Banner 980x90

Kā nepārmaksāt par elektroenerģiju

Gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem viens no ikmēneša obligātajiem maksājumiem ir par patērēto elektroenerģiju. Šis maksājums, no vienas puses, ir neizbēgams, jo visi gribam izmantot elektrības sniegto komfortu, bet no otras puses – mūsu pašu ziņā ir tas, cik liels ir rēķins par elektroenerģiju, jo ne elektrības cena, ne patēriņš nav akmenī kalti, bet gan atkarīgi no mūsu izvēlēm. Izdarot gudras un atbildīgas izvēles, var padarīt rēķinus mazākus. 

Ievērojiet ikdienas paradumus, kas samazina elektrības patēriņu
Kādu laiku veicot detalizētu monitoringu saviem elektrības lietošanas paradumiem, ļoti daudzi var nonākt pie atklāsmes, ka līdz šim, paši to neapjaušot, krietnu daļu no uzskaitītā elektrības patēriņa nemaz nav izmantojuši lietderīgi vai pat nav apzinājušies, ka konkrētajā brīdī šis patēriņš veidojas. Protams, ka par to vienalga ir jāmaksā. Tomēr labā ziņā ir tā, ka šī pārmaksas daļa nākotnē var no elektrības rēķina pazust, ja ievieš un pastāvīgi ievēro paradumus, kas palīdz elektrību lietot apzināti un atbildīgi, maksimāli samazinot patēriņu. Lūk, daži ieteikumi, kā to izdarīt.
• Neatstāt ierīces gaidīšanas režīmā.
• Atvienot ierīces no elektrotīkla.
• Mazgāt veļu zemākā temperatūrā.
• Tējkannā liet tikai nepieciešamo ūdens daudzumu.
• Izmantot saules gaismu un siltumu.
• Izmantot ekonomiskās spuldzes.
• Gatavojot ēdienu, uzlikt katlam vāku.

Izvēlieties patēriņam atbilstošu pieslēgumu
Elektrības rēķins nesastāv tikai no maksas par patērēto elektroenerģiju. Rēķinā ietverta arī fiksētā maksa par elektrības pieslēgumu, kas atkarīgs no jaudas, kuru piegādā konkrētajam objektam. Nevajadzīga pārmaksa var veidoties tad, ja ikdienas patēriņš un vajadzības neatbilst tam, kādas jaudas pieslēgums ir objektam. Bieži vien tiek veikta maksa par lielākas jaudas nodrošināšanu, bet patiesībā šī jauda nemaz netiek izmantota. Tā ir nauda, kas tiek pārmaksāta. 

Tāpēc ieteicams pievērst uzmanību, kāds ir pieslēguma plāns un jauda, kuru elektroenerģijas piegādātājs nodrošina. Vajadzības gadījumā to var mainīt uz savam reālajam patēriņam atbilstošu jaudas pieslēgumu, lai nevajadzētu izmest naudu vējā.

Izvērtējiet, kurš piegādātājs piedāvā izdevīgāku elektrības cenu
Elektrības cena jau krietnu laiku vairs nav konstanta visiem patērētājiem, jo šobrīd darbojas brīvais elektroenerģijas tirgus gan uzņēmējiem, gan mājsaimniecībām. Tas nozīmē, ka elektrības cena pie dažādiem piegādātājiem var atšķirties, kā arī var tik piedāvāti dažādi tarifu plāni, piemēram, fiksētais, kur elektrības cena ir paredzama, un tāpēc ir viegli plānojams izdevums, vai arī elektrības cena var svārstīties atkarībā no biržas cenām, kas piedāvā iespēju savā labā izmantot cenu krituma brīžus un pirkt elektrību daudz lētāk, tieši tajos brīžos palielinot patēriņu. 

Lai uzzinātu, kāda ir elektrības cena pie dažādiem patērētājiem, jāvelta nedaudz laika piedāvājumu izpētei un salīdzināšanai, kā arī savu reālo vajadzību apzināšanai, lai varētu izvēlēties tieši savai situācijai piemērotāko elektrības cenu un tarifa plānu.

Izvēlieties energoefektīvas ierīces
Lai nepārmaksātu par elektrību, ieteicams vienmēr pievērst uzmanību tam, cik energoefektīvas ierīces ikdienā izmantojat. Visām elektroierīcēm ir marķējums, kas norāda energotaupības klasi. Vislabāk izvēlēties tās ierīces, kas iekļaujas A, A+ un augstākā klasē, jo tās patērēs vismazāk elektroenerģijas, salīdzinot ar līdzīgu ierīci, kurai piešķirta B vai C klase. 

Ja kāda iekārta ir novecojusi un plānojat iegādāties jaunu, tad labāk investējiet naudu pēc iespējas energotaupīgākā ierīcē, kas ilgtermiņā ļaus ietaupīt diezgan daudz naudas. Īpaši tas attiecas uz tādu sadzīves tehniku kā veļas mašīna, ledusskapis, elektriskā plīts un citas, kuru noslodze ikdienā ir tiešām liela, tāpēc arī energoefektivitāte atmaksāsies ļoti ātri, pat ja būsiet iegādājušies nedaudz dārgāku ierīci. Protams, arī uzņēmumiem jādomā par iekārtu modernizāciju, jo tas ļaus ne tikai optimizēt darbu, bet arī samazināt elektroenerģijas patēriņu.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)