Banner 980x90

Attīstītājs: Rīgai jānostiprina pozīcija kā starptautisko biznesa pakalpojumu centru novietnei

Rīga, 22.marts, LETA. Rīgai nākamā gada starptautiskajā nekustamā īpašuma un investīciju forumā "MIPIM 2019" vairāk nepieciešams koncentrēties uz starptautisko biznesa pakalpojumu centru piesaisti, lai parādītu Rīgu kā lielisku lokāciju šāda veida biznesa attīstībai, aģentūrai LETA sacīja Skanstes attīstības aģentūras valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

Pagājušajā nedēļā Rīga jau 12.reizi piedalījās starptautiskajā nekustamā īpašuma un investīciju forumā "MIPIM 2018", kas norisinājās Francijā, Kannās. MIPIM ir pasaules lielākā nekustamo īpašumu nozares konference, kurā šogad tika pārstāvētas 100 valstis, pulcinot vairāk nekā 24 000 pasaules nekustamo īpašumu tirgus dalībniekus un investorus no visas pasaules.

Latvijas galvenais mērķis konferencē bija parādīt starptautiskajai sabiedrībai, ka Rīga, līdzīgi kā citas Eiropas galvaspilsētas, ir gatava izaicinājumiem, mērķtiecīgai attīstībai un iespēju paplašināšanai, norādīja Vanags.

"Relatīvi mazu valstu galvaspilsētu tendencēs redzama koncentrēšanās uz savu individuālo pozicionējumu. Piemēram, Krakova tiek izcelta biznesa pakalpojumu centru jomā, savukārt Viļņā uzsvars tiek likts uz "open data", bet Tallinā - uz tehnoloģiskajiem sasniegumiem. Arī Rīgai ir jāmeklē savas priekšrocības, un, manuprāt, nākamgad vairāk nepieciešams koncentrēties tieši uz starptautisko biznesa pakalpojumu centru piesaisti, lai parādītu Rīgu kā lielisku lokāciju šāda veida biznesa attīstībai," sacīja Vanags.

Viņš skaidroja, ka Rīgai ir ko piedāvāt starptautiskiem investoriem - lieliska lokācija Baltijas ietvaros, pilsēta ir atvērta un droša, šeit ir talantīgs un izglītots darbaspēks, kā arī kvalitatīva un zaļa dzīves vide.

"Forumā bija būtiski bija parādīt Rīgu kā piemērotu vietu starptautiskajiem biznesa pakalpojumu centriem un iedzīvotājus kā inovatīvi domājošu un uz zinātni orientētu sabiedrību. Piemēram, 10 000 jaunu darbavietu starptautiskos biznesa pakalpojumu centros Rīgā dotu tādus ieguvumus kā 85-95 miljoni eiro darbaspēka nodokļos, 110-120 miljoni eiro kopējie gada ienākumi darbiniekiem, jaunas darba vietas ar vidējo algu vismaz 1400 eiro mēnesī, kā arī sniegtu motivāciju studentiem palikt Latvijā, savukārt aizbraukušajiem - atgriezties," skaidroja Vanags.

Tāpat Vanags uzskata, ka svarīgi parādīt biroju tirgus izaugsmes perspektīvas pilsētā, jo Rīgā top vairāki ievērojami biroju ēku projekti, kas palīdzēs atrisināt problēmas ar trūkstošajām biroju telpu platībām.

"Rīga un tajā strādājošie uzņēmumi piedalās izstādē MIPIM, lai veidotu un uzturētu pilsētas kā ērti sasniedzamas, ar kvalitatīvu dzīves vidi apveltītas un izglītotiem iedzīvotājiem bagātas Ziemeļeiropas metropoles atpazīstamību starptautiskā investoru auditorijā. Šogad, kad Eiropā un Latvijā vērojama neliela, bet stabila, tirgus izaugsme, bija vērojams potenciālo investoru intereses pieaugums," informēja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Armands Krūze.

Rīgas pašvaldības darbinieki tikās ar potenciālajiem investoriem no Lielbritānijas, ASV, Krievijas, Turcijas, Austrijas, Indijas. Krūze norādīja, ka, gatavojot Rīgas un partneru dalību nākamā gada izstādē tiks pievērsta pastiprināta uzmanība pēc iespējas plašākai Rīgas uzņēmēju līdzdalībai izstādē, nākamgad paredzēts dubultot dalībnieku skaitu sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Latvijas investīciju un attīstības aģentūru.

"Līdztekus nākamgad plānojam saglabājot sekmīgi iesākto Baltijas valstu galvaspilsētu sadarbību, izmantojot līdzīgus vizuālos risinājumus pilsētu stendu noformējumā un organizējot galvaspilsētu un tajās strādājošo uzņēmēju kopīgas aktivitātes," sacīja Krūze.

Rīgas stendu šogad "MIPIM 2018" pārstāvēja Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, Skanstes attīstības aģentūra, Rīgas Brīvosta, "Rīgas nami", Latvijas Universitātes Infrastruktūras departaments, "Valsts nekustamie īpašumi", "Rīgas Centrāltirgus", nekustamo īpašumu kompānija "Latio", zvērinātu advokātu birojs "Eversheds Sutherland Bitāns", "Rīgas tūrisma attīstības birojs" un arhitektūras birojs "Rem Pro".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)