Banner 980x90

Kā gudri ietaupīt ūdeni mājās?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Iespējams, jau esi dzirdējis faktu, ka pasaulē sarūk svaiga dzeramā ūdens resursi. Kā zināms, Latvija ir ļoti bagāta ar ūdens resursiem, tomēr tie būtu jātaupa arī mums, jo bieži vien lietojot ūdeni mājas vajadzībām, mēs to piesārņojam, tādā veidā radot būtisku kaitējumu apkārtējai dabai. Un, protams, patērētais ūdens daudzums atspoguļojas arī mūsu rēķinos par komunālajiem maksājumiem. 

Šajā rakstā sniegsim pāris būtiskus padomus, kas ļaus gudri ietaupīt ūdeni mājās, tādā veidā samazinot arī tēriņus par komunālajiem maksājumiem. 

Rīta procedūras
Rīts ir tā dienas daļa, kad mēs mājās patērējam lielāko ūdens daudzumu. Viss, protams, sākas ar zobu tīrīšanu, kuras laikā mēs atgriežam ūdens krānu un ļaujam ūdenim brīvi tecēt līdz pat 7 minūtēm. Ja vēlies taupīt ūdeni, tad prātīgāk būtu aizgriezt ūdens krānu kamēr tīri zobus, tādā veidā varēsi ietaupīt līdz pat pieciem litriem ūdens minūtē, kas 7 minūšu laikā jau kļūst par 35 litriem ūdens. 

Savukārt, ja dzīvo kopā ar ģimeni, tad pareizini šos 35 litrus ar ģimenes locekļu skaitu. Tas pats attiecas arī uz dušā pavadīto laiku – iespējams, ka pavadi tajā pārāk daudz laika, iespējams, ka vari ik pa brīdim aizgriezt dušu, tādā veidā ietaupot diezgan lielu naudas summu, un tev nebūs nepieciešams aizdevums, lai apmaksātu rēķinu par komunālajiem maksājumiem. 

Veļas mašīnas izmantošana
Viena no ierīcēm, kas patērē lielāko ūdens daudzumu, protams, ir veļas mašīna. Bieži vien cilvēkiem ir tendence mazgāt drēbes pat tad, ja nepieciešams mazgāt tikai trīs drēbju gabalus. Tādā veidā tu noteikti nevarēsi ietaupīt ūdeni. Vislabāk būtu mazgāt drēbes tikai tad, ja vari veļas mašīnu piepildīt pilnu ar netīrajām drēbēm, pretējā gadījumā tā ir tikai naudas izmešana vējā. 

Tekošs krāns?
Ja mājās ir tekošs krāns, tad noteikti nepieciešams ar steigu to salabot, tādā veidā varēsi ietaupīt gana daudz ūdens. Tekoša krāna dēļ var izšķērdēt līdz pat 15 litriem ūdens dienā, savukārt gadā tie jau ir 5000 litri, to pareizinot ar maksu par vienu litru, var nākties mazliet saskumt, jo tā ir diezgan liela naudas summa. 

Ja dzīvo privātmājā
Ja dzīvo privātmājā, tad noteikti esi pamanījis, ka lietus laikā pa mājas notekcauruli aizplūst diezgan daudz ūdens. Daudzi cilvēki šo ūdeni izmanto, lai varētu aplaistīt dārzu, nomazgāt automašīnu vai pat mājas logu. Lai to varētu izdarīt, tev vienkārši nepieciešams pievienot mājas notekcaurulei mucu, ko izmanto, lai savāktu ūdeni. 

Dārza laistīšana
Ja dzīvo privātmājā, kurā ir dārziņš, tad ir ļoti svarīgi tas, kā laisti dārzu. Ja vēlies ietaupīt ūdeni, tad iesakām izmantot nevis šļūteni, bet gan lejkannu, tādā veidā varēsi ietaupīt vairāk ūdens, un nebūs nepieciešams aizdevums, lai apmaksātu rēķinu par ūdens patēriņu. 

Ūdens dzeršana mājās
Noteikti esi pamanījis, ka brīdī, kad mēģini no ūdens krāna iegūt dzeršanai piemērotu ūdeni, ir nepieciešams pagaidīt, kamēr tāds parādās. Tāpēc mēs tev iesakām, piemēram, piepildīt krūzi ar krāna ūdeni un ievietot to ledusskapī, tādā veidā varēsi ietaupīt diezgan daudz ūdens. 

Iegādājoties jaunas ierīces
Mūsdienās daudz tiek domāts par ekonomiskām ierīcēm, tāpēc arvien biežāk veikalu plauktos iespējams redzēt ekonomiskos dušas uzgaļus, ekonomiskos krānus, tualetes podus, trauku mazgājamās mašīnas, veļas mašīnas un citas ierīces. 

Trauku mazgāšana
Lielu daudzumu ūdens mēs ikdienā patērējam, mazgājot traukus. Ir vairāki padomi, kā iespējams ietaupīt ūdeni uz trauku mazgāšanas procesu. Viens no tiem, ja, piemēram, tev ir trauku mazgājamā mašīna, tad iesakām mazgāt traukus tikai tad, ja vari piepildīt trauku mazgājamo mašīnu pilnu. Tomēr, ja vēlies mazgāt mazāku daudzumu trauku, tad mūsdienās ir dažādas trauku mazgājamās mašīnas, kas ļauj izvēlēties ekonomisko režīmu, kas ļaus ekonomiski mazgāt arī nelielu trauku daudzumu. 

Kas attiecas uz trauku mazgāšanu izlietnē, iesakām šī procesa laikā aizsprostot izlietni, lai varētu ietaupīt ūdeni. Ja tev ir pieejama divdaļīgā izlietne, tad pavisam labi, jo vienā pusē vari traukus mazgāt, savukārt otrā tos skalot. Arī skalojot traukus ir ļoti būtiski nevis atstāt ūdens krānu atvērtu, bet gan atvērt to tikai brīdī, kad patiešām nepieciešams noskalot traukus, tādā veidā varēsi ietaupīt ūdeni. 

Noteikti nevajadzētu sākt mazgāt traukus, izvēloties netīrākos no tiem, jo tiem vajadzēs vairāk ūdens un laika. Vislabāk pirms īpaši taukainu trauku mazgāšanas būtu tos noslaucīt ar papīra dvieli, tādā veidā varēsi ietaupīt naudu uz to atmiekšķēšanu. 

Ikdienā mēs bieži vien nepadomājam par visām šīm lietām, kas mums ļauj būtiski ietaupīt naudu par ūdeni. Tomēr, ja sāksi pamazām domāt par visām šīm lietām, tad laika gaitā pamanīsi, ka, mainot savus paradumus, varēsi ietaupīt diezgan lielu naudas summu. Pats galvenais ir apzināt visas tās lietas, kas prasa vislielāko ūdens daudzumu, un nepieciešams saprast, kā iespējams ietaupīt uz tām. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)