Banner 980x90

Slimnīcu biedrība: dialoga sākums ar jauno ministri – cerīgs

Riga24.lv
Riga24.lv
Latvijas Slimnīcu biedrība (LSB) trešdien, 6.jūlijā, tikās ar jauno veselības ministri Andu Čakšu, diskutējot par vairākiem būtiskiem veselības aprūpes jautājumiem. Panākta vienošanās par virkni darāmajiem darbiem un regulāra dialoga uzturēšanu arī turpmāk, vienlaikus biedrība vēlreiz kritizēja šogad samazināto finansējumu reģionu slimnīcām. 

"Katra jauna posma sākumā ar cerībām skatāmies uz sadarbību. Tikšanās ar ministri bija konstruktīva, ceram, ka ministrei izdosies īstenot iecerētās pārmaiņas un to īstenošanā aktīvi piedalīsies arī slimnīcas," norāda LSB vadītāja vietniece Egija Širova.

Sanāksmes laikā daudz tika diskutēts par medicīnas pakalpojumu pieejamību pacientiem, ko negatīvi ietekmēja šogad būtiski samazinātais finansējums reģionu slimnīcām. Ministre norādīja, ka finansējuma piešķiršana atpakaļ slimnīcām vēl tiks vērtēta, bet līdz tam tiks izskatīta iespēja piedāvāt papildu finansējumu onkoloģijas diagnostikai ārpus kvotētajiem pakalpojumiem.

"Pašreizējā situācijā papildu iespējas onkoloģijas diagnostikai varētu būt īstermiņa risinājums. Nedrīkst aizmirst, ka pacientiem, īpaši reģionos, kur veselības pakalpojumu fiziskā pieejamība tā jau ir zemāka, nekā galvaspilsētā, jābūt vienlīdzīgam iespējai saņemt medicīnisko aprūpi bez nepieņemami garām rindām," komentē LSB vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

Tāpat tikšanās laikā ministre iepazīstināja biedrību ar savu redzējumu par veselības aprūpes finansēšanas modeli un tika pārrunātas problēmas, kas jāatrisina pacientu pārvešanai no zemāka uz augstāka līmeņa slimnīcām. Slimnīcas piedāvā iesaistīties topošo speciālistu sagatavošanā Veselības ministre piekrita biedrības redzējumam, ka ir jāmeklē iespējas, kā novērst medicīnas personāla trūkumu nozarē. Slimnīcas ir gatavas pašas apmaksāt rezidentūras vietas, lai sagatavotu sev vajadzīgos speciālistus. Taču, lai tas būtu iespējams, primāri ir nepieciešams radīt papildus rezidentūras vietas augstskolās. Savukārt sekundāri būtu jāatvieglo slimnīcas no lieka finanšu sloga, kas rodas rezidentūras izmaksas apliekot ar darbaspēka nodokļiem – LSB cer uz veselības un finanšu ministrijas sadarbību attiecīgo normatīvo aktu grozījumu izstrādē.

Veselības ministrija arī informēja, ka plānotas korekcijas citos svarīgos veselības nozares jautājumos – normatīvajos aktos tiks precizēts, ka turpmāk laboratorijas varēs veikt brīvprātīgu akreditāciju. Tas ļaus to resursus izmantot tiešo darba pienākumu izpildei, nevis teorētisku uzdevumu veikšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)