Banner 980x90

Jāiet raudzībās – ko dāvināt jaundzimušajam un vecākiem?

Kad radu vai draugu lokā ir brīnišķīgs notikums un ģimenei piepulcējies mazulis, tad vēlamies viņus sveikt un atbalstīt. Iešana raudzībās ir sena tradīcija, kas mūsdienās varbūt vairs īsti nepilda tās sākotnējo funkciju, tomēr vienalga ir nozīmīga. Ar laba vēlējumiem jaundzimušajam un vecākiem tuvākie cilvēki viņiem dod spēku, atbalstu un arī praktisku palīdzību, jo raudzībās jau nekad nenāk tukšām rokām. 

Ko mūsdienās parasti dāvina, dodoties apraudzīt jauno ģimenes locekli? Kādas dāvanas būtu pieņemamas? Dalāmies dažos padomos un idejās par šo tēmu.

Praktiskās lietas – autiņbiksītes, salvetes, paladziņi
Jauno vecāku akceptēto dāvanu saraksta augšgalā parasti ir pavisam praktiskas lietas, kas ir nepieciešamas zīdaiņa ikdienas aprūpē, piemēram, autiņbiksītes, mitrās salvetes, vienreizlietojamie paladziņi un citas higiēnas preces jaundzimušajiem, kas tiek patērētas lielā daudzumā un prasa ievērojamus izdevumus. 

Pērkot kaut ko no šāda veida precēm, ieteicams pirms tam noskaidrot, kāda izmēra un zīmola autiņbiksītes vecāki mazulim izmanto, varbūt viņam ir alerģija pret kaut ko. Tāpat ir gana daudz vecāku, kuri izvēlas mazgājamās autiņbiksītes vai nelieto vienreiz lietojamos paladziņus. Tad var izvēlēties alternatīvas – uzdāvināt mazgājamo autiņbiksīšu komplektu vai daudzreiz lietojamu paladziņu. 

Ja ir bažas, ka ar šādu lietu iegādi varat kļūdīties, var uzdāvināt ģimenei naudu, kas būs neliels atspaids periodā, kad mazuļa vajadzībām tiek tērēts diezgan daudz.

Attīstošās mazuļu rotaļlietas un mīļlupatiņas
Vēl viena kategorija, kurā varat meklēt jauku dāvaniņu jaundzimušajam, ir attīstošās un zīdaiņiem piemērotas rotaļlietas. Tās var būt mīļlupatiņas un miega lupatiņas, grabulīši, muzikālās rotaļlietas, kas palīdzēs iemidzināt un nomierināt bērnu. Protams, jāatceras, ka jāskatās tikai uz kvalitatīvām un mazulim nekaitīgām rotaļlietām. Labāk izvēlēties tādas, kas izgatavotas no dabiskiem materiāliem, nav apstrādātas ar krāsām, nesatur sīkas detaļas. 

Šādas dāvaniņas atradīsiet bērnu preču veikalos un arī lielveikalos nodaļās, kur ir preces jaundzimušajiem. Dažādas rotaļlietas un preces jaundzimušajiem varat iegādāties arī internetā: https://www.xsrotallietas.lv/preces/mikstas-rotallietas/jaundzimusajiem.html?p=1.

Grāmatiņas pašiem mazākajiem
Ejot raudzībās, var nest dāvaniņas, kas noderēs pēc pāris mēnešiem, kad mazulis būs jau apvēlies, sāks sēdēt un iepazīt pasauli. Viena no lietām, kas tad var noderēt, ir mazuļiem piemērotas grāmatiņas ar cietām lapām un viegli uztveramiem attēliem. Var atrast arī tādas, kas stimulē tausti, jo tām ir reljefs, dažādi aptaustāmi elementi. Dažreiz šāda veida grāmatiņas ir izgatavotas no auduma un papildinātas ar dažnedažādām detaļām, ar kurām mazulis var nodarboties.

Personalizētas dāvaniņas
Īpaši sirsnīgas būs dāvaniņas, kas pielāgotas tieši šim mazulim ar personalizētām detaļām. Tas var būt zīdaiņu apģērbs ar apdruku, knupīša turētājs ar vārdiņu, foto rāmītis ar mazuļa vārdu un daudzas citas ģimenei un mazulim noderīgas lietas. Šāda dāvaniņa parādīs, ka patiešām esat piedomājuši tās izvēlē un veltījuši laiku tās sagatavošanai. Tas būs sirsnīgi un paliks saņēmējiem atmiņā. 

Ko dāvināt jaunajiem vecākiem
Jāpadomā ne tikai par jaundzimušo, bet arī vecākiem, arī viņi pelnījuši kādu sveicienu. Atkarībā no jūsu iespējām tas var būt kāds jauks žests, piemēram, kupons ēdiena pasūtīšanai uz mājām, kas var būt īsts glābiņš trakās dienās, vai noderīga lasāmviela jaunajiem vecākiem. Bet varat arī uzdāvināt vecākiem kopīgu atpūtas iespēju, lai uzkrātu spēkus mazuļa aprūpei.

Jauka dāvana visai ģimenei var būt fotosesija, lai iemūžinātu šo jauko dzīves notikumu profesionālās fotogrāfijās. 

Ejot raudzības, paņemiet arī cienastu
Ejot raudzībās, jāņem vērā, ka neejat ciemos, kur sēdēsiet pie bagātīgai klāta galda un čalosiet. Jūs ejat ciemos, lai palīdzētu un atbalstītu, tāpēc nevajadzētu ģimeni apgrūtināt ar īpašu gatavošanos. Paņemiet līdzi cienastu paši, saklājiet tējas galdu, palīdziet jaunajiem vecākiem ar mazuļa pieskatīšanu un mājas uzkopšanu. Tas būs daudz vērtīgāk par visām dāvanām, jo jaunie vecāki bieži vien ir miega badā, nespēj tikt galā ar mājas darbiem. Tāpēc draugu nesavtīgs atbalsts ir zelta vērts.

Radi un draugi var pat izveidot grafiku, kurā dienā kurš aiziet palīdzēt uzkopt, kādu vakaru ievest jau siltas vakariņas, palīdzēt ar pārējo bērnu menedžmentu, ja ģimenē aug vairākas atvases.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)