Banner 980x90

Kā uzlabot savu kredītvēsturi?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Baltijas valstīs, tostarp Lietuvā, daudziem ir slikta kredītvēsture. Galvenais iemesls tam ir saistību nepildīšana – savlaicīgi nenomaksāti rēķini, kredītsaistības. Tā saucamie bezmaksas kredīti jeb nemokamas kreditas mēdz būt vilinoši, taču nepārdomāta aizņemšanās var ātri vien sabojāt kredītvēsturi, ja netiek veikti ikmēneša maksājumi. Situācijās, kad kredītvēsture tiek sabojāta kredītņēmējam būtiski samazinās iespējas tuvākā nākotnē aizņemties atkārtoti. Protams, visam ir izņēmumi un ir kreditori, kas gatavi aizdot naudu arī cilvēkiem ar sliktu kredītvēsturi, taču jārēķinās, ka aizdevuma izmaksas būs būtiski augstākas. 

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju ziņas par sabojātu kredītvēsturi tiek glabātas vēl 3 gadus pēc parādsaistību izpildes. Tas nozīmē, ka pat tad, kad vecie parādi būs nomaksāti, jebkurš komersants, kam ir pieeja parādnieku reģistriem, varēs uzzināt Jūsu vecos grēkus. Jāņem vērā, ka jau pieminētais trīs gadu termiņš sākas tikai brīdi, kad saistības tiek dzēstas, nevis no parāda izveidošanās brīža. 

Tiem, kas vēlas uzlabot kredītvēsturi, bet nav nomaksājuši parādus, ir jāsaprot, ka to nav reāli izdarīt. Atšķirībā no Rietumeiropas valstīm un ASV, kur tiek fiksētas visas kredītsaistības, tostarp arī tās, kas tiek sekmīgi pildītas, Lietuvas parādnieku reģistors tiek apkopotas tikai negatīvās ziņas. Starp citu, arī Latvijā prakse ir tieši tāda kā Lietuvā. Tas nozīmē, ka labākais veids, kā sakārtot savu grāmatvedību, ir sākt ķerties pie veco rēķinu nomaksas. Jā, iespējams, būs sakrājušies soda procenti, kuru apmērs liksies nesamērīgi augsts. Šajā reizē vērts atcerēties, ka parādsaistību procentu un komisijas maksu kopējais apmērs nevar būt augstāks par aizdevuma summu. Piemēram, ja kredīts bija 100 eur, tad parādsaistību apmērs nevar pārsniegt 100 + 100 EUR. Papildus gan jārēķinās, ka savu tiesu var prasīt parādu piedzinēji, kas dzīvo tikai uz parādnieku rēķina, un sliktākajā scenārijā klāt vēl var nākt arī tiesas izdevumi. Lai situācija tik tālu nenonāktu, ir vērts ķerties vērsim pie ragiem un sākt kārtot parādsaistības. 

Daudzi šeit uzreiz var iebilst, ka jau patlaban nauda pietiek tikai, lai segtu pamatvajadzības un nevar segt parādus. Ja arī Jūs esat šajā pulkā, tad atliek vien meklēt papildus ienākumu gūšanas avotus – otrs darbs, sava uzņēmējdarbība, darbs ārzemēs. Iespējas ir dažādas, bet ir vajadzīga uzņēmība, lai uzņemtos atbildību un pildītu saistības. Var likties, ka tas ir par grūtu, taču dzīvošana mūžīgā stresā, gaidot parādu piedzinējus, ir vēl nepatīkamāka. Tiem, kas nav runājuši ar kreditoriem un cer sagaidīt parādu atlaišanu, jārēķinās, ka šāda iespēja ir ļoti maz ticama. Vienīgais, ko kreditori ir gatavi parasti atlaist, ir soda naudas un procenti pie nosacījuma, ka klients nomaksā visu pamatsummu. Lai nonāktu pie šāda varianta, ir jāzvana, jāraksta vai jādodas pie aizdevēja un jārunā. Ja pašiem dūšas trūkst, var piesaistīt juristu, kas palīdzēs visu nokārtot ātrāk un vienkāršāk. 

Sabojāta kredītvēsture automātiski nozīmē sliktākus sadarbības nosacījumus. Tā ir kā kauna zīmogs vai brīdinājuma signāls kreditoram vai jebkuram citam komersantam, kas vēlas sadarboties. Arī kredīti pret ķīlu vai ilgtermiņa aizdevums jeb ilgalaike paskola netiek izsniegti, ja aizdevējs nav pārliecināts par klienta gatavību atmaksāt parādus. Rezultātā varam secināt, ka godaprātam jebkuros darījumos, t.sk. finanšu darījumos, ir būtiska nozīme, un bez tā veiksmīga, abpusēji izdevīga sadarbība ir maz iespējama. Aizdevēji par to ir informēti un labi zina, kā ieguldīt savu naudu droši.

Apstākļos, kad visi striķi plīst, kredītsaistību apjoms ir nesamērīgs un nav iespējams atmaksāt vecos parādus, ir jāapsver doma par maksātnespēju. Šis šķietami briesmīgais vārds patiesībā ir salīdzinoši nekaitīgs, un ar maksātnespējas palīdzību ik gadu no kredītsaistībām atbrīvojas vairāki simti vai pat vairāki tūkstoši iedzīvotāju. Jārēķinās, ka maksātnespējas process aizņem vairākus gadus un ir vajadzīgs arī zināms finansējums, bet rezultāts ir brīvība no kredītsaistībām. 

Kopumā varam droši apgalvot, ka, lai uzlabotu savu kredītvēsturi, ir vajadzīga griba un apņēmīga rīcība. Idejas un labi nodomi ir daudziem no mums, bet rezultātu sasniedz tikai tie, kuri patiešām pieliek aktīvas pūles, lai nokļūtu virsotnē. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)