Banner 980x90

Ceļojumu apdrošināšana – kā ceļot droši?

Foto: Bigstockphoto.com / Maridav
Foto: Bigstockphoto.com / Maridav
Dodoties ceļojumā, mūsu prātus nodarbina lērums lietu. Kur apmesties, ko apskatīt, ko nogaršot, ko ņemt līdzi, ko atvest mājiniekiem? Galvā šaudās tik daudz jautājumu, un pirms izbraukšanas vēl jāizdara tik daudz, ka ceļa jūtīs var gadīties piemirst pašu galveno – drošību. Sapakojuši savus koferus, ar biļetēm rokās, mēs allaž domājam priecīgas domas, plānojam savas izklaides un ceļam gaisa pilis. Taču, lai šīs pilis stāvētu uz stabiliem pamatiem, dodoties tālākā ceļā vai ceļojot ilgāku laika posmu, līdzi nepieciešams ne tikai mazais kaklu atbalstošais spilventiņš, bet arī kārtīgs drošības spilvens – ceļojumu apdrošināšana. Kā sagatavoties neparedzamām situācijām un izvēlēties sev piemērotāko apdrošināšanas polisi, uzzini šajā rakstā!

Kādēļ man vajadzīga ceļojumu apdrošināšana?
Bieži vien ikdienas dzīve mēdz būt raižu pilna, un tieši ceļojums ir tas brīdis, kurā plānojam beidzot justies mierīgi, atpūtušies un aizbēguši no pelēkās ikdienas rutīnas. Tomēr ķibeles svešā valstī var sagādāt gan sirdsēstus, gan liekus tēriņus, ja laikus neesi nodrošinājies. Viens no Latvijas lielākajiem apdrošināšanas brokeru uzņēmumiem IIZI iesaka – pirms dodies brīvdienās, atceries par apdrošināšanu, lai:
• neradītu sev finansiālus zaudējumus. Jebkura brauciena vai ekskursijas laikā var atgadīties neparedzētas situācijas. Sākot no saplīsušas vai pazaudētas spoguļkameras vai nokavēta lidmašīnas tranzīta un beidzot ar fizisku traumu, kas gūta, piemēram, sērfojot okeāna brangajos viļņos. Gan medicīniskie izdevumi, gan pazaudēts vai bojāts īpašums var uzlikt papildu slogu Tavam maciņam. Apdrošinies laikus un ietaupīto naudu labāk tērē vakariņām saulrietā;
• neradītu sev emocionālus pārdzīvojumus un izvairītos no papildu stresa – nepazīstama apkārtne un nepazīstama valoda var apgrūtināt gan pārvietošanos, gan komunikāciju ar apkārtējiem. Ceļojot Tu bieži vien atrodies ārpus savas "komforta zonas" gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Tieši ceļojumu apdrošināšana parūpēsies par to, lai problēmu gadījumā Tavas finansiālās likstas tiktu atlīdzinātas. Tev nebūs jāraizējas par iespējamiem zaudējumiem – par to lai domā Tavi apdrošinātāji.

Neaizmirsti plānu B! Veiksmes un neveiksmes stāsti
Katrs ceļojums atšķiras no pārējiem. Mēs diemžēl nedzīvojam burvju pasaulē – nav vienotas veiksmes receptes, kas varētu nodrošināt to, lai ceļā viss izdotos kā ieplānots. Taču ir daži piesardzības pasākumi, kurus veicot, sirdsmiers noteikti būs lielāks. Ceļojumu apdrošināšana ir viens no šiem pasākumiem. Īpaši svarīga ceļojumu apdrošināšana ir gadījumos, ja Tu plāno:
Doties tālu
Negaidītas ķibeles vienlīdz labi spēj savu medījumu atrast gan Lietuvā, gan Francijā –pamatīgs slimnīcas rēķins var Tevi nepatīkami pārsteigt gan ciemos pie radiem kādā no kaimiņu valstīm, gan sauļojoties pie Vidusjūras. Tomēr ekstrēmās situācijās nozīme ir gan kilometru skaitam, gan emocionālajai pašsajūtai. Neviens nevēlas piepeši attapties ar ieģipsētu kāju ASV slimnīcā, atdodot par veselības aprūpi pēdējo naudu, kas paredzēta tālajam mājupceļam. Apdrošinātājs atvedīs Tevi mājās arī tad, ja būsi ieguvis smagu traumu vai saslimis un pats saviem spēkiem mājup netiksi vai arī šo likstu dēļ savu lidmašīnu būsi nokavējis. Seko teicienam: "Sargi sevi, un Dievs Tevi sargās!" Un, plānojot tālus, eksotiskus braucienus, noteikti investē apdrošināšanas polisē, lai svešumā dotos ar plānu B kabatā.

Ceļot ar pārsēšanos 
Var gadīties visādi – Tu esi nopircis vairākas aviobiļetes, lai pārsēstos no vienas lidmašīnas otrā, taču sliktu laika apstākļu dēļ lidmašīna kavējas un izjauc Tavu tālāko plānu un maršrutu. Rezultātā rodas papildu izdevumi – transports, viesnīca un pat pārtika. Daudzviet pasaulē dažādi reisi tiek atcelti ik dienas un arī lidmašīnu kavēšanās nav nekas neparasts. Ceļojumu apdrošināšana noderēs no Tevis neatkarīgu apstākļu pārvarēšanai.

"Uz ceļa bija avārija, mūsu autobusu novirzīja pa citu maršrutu un lidostā ieradāmies pārāk vēlu, lai paspētu uz reisu," stāsta Katrīna, kura nesen atgriezusies no Vācijas. "Pirms brauciena ar vīru runājām, vai mums vispār ir vajadzīga ceļojumu apdrošināšana – nebraucam jau tālu vai ilgi. Tā nu nenopirkām. Tagad domāju – būtu iegādājušies polisi, naudu par viesnīcu, kur piespiedu kārtā nācās pārlaist nakti, vismaz daļēji būtu noseguši apdrošinātāji."

• Ņemt līdzi vērtīgu bagāžu
Jebkurš līdzi paņemtais koferis jau pats par sevi ir vērtība, jo glabā visu ceļojumam nepieciešamo. Taču īpašu uzmanību bagāžas apdrošināšanai pievērs, ja:
     • pārvadā  dārgu ekipējumu – hobijam, sportam vai darbam nepieciešamas lietas, piemēram, foto vai video aprīkojumu;
     • dodies ārpus Eiropas Savienības valstīm;
     • ceļo ar lidsabiedrībām, kas ir ārpus Eiropas Savienības jurisdikcijas;
     • ceļo ar pārsēšanos.

Situācijā, kad nepieciešama apdrošinātāju palīdzība, nonāca arī Tatjana, kura, nolaižoties Bangkokas lidostā, nesagaidīja pie apvāršņa parādāmies savu reģistrēto koferi ar drēbēm, kosmētiku un kartēm. Par laimi, Tatjanai bija ceļojumu apdrošināšana. Apdrošināšanas kompānija nosedza viņai gan jaunu lietu iegādi, gaidot noklīdušā kofera atgriešanos, gan kompensāciju par zaudēto mantu, kad bija skaidrs – Tatjanas ceļa soma pie īpašnieces vairs neatgriezīsies.

• Nodarboties ar veselībai bīstamām aktivitātēm 
Ikvienam var būt sava definīcija par to, kas ir bīstamas aktivitātes, taču apdrošinātāji par pastiprināti riskantu mēdz uzskatīt, piemēram, aktīvo atpūtu – ekstrēmus sporta veidus, kuros sevi nejauši satraumēt var gan iesācēji, gan  rūdīti sportisti. Ja esi nolēmis brīvdienas pavadīt sniegotu kalnu ieskautā ciematiņā ar slēpēm un citu sporta ekipējumu bagāžā, neaizmirsti to norādīt, noformējot apdrošināšanas polisi. Veselības apdrošināšana ceļojuma laikā ir viena no svarīgākajām lietām, lai Tu justos droši un varētu pilnvērtīgi atpūsties.

• Atcelt ceļojumu 
Neviens apzināti negrasās atcelt sen lolotu ceļojumu, tomēr šādas situācijas var gadīties. Ja plāno savu braucienu savlaicīgi, ceļojumu apdrošināšana noderēs, lai iecerētā atvaļinājums zaudējums būtu mazāk sāpīgs maciņam. 

Pie šāda secinājuma nonāca arī Andris. Vīrietis, kurš ceļojumu uz Kanādu pie sava 40. gados emigrējušā vectēva bija ieplānojis gandrīz gadu iepriekš, taču, pienākot liktenīgajai dienai, attapās Liepājas slimnīcā un nekādi nespēja iekāpt lidmašīnā. Rezultāts diezgan skumjš – lielais, baltais putns debesīs pacēlās bez Andra, bet vectēvam pēcāk nācās daļēji apmaksāt nākamo mazdēla ceļojumu, jo Andris gluži vienkārši nebija apdrošinājies pret šādu iznākumu.
Foto: Pixabay.com / TheDigitalWayFoto: Pixabay.com / TheDigitalWay


Kādus gadījumus sedz ceļojumu apdrošināšana?
Ceļojumu apdrošināšana palīdz risināt plaša spektra problēmas, ar kurām ikviens var saskarties, ceļojot gan tuvu, gan tālu. Atbilstoši izvēlēta apdrošināšanas polise nosegs:
Pēkšņas slimības
Gadījumu, kad veselības apdrošināšana ceļojuma laikā palīdz izkļūt no riskantām situācijām, apdrošinātāju pieredzē netrūkst. Piemēram, Liene, kura ar savu piedzīvoto dalījusies kādā forumā, stāsta, ka kopā ar kori devusies koncertēt uz Spāniju, taču jau trešajā dienā sajutusi spēcīgas sāpes vēderā – bijis skaidrs, ka no tālākas dziedāšanas vairs nekas nesanāks. Slimnīcā sieviete nogulējusi vairākas dienas. Par laimi, pirms izbraukšanas no Latvijas, Liene bija nokārtojusi sev gan EVAK, gan veselības apdrošināšanu. "Kad atgriezos mājās, iesniedzu apdrošinātājam pieprasījumu, lai atgriež man naudu. Šis nebija patīkams ceļojums, taču tas varēja izvērsties daudz nepatīkamāks, ja man pašai būtu jāapmaksā sava piespiedu ārstēšanās," atceras ceļotāja.

Sporta traumas
Kurš gan nav dzirdējis stāstus par snovborda treniņu laikā gūtajiem zilumiem? Tomēr ir situācijas – nopietnas traumas un lūzumi, kas var ceļotāju nolikt uz gultas ilgāku laiku, apgrūtinot atgriešanos mājās. Ceļojuma laikā radušos izdevumus arī šajā gadījumā palīdzēs segt atbilstoša ceļojumu apdrošināšana. IIZI atgādina – negadījums nešķiro sportistu no vienkārša atpūtnieka, nelaimes gadījumu apdrošināšana var noderēt arī šķietami mierīgiem ceļotājiem.

Civiltiesisko atbildību
Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana īpaši palīdzēs tiem ceļotājiem, kas nodarbojas ar kādu no aktīvajiem sporta veidiem – ja netīšām gadījies, piemēram, uzslēpot virsū kādam no atpūtniekiem, ar ko dalīts slēpošanas kūrorts. Līdzīgi kā OCTA, šī apdrošināšana nosegs zaudējumus, kas Tavas vainas pēc būs radušies citiem cilvēkiem vai to īpašumam.

Lidojumus, kas atcelti vai aizkavējušies
Pārsēšanas ceļojuma laikā mēdz būt uztraukumu pilna. Ceļojumu apdrošināšana var noderēt, ja nokavēji lidojumu objektīvu iemeslu dēļ, piemēram:
• dabas stihijas;
• ceļu satiksmes negadījuma;
• neparedzēta sastrēguma;
• slēgta vai novirzīta ceļa;
• tehniska bojājuma u.c. no Tevis neatkarīgu iemeslu dēļ.
Foto: Pixabay.com / HolgiFoto: Pixabay.com / Holgi
Bagāžas problēmas 
Ceļojums nav iedomājams bez bagāžas – atrodoties prom no mājām, ikvienam ir nepieciešamas kaut vai elementārākās higiēnas preces un maiņas apģērbs. Tomēr stāstus par nozaudētu bagāžu var dzirdēt ļoti bieži. Izvēloties savu apdrošināšanas polisi, pievērs uzmanību, lai tā nosegtu:
• bagāžas nozaudēšanu;
• bagāžas aizkavēšanos;
• bagāžas zādzību.
 
Dažas kompānijas piedāvā apdrošināties, lai Tavas mantas būtu drošībā:
• pie pārvadātāja;
• viesnīcas numuriņā.

Ceļojumu apdrošināšana – tikai pie atbildīga apdrošinātāja!
Izvēloties savu apdrošināšanas kompāniju, Tu uztici tai rūpes par Tavu sirdsmieru neatkarīgi no tā, vai plāno ceļot vai vienkārši vēlies padarīt drošāku savu ikdienu. IIZI iesaka izvēlēties apdrošinātāju, kas:
• ir pretimnākošs un saprot Tavas vajadzības – ne visas kompānijas nosegs visas situācijas;
• sniedz izdevīgus nosacījumus – izmanto IIZI ceļojumu kalkulatoru, lai atrastu vislabāko piedāvājumu;
• skaidri definē gadījumus, ko nosedz konkrētā polise – izvēlies to apdrošinātāju, kura piedāvājums ir viegli izprotams;
• ir uzticams un pieejams krīzes situācijās – svarīgi, lai  izvēlētā apdrošināšanas kompānija būtu sasniedzama 24 h diennaktī un vajadzības gadījumā Tu varētu ar to sazināties no jebkuras pasaules vietas.

Atceries – pirms dodies ceļā:
• pieraksti apdrošinātāja informācijas tālruņa numuru;
• noskaidro, kādā valodā notiks saziņa ar operatoru.

Tomēr apdrošinātāju ir daudz, un tikpat daudz ir arī piedāvājumu. Ja vien būtu kāda vieta, kur viss nepieciešamais atrodams vienuviet…

Tas ir IIZI – izvēlies savu apdrošināšanu, neizejot no mājas!
Mūsdienās esam pieraduši, ka gandrīz viss nepieciešamais atrodams internetā. Arī apdrošināšana nav izņēmums. Ceļojumu apdrošināšana online ir ļoti vienkāršs un ātrs veids, kā sagatavoties ceļojumam bez liekām pūlēm. Piemēram, lai izvēlētos nepieciešamo apdrošināšanu  pie IIZI, Tev būs nepieciešams vien interneta pieslēgums un pāris peles klikšķi. 
Foto: Pixabay.com / StockSnapFoto: Pixabay.com / StockSnap
Ko es varu apdrošināt pie IIZI?
Pie IIZI sev izdevīgāko piedāvājumu, ievadot nepieciešamos datus, vari izvelēties tiešsaistē 24 h diennaktī 7 dienas nedēļā. IIZI interneta vietnē meklē šādus apdrošināšanas pakalpojumus:
OCTA – lai Tu un Tavs transporta līdzeklis droši varētu piedalīties satiksmē;
KASKO – lai Tavs auto vai cits transporta līdzeklis vienmēr būtu pasargāts pret cilvēku, dzīvnieku vai dabas stihiju izraisītiem bojājumiem;
apdrošināšanu pret nelaimes negadījumiem – nopietnām slimībām, kaulu lūzumiem, apdegumiem un citām lietām, no kurām izvairīties, atpūšoties un nodarbojoties ar savām ikdienas aktivitātēm vai vaļaspriekiem;
mājokļa un nekustamā īpašuma apdrošināšanu – Tavai privātmājai, dzīvoklim, vasarnīcai, noliktavai vai citam nekustamā īpašuma veidam;
apdrošināšanas veidus biznesa sektoram – lai drošs ir Tavs uzņēmums;
ceļojumu apdrošināšanu – Tavam mierpilnajam ceļam pretī lieliskām brīvdienām. Īpašiem gadījumiem IIZI piedāvā arī nestandarta ceļojumu apdrošināšanas polises. 

4 padomi, ko ievērot, izvēloties savu ceļojumu apdrošināšanu
Plānojot ceļojumu, galvā ir lērums domu un ideju. Koferu krāmēšanai un darāmo darbu apkopošanai noderēs papīrs, pildspalva un vecā labā darāmo lietu saraksta veidošana.

Lai apdrošināšanās jautājumi neaizņemtu lielu vietu paveicamo lietu sarakstā, IIZI ir apkopojuši 4 padomus, ko atcerēties, iegādājoties savu ceļojuma apdrošināšanu
Izvēlies polisi savlaicīgi 
Pēdējā brīža stress nenāk par labu nevienam. Velti kādu brīvāku vakaru ne tikai ceļojuma maršruta, laiku un transporta plānošanai, bet arī apdrošināšanas iegādei. Kad esi izlēmis, kurp braukt, nodrošinies mierīgam ceļojumam, sēžot sava mājokļa ērtajā dīvānā – apmeklē IIZI interneta vietni un izvēlies piemērotāko polisi tiešsaistē. 

Atceries! Dažiem apdrošināšanas segumiem, piemēram, ceļojuma atcelšanai vai nokavētam tranzīta lidojumam apdrošināšana jāveic noteiktā laika posmā pirms došanās brīvdienās. 

 Izvērtē riskus
Viena polise nederēs visiem ceļotājiem. Ja ceļojuma laikā plāno nodarboties ar veselībai un dzīvībai bīstamām aktivitātēm vai aktīvo atpūtu, noteikti iekļauj to savā polisē. Ceļotājiem, kas plāno braukt ar slēpēm lejup no kalna, būs nepieciešams citādāks piedāvājums nekā ceļotājiem, kuri vienkārši vēlas pagulšņāt pludmalē. 

Apdrošinātāji polisēs iekļauj arī pašrisku – summu, kas ceļotājam nelaimes gadījumā būs jāsedz no savas kabatas. Lai nesastaptos ar nepatīkamiem pārsteigumiem, iepazīsties ar informāciju, kuros gadījumos konkrētais apdrošinātājs paredz šādus noteikumus.

 Nokārto EVAK
Ikviena ceļotāja sabiedrotais – Eiropas veselības apdrošināšanas karte (saīsinājumā EVAK), nodrošina ceļotājus ar iespēju izmantot valsts finansētu neatliekamo medicīnisko aprūpi:
• Eiropas Savienības teritorijā;
• Šveicē;
• Eiropas Savienības ekonomiskajā zonā (piemēram, Norvēģijā).

Turklāt, EVAK piemīt arī 3 citas būtiskas priekšrocības:
• tā ir derīga 3 gadus pēc tās saņemšanas brīža;
• tās nokārtošana ir bez maksas;
• šo karti vari saņemt arī pa pastu.

Dodoties ceļojumā ar EVAK kabatā, Tu vari būt drošs, ka krīzes gadījumā saņemsi bezmaksas neatliekamo medicīnisko palīdzību un nepieciešamo ārstēšanu. Taču atceries – EVAK neaizstāj ceļojumu apdrošināšanu un ceļojumu apdrošināšana neaizstāj EVAK. Lai justos patiešām droši, nokārto abas. 

Iepazīsties ar apdrošinātāja noteikumiem
Apdrošināšanas polisēs ir iekļauti arī tā sauktie izņēmumi – situācijas, kurās apdrošinātājs Tavus ceļojumā piedzīvotos zaudējumus var nesegt. Pirms iegādājies savu ceļojumu apdrošināšanu, rūpīgi izlasi kompāniju piedāvāto un atlasi savām vajadzībām atbilstošāko piedāvājumu. Ja vēlies saņemt pašus izdevīgākos piedāvājumus vienuviet, ieskaties IIZI!

Lai iegūtu savu apdrošināšanas polisi, seko šiem 6 soļiem:
• dodies uz IIZI interneta vietni un izvēlies "ceļojumu apdrošināšanu";
• norādi ceļojuma ilgumu un  galamērķi – atzīmē, vai plāno ceļot pa Eiropu vai apciemot arī citas – tālākas valstis, un norādi plānotos ceļojuma datumus;
• ievadi personas datus – savu vārdu, uzvārdu un personas kodu. Ja vēlies apdrošināt savu līdzbraucēju vai līdzbraucējus, ievadi arī viņu datus. Sniegtā informācija tiks izmantota, lai izveidotu izdevīgākos apdrošināšanas piedāvājumus, kā arī līgumu sagatavošanai,
• administrēšanai un pagarināšanai. Trešajām pusēm, ja tas nav nepieciešams līgumu sagatavošanai, Tavi dati nodoti netiks;
• atzīmē, vai plāno ceļojuma laikā nodarboties ar aktīvo atpūtu. Piemēram, snovbordu vai slēpošanu;
• pastāsti, kā ceļosi – ar auto, sabiedrisko transportu vai lidmašīnu;
• seko tālākajiem norādījumiem un saņem pašu izdevīgāko piedāvājumu savām vajadzībām.

Ceļojumu apdrošināšana online ietaupīs laiku, ko varēsi pavadīt, plānojot savu gaidīto braucienu. Ieskaties IIZI interneta vietnē un iegādājies sev piemērotāko polisi! Ceļo droši un baudi jaunus iespaidus ar pilnu krūti!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)