Banner 980x90

Kā sagatavot zemi sēšanai un stādīšanai?

Nav vairs tālu līdz pavasara sēšanas un stādīšanas laikam. Iespējams, ka diezgan liela daļa cilvēku izvēlas paši saviem spēkiem izaudzēt dažādus dārzeņus un augļus, nevis iegādāties tos veikalā. Protams, izaudzēt pārtikas produktus pašu spēkiem ir laikietilpīgi, kā arī tas prasa zināmas pūles, tomēr šādi produkti ir daudz garšīgāki, kā arī uzturvielām bagātāki. 

Lai varētu tikt pie savas ražas, ir jāiegādājas sēklas, bet vissvarīgāk ir sagatavot pietiekami labu augsni sēklām un stādiem. Kā to izdarīt? Lasiet raksta turpinājumu un uzzināsiet, kā sagatavot zemi sēšanai un stādīšanai!

Rakšanas darbi
Ir cilvēki, kuri jau rudenī sagatavo augsni, taču to var darīt arī agrā pavasarī. Vispirms ir jāizdomā, kurā vietā vēlēsieties savu piemājas dārziņu. Kad tas ir izdarīts, paņemiet pāris kociņu, saspraudiet tos zemē iecerētajā vietā un pēc tam apvelciet tos ar auklu. Šādi izvairīsieties no tā, ka dārza malas tiks izraktas šķībi. Kad dārza izmērs un kontūra ir izveidota, laiks ņemt rokās lāpstu un sākt rakt. Jāsaka gan, ka šis darbs būs laikietilpīgs un diezgan grūts, tāpēc, ja ir iespējams, tad sameklējiet sev kādu palīgu. Jārok ir rūpīgi, lai pilnībā visa zeme tiktu uzrakta. Jāņem vērā, ka noteikti ir jāatbrīvojas no visām velēnām, citādi būs grūti iekopt dārzu. Šīs velēnas var izmantot komposta veidošanā vai arī zāliena pielabošanā, ja kādā vietā tas ir nepieciešams. 

Atbrīvošanās no nezālēm
Tad, kad zeme ir uzrakta un visas velēnas ir saliktas komposta kaudzē, ir īstais laiks atbrīvoties no nezālēm. Lai to būtu vieglāk izdarīt, ir jāņem grābeklis un jāsāk līdzināt rakumus. Šādā veidā varēs daudz vieglāk redzēt un salasīt nezāles. Lai arī šīs nezāles tiks savāktas, jārēķinās, ka pirmajā gadā tāpat dārzs varētu aizaugt ātrāk un būs nepieciešams to biežāk ravēt.

Augsnes mēslošana
Ne visa augsne ir pietiekami bagātīga ar visām nepieciešamajām vielām, tāpēc tā ir papildus jāmēslo, lai tajā izaugtu pēc iespējas labāka raža. Par mēslojumu labi kalpos kūdras substrāts, pašu izveidots komposts vai arī satrūdējuši kūtsmēsli. Mēslojums rūpīgi ir jāierok augsnē un jāizvairās, lai tas paliktu augsnes virspusē. Pretējā gadījumā tas saulē sakaltīs un apgrūtinās sēšanu vai stādīšanu. Vislabāk mēslojumu augsnē varēs iestrādāt augsnes frēzes (uzzināt vairāk).  

Pielabošanas darbi
Ja jaunizveidotais dārzs robežojas ar zālienu, tad ir jāpanāk, ka zāliens ar laiku neieaug dārzā. Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir izveidot apmēram 15 centimetru dziļu grāvīti starp dārza malu un zālienu, tādējādi aizkavējot zāles ieaugšanu dārzā. Otrs variants – iegādāties speciālas dobju apmales, ko ierakt zemē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)