šķiet, jo patiesība nav patīkama. Taču Tev tā ir nepieciešama, lai efektīvāk ietaupītu naudu. 

Ja tas nestrādā, ievies pārmaiņas
Einšteins reiz runāja par to, ka neprātu var definēt kā vienu un to pašu darbību atkārtošanu ar cerību, ka rezultāts būs cits. To iespējams attiecināt arī uz naudas taupīšanu. Ja Tu esi izmēģinājis vienu metodi un tā nestrādā, meklē citus risinājumus, kamēr atrodi to, kas ir Tev piemērots. 

Nauda ir līdzeklis
Šis ir viens no faktiem, kuru atcerēties brīžos, kad Tev šķiet, ka naudas līdzekļi ir svarīgākais, kas vien dzīvē var būt. Jā, tā ļauj mums sasniegt mērķus, taču ņem vērā, ka, ja vien negadīsies laimēt loterijā, visticamāk, vairumam no mums nāksies krāt naudu dažādiem mērķiem visu dzīvi. 

Lai arī dažreiz šķiet, ka taupīšana noteikti ir īstais veids, kā nonākt pie tā, ko vēlamies, atceries, ka svarīgi ir arī izbaudīt dzīvi, nevis tikai ierobežot sevi un nepārtraukti skaitīt katru centu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)