Banner 980x90

Četri praktiski instrumenti, kas palīdzēs ikdienā radīt koptu dārzu

Dzīvojot privātmājā, kurā ir mauriņš, krūmi, koki un mazdārziņš, vienmēr ir vēlme, lai viss izskatās sakopts, mīlēts un mājīgs. Tomēr – kā jau katrā privātmājā – vienmēr ir daudz darba, un tos visus nevar paspēt izdarīt vienlaikus. Lai atvieglotu mājas darbus un lai viss ritētu raitāk, šajā rakstā pastāstīsim par četriem lieliskiem darba instrumentiem, ar kuru palīdzību varēsit daudz vieglāk un ātrāk darboties dārzā. 

Krūmgriezis
Reti kad, iegādājoties privātmāju, komplektā nāk ideāls mauriņš, sakopti krūmi un koki. It īpaši, ja krūmi un kociņi ir saauguši un sākuši augt pašplūsmā. Lai sakoptu dārza vidi un to regulāri atjaunotu, ir vērts ņemt palīgā krūmgriezi. Krūmgriezis ir paredzēts, lai ar to varētu apgriezt krūmus (arī veidot tiem formu) un jaunaudzes kociņus. 

Krūmgrieži tiek iedalīti divos veidos – elektriskajos un ar benzīna dzinēju. Elektriskie krūmgrieži ir jāpieslēdz pie elektrības kontakta vai arī tiem ir uzlādējama baterija, turpretim benzīna dzinēja darbināšanai ir vajadzīga degviela. 

Krūmgriežiem ir pieejami arī dažādi rokturi – pieprasītākie ir U un D veida rokturi. U formas rokturi ir ērti, ja ar tiem apstrādā lielākas teritorijas, bet D veida rokturis ir ērts, ja to nelieto profesionāli, bet vairāk savām mājas vajadzībām. 

Krūmgriežiem komplektā nāk speciāla josta, pie kuras tiek piestiprināts pats instruments, trimmera spole, kā arī uzkabe un zāles asmens. Ja izvēlēsieties augstākas klases jeb profesionālāku krūmgriezi, tam komplektā var būt arī zāģa ripa. 

Izvēloties krūmgriezi, piemēram, no 220.lv (uzzināt vairāk), jāņem vērā arī tā svars. Vidēji tie sver no pieciem līdz astoņiem kilogramiem. Krūmgrieža svars nozīmē arī vieglāku strādāšanu, tomēr ne vienmēr tas tā darbojas, jo, piemēram, smagāki krūmgrieži ar lielāku jaudu spēj paveikt vairāk nekā vieglāki ar mazāku jaudu.

Zemes frēze
Dārza frēzes jeb zemes frēzes ir lieliski dārza palīgi katram, kurš vēlas iestādīt dārzeņus, ziedus vai vienkārši labiekārtot savu piemājas teritoriju. Ar zemes frēzi ir daudz vieglāk apstrādāt zemi, jo darbs prasa daudz mazāk laika un spēka, pretēji tam, ja priekšroku dotu lāpstai.
Svarīgs faktors ir vajadzībā zemi uzirdināt un radīt to auglīgāku, tāpēc, apstrādājot augsni ar zemes frēzi, uzaršana notiks ne tikai ātrāk un efektīvāk, bet arī padarīs zemi daudz vērtīgāku. Gadījumā, ja, apstrādājot augsni ar zemes frēzi, jūs pievienojat tai arī minerālmēslojumus – tie iestrādāsies daudz labāk un dos jūsu dārza augiem un dārzeņiem labāku un pilnvērtīgāku attīstību. Pēc zemes frēzēšanas nofrēzēto zemes gabalu ir ieteicams nolīdzināt ar grābekli un nolasīt lielākos akmeņus, nezāļu saknes vai citus nevēlamos objektus dārzā. 

Vērts pieminēt, ka papildu frēzei var pielikt griezējus, kas apstrādā velēnas, izveidojot skaistas un taisnas malas gar dārzu vai dobi.
Zemes frēzes interneta veikalā 220.lv ir pieejamas vairāku veidu – gan profesionālākas, gan praktiskākas privātmājas dārza kopšanai. 
 
Lāpstas
Kārtīgā privātmājā ar dārzu pavisam noteikti ir vajadzīga lāpsta, tomēr, apskatot piedāvājumu, nākas secināt, ka lāpstu veidi ir vairāki un to formas atšķiras. Kā tieši to formas atšķirības izmaina rakšanas darbus dārzā? Lāpstas ir vairāku tipu un formu, un tās ir paredzētas gan rakšanai, gan stādīšanai, gan dobju labiekārtošanai. 

Izvēloties lāpstu, jums ir jāzina, kādam mērķim to meklējat, tad arī attiecīgi būs vieglāk atrast lāpstu ar pareizo formu, kas atvieglos darba procesu, nevis pretēji. Piemēram, lāpstas ar spicu galu ir piemērotas rakšanas darbiem cietā augsnē, bet lāpstas ar taisnu galu ir piemērotas zemes malu ciršanai – zālāja vai dobju formu veidošanai. 

Grābekļi
Tieši tāpat kā lāpstas, arī grābekļu veidi ir dažādi, un katrs no tiem pilda savas funkcijas. Izvēloties grābekli, ņemiet vērā arī materiāla izturību – jo labāks grābeklis, jo ilgāk tas kalpos un spēs sagrābt arī lielāku daudzumu zāles, zaru vai lapu. Vislabākie grābekļi tiek ražoti no augstvērtīga tērauda, darbam ērtāki un vieglāki ir alumīnija grābekļi. 

Ja vēlaties veikt dažādus dārza darbus, piemēram, izlīdzināt zemi, aerēt, sagrābt zāliena netīrumus, zāli vai citas lietas, tad vispiemērotākais jums būtu universālais grābeklis. 

Mālainai un cietai augsnei vispiemērotākais ir aeratora grābeklis, kura priekšrocība ir tā zobiņos – nažos, kas atdala no zāliena sūnas. 

Ja meklējat labu lapu grābšanas grābekli, tad vislabāk ir piemeklēt tam paredzētu grābekli – klasiskie vai zemes grābekļi var ātri vien saķert zaros lapas, kas apgrūtina grābšanu. 

 

 

 

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)