Banner 980x90

Izglītības komisija atbalsta likumprojektu Rīgas Latviešu biedrības nama atbalstam

Rīga, 22.maijs, LETA. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien lēma konceptuāli atbalstīt un virzīt izskatīšanai parlamentā jaunu likumprojektu Rīgas Latviešu biedrības nama atbalstam, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

"Rīgas Latviešu biedrības nams ir nozīmīgs tautas nacionālās pašapziņas simbols, kas saistīts ar Latvijas valsts veidošanos. Novērtējot Biedrības nama vēsturisko nozīmi, svarīgi arī likumā nostiprināt atbalstu tā turpmākai attīstībai, kas ir jo īpaši būtiski valsts simtgadē," uzsvēra Izglītības komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs (V).

Plānotā likuma mērķis ir veicināt Rīgas Latviešu biedrības nama saglabāšanu un turpmāku attīstību, kā arī reglamentēt tā uzturēšanu un izmantošanu.

Likumā paredzēts nostiprināt, ka Rīgas Latviešu biedrības nams, kas atrodas Merķeļa ielā 13, ir Rīgas Latviešu biedrības īpašums un biedrība ir atbildīga par tā uzturēšanu un izmantošanu. Lai garantētu Biedrības nama saglabāšanu, likumprojektā paredzēts, ka Rīgas Latviešu biedrības likvidācijas gadījumā Biedrības nams pāries valsts īpašumā.

Saeimā norāda, ka Rīgas Latviešu biedrība ir viena no senākajām latviešu kultūras organizācijām, un tā dibināta 1868.gadā. Kā uzsvērts likumprojekta anotācijā, Rīgas Latviešu biedrībai ir vēsturiska nozīme kā vienai no Latvijas nacionālās neatkarības veidošanās pirmssācējai. Līdz Latvijas valsts izveidošanai 1918.gadā, Rīgas Latviešu biedrība bija latviešu tautas nacionālās kustības, kultūras un zinātnes šūpulis, vienojošais centrs.

Komisijas virzītajā likumprojektā uzskaitīti arī Biedrības nama izmantošanas mērķi, kā arī uzturēšanas un attīstības finansēšanas avoti.

Likumprojekta autori norādījuši, ka likums padarīs vieglāku finanšu piesaisti Biedrības nama kā valsts nozīmes kultūras un arhitektūras un tajā esošo valsts nozīmes kultūras, mākslas pieminekļu izpētei, restaurācijai un atjaunošanai.

Izglītības komisijas virzītajā likumprojektā teikts, ka Biedrības nama uzturēšanu finansē Rīgas Latviešu biedrība. Tāpat tajā paredzēts, ka valsts no 2021.gada piedalās Biedrības nama atjaunošanas, izpētes, konservācijas un restaurācijas, tai skaitā speciālistu apmācību finansēšanā saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātu Biedrības nama atjaunošanas, izpētes, konservācijas un restaurācijas programmu.

Lai Rīgas Latviešu biedrības nama likums stātos spēkā, tas jāskata Saeimai trīs lasījumos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)