Banner 980x90

AM noraida maldinošas ziņas par NATO karavīru brīvu pārvietošanos Latvijā ar pielādētiem ieročiem

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Aizsardzības ministrija (AM) noraida maldinošas ziņas par NATO karavīru brīvu pārvietošanos Latvijā ar pielādētiem ieročiem, aģentūru LETA informēja AM.

Aizvadītajā nedēļā publiskajā telpā apzināti vai neapzināti arvien plašāk izskanējusi maldinoša ziņa, ka NATO karavīri Latvijā varēs brīvi pārvietoties ar pielādētiem ieročiem, tādējādi apdraudot Latvijas sabiedrību.

AM skaidro, ka rosinātie grozījumi likumā "Ārvalstu bruņoto spēku statuss Latvijas Republikā" paredzēti, lai valsts apdraudējuma gadījumā sabiedrotie varētu sniegt atbalstu Latvijai pēc iespējas ātrāk un bez garām administratīvām procedūrām. Šie grozījumi vajadzības gadījumā tiks piemēroti tikai attiecībā uz robežas šķērsošanu, lai nodrošinātu vienību pašaizsardzības spējas.

Vienlaikus AM uzsver, ka neviens NATO karavīrs Latvijā nepārvietojas un nepārvietosies ar pielādētu ieroci pēc paša iniciatīvas, jo jebkura vienība, kas ierodas Latvijā, šeit ierodas pēc Latvijas uzaicinājuma. Tāpat arī AM un Nacionālie bruņotie spēki koordinē sabiedroto pārvietošanos Latvijā ar un bez ieročiem.

Minētie grozījumi paredz, ka NATO un ES dalībvalstu bruņotie spēki kaujas tehniku Latvijas teritorijā varēs pārvadāt pielādētu tikai ar AM piekrišanu. Savukārt nebūs atļauts pārvietoties ar pielādētiem tādiem ieročiem, kas var nodarīt kaitējumu apkārtējo drošībai.

Likumprojekts nosaka, ka NATO un ES dalībvalstu bruņotos spēku vienībām ir sevišķas tiesības uz kaujas tehnikas un ieroču pārvietošanu pāri Latvijas iekšējai robežai, ja to prasa operacionālā nepieciešamība.

AM un Nacionālie bruņotie spēki ir atbildīgi par šādas NATO un ES dalībvalstu bruņoto spēku vienībām piešķiramās sevišķās kārtības ievērošanu. Likumprojekts paredz divus nosacījumus, kad tiek pieļaujama pielādētas kaujas tehnikas, tajā skaitā gaisa kuģu un ieroču pārvadāšana pāri Latvijas iekšējai robežai un Latvijas teritorijā - ja tas ir paredzēts kaujas tehnikas vai ieroču izmantošanas instrukcijā un atkarībā no valsts apdraudējuma veida, tā intensitātes un rakstura. Tikai pastāvot minētajiem nosacījumiem, iestāsies normā noteiktā atļauja, atgādina AM.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)