Banner 980x90

Dažas lietas, kas jāizdara pirms zobārstniecības apmeklējuma

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Zobārstniecība būtu jāapmeklē vismaz reizi gadā arī tad, ja nav nekādu sūdzību par zobu veselību. Pareiza zobu kopšana un regulāras profilaktiskās pārbaudes ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā saglabāt skaistus un veselus zobus visa mūža garumā. 

Ja šogad vēl nav būts pie zobārsta uz pārbaudi, tad ir laiks to nokārtot, jo gads jau pagriezies uz otro pusi. Tomēr pirms zobārstniecības apmeklējuma vajadzētu atcerēties dažas būtiskas lietas, kas vizīti padarīs gan patīkamāku, gan lietderīgāku.

Jāizvēlas īstā zobārstniecība
Ja jums nav sava zobārsta un katru reizi tiek izvēlēta cita zobārstniecība, tad vajadzētu sākt ar to, ka jāizvēlas laba zobārstniecība. Kā zināt, kura tāda ir? Te var palīdzēt gan draugu un paziņu ieteikumi, gan visu zinošais internets, kur ir gana daudz atsauksmju un arī iespējams ielūkoties zobārstniecību mājaslapās. 

Ja tā zobārstniecība, ko esat apmeklējuši līdz šim, neapmierina kvalitātes, attieksmes vai cenu ziņā, tad jums nav ar to jāsamierinās. Jums ir tiesības saņemt pakalpojumu jebkurā vietā un nomainīt savu līdzšinējo zobārstniecību pret citu. Tāpēc, pirms zvanāt savam ierastajam zobārstam, lai pieteiktu vizīti, padomājiet, vai tas nav tikai ieradums, bet patiesībā ar pakalpojumu nemaz neesat apmierināti.

Jādodas pie zobu higiēnista
Publicitātes fotoPublicitātes foto


Lai zobārsts varētu labi veikt savu darbu, pirms tam būtu vēlams apmeklēt zobu higiēnas procedūru, kuras laikā tiks noņemts viss aplikums un iztīrītas tās vietas, kur ikdienā varbūt neizdodas panākt tik kvalitatīvu tīrīšanu ar ierastajām metodēm. 

Zobu higiēnista darbs ļauj zobārstam daudz labāk saskatīt zoba virsmu, grūti pieejamās vietas un pamanīt pat niecīgākos bojājumus, kuru savlaicīga novēršana šādā stadijā ir vispareizākais risinājums, lai ilgtermiņā saglabātu labus zobus, izvairītos no lielām izmaksām par zobu labošanu un arī tik nepatīkamas lietas kā zobu sāpes. Zobu higiēna ir ieteicama vienu vai divas reizes gadā. Tas ne tikai atvieglos zobārsta darbu, bet arī ļaus saglabāt veselīgu mutes dobumu, mazinās nepatīkamu elpu.

Pirms vizītes jāseko uzturam un jāatsakās no alkohola
Lai gan šis ieteikums var šķist dīvains un pat lieks, tomēr vajadzētu nedaudz iejusties arī zobārsta pozīcijā, iedomājoties, ka jūsu krēslā sēž pacients, no kura mutes nāk spēcīgs alkohola, sīpolu vai kaut kā cita aromāts. Tas noteikti neuzlabo zobārsta darba apstākļus. 

Lai gan ārstam jābūt gatavam sastapties ar jebko, tomēr no cilvēciskās pozīcijas taču nav grūti iepriekšējā un zobārsta apmeklējuma dienā piedomāt par to, lai netiktu lietots uzturā nekas tik specifiks, kas varētu zobārstam radīt diskomfortu darba laikā. Tas attiecas arī uz ļoti lipīgiem produktiem (konfektes, siers, maizes izstrādājumi), kuri var būt grūti notīrāmi pat tad, ja pirms vizītes esat ierastās trīs minūtes tīrījuši zobus. Tādu produktu dēļ zobārstam var rasties grūtības labi pārredzēt zobu virsmu un konstatēt bojājumus. 

Jāpārliecinās, ka esat pie labas veselības
Ja esat saaukstējies, sasirdzis ar kādu infekcijas slimību, tad vajadzētu padomāt par iespēju pārcelt vizīti uz citu laiku. Pirmkārt, jums pašam nebūs ērti, ja mirklī, kas tiek urbts vai darīts kaut kas cits svarīgs, sākas šķavas vai klepus, asaro acis. Otrkārt, tā ir arī cieņa pret citu cilvēku veselību, jo vairums slimību taču ir lipīgas, pārvietojas pa gaisu un ar siekalām, tāpēc zobārstam ir visas iespējas saņemt no jums šādu ne visai gaidītu "dāvanu". 

Jāiztīra un jāizdiego zobi 
Publicitātes fotoPublicitātes foto
Šis noteikti ir pašsaprotams ieteikums, ka pirms vizītes jāiztīra zobi, tomēr zobārstu pieredze liecina, ka joprojām ļoti daudz cilvēku zobārsta kabinetā ienāk ar tādiem zobiem, kas acīm redzami nav tīrīti ne no rīta, ne iepriekšējās dienās. Un tā jau ir klaja necieņa pret zobārsta darbu. 

Nav jau tik grūti tajā dienā, kad paredzēta vizīte, paņemt līdzi somā vai automašīnā zobu pastu un birstīti, arī zobu diegu, lai darbā vai kādā citā vietā pirms tam iztīrītu zobus, ja arī nav iespējas doties uz mājām. Vispār jau ir pat labais stils turēt kosmētikas maciņā vai somā neliela izmēra zobu birsti un pastu, lai būtu iespēja jebkurā situācijā nodrošināt maksimālu mutes tīrību. Jo skaidrs, ka košļājamās gumijas tomēr ir tāds maz efektīvs risinājums, kas nesniegs vajadzīgo rezultātu, ja ir jāapmeklē zobārstniecība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)