Banner 980x90

Kā izvēlēties piemērotāko spuldzi savam mājoklim?

Gada tumšākais periods iezīmējas ar to, ka apgaismojumam elektrība mājoklī tiek patērēta daudz vairāk. Tieši tāpēc daudziem viens no spuldžu izvēles galvenajiem parametriem ir to ekonomiskums. Nenoliedzami, ka mākslīgā apgaismojuma izvēle ir ļoti svarīga, tāpēc svarīgs ir arī to elektrības patēriņš. Tomēr ne tikai energoefektivitāte ir svarīga. 

Lai izvēlētos visatbilstošākās spuldzes savam mājoklim, ir svarīgi saprast, kam tieši jāpievērš uzmanība un kā izprast daudzos apzīmējumus uz spuldzīšu iepakojumiem, lai izvēlētos savām vēlmēm un vajadzībām atbilstošāko.

Šobrīd par vienu no visekonomiskākajiem variantiem tiek uzskatītas LED spuldzes, ko arvien vairāk cilvēku izvēlas iepriekšējo kvēlspuldžu vietā. Daudzi izvēlas arī halogēnspuldzes vai kompaktās luminescences spuldzes. Galvenais ir neapjukt plašajā piedāvājuma klāstā. 

Vislabāko spuldžu meklējumos lielākais palīgs ir dažādie apzīmējumi uz spuldžu iepakojumiem, tāpēc piedāvājam tuvāk iepazīties ar to skaidrojumiem. Tie ir būtiskākie spuldžu parametri, kas ļaus izvēlēties piemērotāko variantu.

Energoefektivitātes marķējums
Tieši energoefektivitāte ir tā, kas nosaka spuldzes ekonomiskumu. Pēc pieņemtajiem standartiem visaugstākā energoefektivitāte piemīt spuldzēm, kas marķētas ar atzīmi A++. 

Energoefektivitāte tiek iedalīta vairākās klāsēs, no kurām viszemākā ir E klase. Izvēloties spuldzi, kuras marķējums ir A++ klase, cilvēks var būt drošs, ka šai spuldzei darbības laiks būs visilgākais, savukārt elektroenerģijas patēriņš - vismazākais. Šī paša marķējuma apakšā arī tiek norādīts spuldzes elektroenerģijas patēriņš kilovatstundās (apzīmējums kWH), ja spuldze deg 1000 stundu. Vadoties no šīs informācijas, iespējams aprēķināt aptuvenās izmaksas par konkrēto spuldzi.

Spuldzes jauda
Jāatceras, ka spuldzes jauda nosaka tikai un vienīgi elektrības patēriņu, bet nesniedz ziņas par sniegtās gaismas kvalitāti un spožumu. Spuldzes jauda tiek mērīta vatos (apzīmējums W).  

Lai aprēķinātu elektrības patēriņu spuldzei dažādiem ilgumiem, piemēram, vienai dienai, mēnesim vai pat gadam kilovatstundās, tiek izmantota matemātiska formula. Uz iepakojuma norādītā spuldzes jauda jādala ar 1000 un jāreizina ar spuldzes darbības ilgumu stundās. 

Gaismas plūsma
Tieši gaismas plūsma ir tā, kas sniedz informāciju par spuldzes sniegtās gaismas spožumu. Gaismas plūsmas mērvienība ir lūmeni, kas uz spuldzes iepakojuma tiek apzīmēta ar lm. Jo vairāk lūmenu, jo spožāk degs spuldze.

Spuldzes krāsas temperatūra
Spuldzes krāsas temperatūru mēra Kelvina grādos (apzīmējums K). Jo spuldzei mazāk Kelvina grādu, jo dzeltenāka būs tās izstarotā gaisma. Attiecīgi spuldzei, kurai ir vairāk Kelvina grādu, izstarotā gaisma būs zilganāka. Tāpat iespējams iegādāties spuldzi, kura izstaros baltu gaismu, kas vairāk piemērota ofisiem, darba telpām vai gaiteņiem. Mājoklim labāk izvēlēties spuldzes ar dzeltenāku gaismu.

Krāsu atveides indekss
Svarīgi ir arī tas, lai mākslīgais apgaismojums nekaitētu redzei, tāpēc, raugoties uz spuldzīšu iepakojuma, jāpievērš uzmanība krāsu atveides indeksam. To apzīmē ar Ra un tas dod informāciju par dažādu lietu krāsu parādīšanu spuldzes gaismā, ja salīdzina ar tām pašām krāsām dabiskajā apgaismojumā jeb dienasgaismā. 

Izvēloties spuldzi, vēlams izvēlēties tādu, kurai krāsu atveides indekss ir pēc iespējas tuvāk skaitlim 100, jo tikai tad attiecīgo lietu krāsa būs atveidota visprecīzāk.

Pārslēgšanas ciklu skaits
Bieži ieslēdzot un izslēdzot gaismu vienā un tai pašā telpā, spuldzes darbības ilgums tiek ievērojami samazināts. Šādās telpās, kur gaisma bieži tiek ieslēgta un izslēgta, ieteicams izvēlēties spuldzes, kurām ir pēc iespējas lielāks pārslēgšanas ciklu skaits. Iespējams iegādāties spuldzes, kurām uz iepakojuma norādīti pat 200 000 pārslēgšanas cikli.

Spuldzes paredzamais darbības laiks
Uz spuldzīšu iepakojumiem arī tiek norādīts prognozētais spuldzes darbības ilgums stundās (apzīmējums h). Attiecīgi, jo vairāk stundu norādīts uz iepakojuma, jo ilgāk spuldze darbosies. Var paturēt prātā, ka kvalitatīvas spuldzes var darboties arī krietni ilgāk par prognozēto laiku, kas norādīts uz iepakojuma.


Spuldzes ieslēgšanās laiks
Informē par to, cik ilgā laikā spuldze iesils un sasniegs maksimālo gaismas atdevi. Ir spuldzes, kurām tas notiek pakāpeniski ilgākā laika posmā, citām - dažu sekunžu laikā.

Spuldzes izmērs
Ļoti svarīgi jaunas spuldzes iegādē ir zināt gan spuldzes, gan cokola izmēru. Tāpēc uz veikalu var paņemt līdzi izdegušo spuldzi. Arī interneta veikals piedāvā dažāda izmēra spuldzes, lai būtu iespējams nopirkt īsto.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)