Banner 980x90

Kā izvēlēties autosēdeklīti bērna drošībai un komfortam?

No visām precēm, kuras iegādāsies savam bērnam, autosēdeklītis būs viens no svarīgākajiem pirkumiem. To piedāvājums veikalos regulāri mainās un arī ieteikumi no ekspertiem mēdz atšķirties, tādēļ nav viegli izvēlēties īsto modeli. Interneta veikals 220.lv sagatavojis svarīgākās vadlīnijas, kas būtu jāņem vērā, izvēloties autosēdeklīti dažāda vecuma bērniem. 

Kādēļ pareizā autosēdeklīša izvēlei ir tik liela nozīme?
Autosēdeklītis ir nepieciešams jau pirmajā brīdī, kad mazulis pametīs dzemdību namu, tādēļ par tā iegādi jāparūpējas savlaicīgi. Sēdeklīša funkcijas galvenokārt saistās gan ar nepieciešamā komforta nodrošināšanu, gan arī rūpēm par mazuļa drošību, braucot mašīnā. Katrai valstij ir savi likumi un noteikumi, kas attiecas uz bērnu pārvadāšanu auto, un tie ir jāievēro. Tāpat jāņem vērā, ka, bērnam augot, nāksies mainīt autosēdeklīti uz citu modeli, kas būs pielāgots viņa augumam un svaram. 

Kā iedalās autosēdeklīšu modeļi?
0. grupa (no dzimšanas brīža līdz 13 kg). Šīs grupas bērnu sēdeklīši parasti piemēroti mazuļiem līdz 12 vai 15 mēnešu vecumam. Tas nozīmē, ka šie būs paši pirmie sēdeklīši, kuri rūpēsies par bērniņa drošību un labsajūtu, esot mašīnā. Krēsliņa uzbūve veidota līdzīgi šūpulītim, lai mazulis tajā varētu ērti gulēt, un tiktu pasargāta viņa galva, kakls un mugura gadījumā, ja notiek strauja bremzēšana. Vēlams, lai modelis būtu aprīkots ar piecu punktu drošības sistēmu, kas nodrošina ciešāko fiksāciju, taču pieejami arī krēsliņi ar trīs vai četru punktu sistēmu, tādēļ izvēle jāizdara, vadoties pēc savām vajadzībām un prasībām. Ērtākai pārnēsāšanai noderēs rokturis, un vēlams, lai būtu iespējams noliekt uz sānu laikā, kad to neizmanto.

Mazuļi vecumā līdz 15 mēnešiem obligāti ir jāpārvadā krēsliņos ar skatu pretēji braukšanas virzienam, turklāt eksperti iesaka šādu pozīciju saglabāt līdz pat brīdim, kad bērns sasniedzis vismaz 2 gadu vecumu, jo šajā laikā mazulim vēl nav pilnībā izveidojušies cīpslas un muskuļi, lai trieciena laikā stabili noturētu galvu.

♦ 1. grupa (9–18 kg). Šajā grupā esošie sēdeklīši parasti der bērniem vecumā no 7 mēnešiem līdz 4,5 gadiem. Autosēdeklīšu aizmugures daļas pozīciju parasti var pielāgot atbilstoši bērna vajadzībām, kā arī ir mīksti spilventiņi, kas nodrošina komfortu un galvas atbalstu. Jāpievērš uzmanība, lai lences būtu pietikami platas un pēc laika nesavērptos. Tāpat svarīgi nodrošināt, lai starp krēsliņa augšējo malu būtu vismaz 3 centimetru distance, kas neļauj bērniņa galvai karāties pāri atzveltnei. 

2. grupa (15–25 kg). Šie krēsliņi būs piemēroti bērniem vecumā no 4 līdz 6 gadiem. Jāraugās, lai bērns tajā justos ērti un būtu cieši piesprādzēts, lai grozīšanās un kustēšanās neapdraudētu mazā ķipara drošību.

3. grupa (22–36 kg). Tie būs piemēroti bērniem vecumā no 6 līdz 11 gadiem.

Izvēloties autokrēsliņu, bieži vien var nākties saskarties ar modeļiem, kuru vecumu grupas pārklājas. Piemēram, arī interneta veikalā 220.lv ir pieejami sekojoši krēsliņi, kas piemēroti vairākām svara grupām:
• 0/1 (0 – 18 kg);
• 0/1/2 (0 – 25 kg);
• 0/1/2/3 (0 – 36 kg);
• 1/2 (9 – 25 kg);
• 1/2/3 (9-36 kg);
• 2/3 (15 – 36 kg) – bērniem, kuru svars sasniedzis vismaz 22 kg vai arī vecums ir no 4 līdz 12 gadiem, autokrēsliņu vietā sāk izmantot paliktņus, kuriem nav aizmugures daļas, bet ir tikai speciāls sēdeklis. Piesprādzēšanai izmanto drošības siksnas. Savukārt, kad bērna augums sasniedzis 150 cm, saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanu, viņu drīkst sprādzēt ar auto drošības jostu. Priekšējā sēdeklī drīkst sēdēt bērni, kuru augums ir vismaz 140 cm un vecums – vismaz 14 gadu. 

Atceries, ka autokrēsliņš ir vērtīgs ieguldījums bērna drošībā, tādēļ uz tā rēķina nav ieteicams taupīt. Ienāc 220.lv un izvēlies labāko autokrēsliņu savam bērnam jau šodien!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)