Banner 980x90

Cik svarīgi ir izvēlēties piemērotāko žoga veidu? Žogs kā mājas dārza dizaina elements

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Kad esam iegādājušies zemesgabalu, viena no pirmajām lietām, kas liek aizdomāties, ir žoga izvēle, ar ko atdalīt mums piederošo zemesgabalu. Vienalga, vai tas ir mazdārziņš, parks, sporta laukums vai jebkāda cita veida teritorija, to ir nepieciešams atdalīt ar piemērotu žogu.  

Lai gan prakse rāda, ka arī mūsdienās ir zemesgabala īpašnieki, kas izvēlas iztikt bez žoga un savas teritorijas atdalīšanas no pārējās zemes daļas. Tomēr lielākoties cilvēki ir tendēti saglabāt savu privātumu, kā arī ir vēl citi apstākļi, kuru rezultātā ir ieteicams apžogot zemes gabalu. Taču pirms izvēlēties sev piemērotāko žogu, sākotnēji ir jāsazinās ar pašvaldību, kuras teritorijā zemes gabals atrodas, jo katrā pašvaldībā ir savi saistošie noteikumi, kuros ir noteikts, vai un kādi ir žoga obligātās caurredzamības līmeņa parametri. 

Žogs ir pagalma dizaina elements. Tas ir viens no pirmajiem elementiem, ko apkārtējie pamana, tas rada pirmo iespaidu par jūsu īpašumu, tādēļ ir nepieciešams rast patīkamu vizuālo izskatu gan savai, gan apkārtējo, tostarp kaimiņu, labsajūtai. Tajā pašā laikā žogs rada drošības un aizsargātības sajūtu, kad apkārtējie zina, kur nav atļauts ieiet bez jūsu atļaujas.

Mēs noteikti nevēlamies pārmaksāt, katru gadu atjaunojot nekvalitatīvi uzstādīto žogu, tieši tādēļ žoga izvēle pieprasa analīzi. Izvērtējot piemērotāko žogu, ir jāizvērtē vairāki apstākļi, sākot ar apkartni, īpašuma stilu, kaimiņu žogu, praktisko nepieciešamību un citus kritērijus. Žogu izvēle ir ļoti plaša atkarībā no kvalitātes, materiāla, krāsas un citiem parametriem. 

Latvijā ļoti iecienīti ir metāla žogi, kas ir izskaidrojams ne tikai ar šī žoga ekonomisko cenu, bet arī ar tā izturību. Metāla žogi, kurus papildina metāla ražotie sieti, ir ļot elastīgi, kā arī noturīgi pret deformāciju Tajā pašā laikā šādi žogi ir vizuāli izskatīgi, un tie ilgi kalpo. Tā cena ir atkarīga no dekoratīvo elementu skaita, sarežģītības, krāsojuma, kā arī metāla daudzuma. Metāla žogus ļoti bieži izmanto, lai nožogotu noliktavas, dažādas privātteritorijas un citas teritorijas. Metāla žogi var būt metināti vai kalti. Kaltie žogi ir dārgāko, kas ir izskaidrojams ar to, ka tos izgatavo kalējs ar savām rokām. Savukārt metināti žogi ir lētāki. 

Ļoti populāri ir arī koka žogi. Koka žogi tiek uzskatīti par vissenāko žogu celtniecības materiālu. Mūsdienās koka žogi savu popularitāti nav zaudējuši, it īpaši vasarnīcu vidū. Koka žogi ir īpaši ar to, ka tas ir ekoloģisks nožogojuma risinājums, kā arī to izmaksas ir salīdzinoši zemas. Koka žogi vienmēr saplūdīs ar dabu un izskatīties gaumīgi, radot viegluma un omulības sajūtu. Taču jāatceras, ka koka žogi nav ilgmūžīgi, kā arī tiem ir diezgan zems izturības līmenis.

Arvien pieprasītāki ir kļuvuši betona blok žogi, tādā veidā žogam tiek piešķirts pamatīgāks un īpašāks izskats. Šādi žogi ir ļoti izturīgi, taču tie noteikti ir jāsaskaņo ar mājas ārējo izskatu.

Tirgū ir pieejami arī gabionu akmens žogi, kas ir izgatavoti no cinkota tērauda un ļoti izturīgi. Ļoti bieži tie tiek izmantoti dārza ierīkošanai, taču tajā pašā laikā tie ir izmantojami arī īpašuma kopēja nožogošanai.

Ņemot vērā to, ka žogu veidi ir ļoti dažādi, ir jāapdomā, kādu kopējo īpašuma vizuālo izskatu mēs vēlamies radīt, kā arī, izvērtējot sētas galvenās funkcijas un uzdevumus, kādus vēlamies sasniegt ar sētas uzstādīšanu. Izanalizējot to visu, ieteicams sazināties ar speciālistu, kas ieteiks atbilstošāko risinājumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)