Banner 980x90

Kādās situācijās noteikti jākonsultējas ar traumatologu

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Traumatologs ir ārsts, kurš diagnosticē un ārstē cilvēka balsta aparātu — skeletu, muskuļus, locītavas. Tāda veida traumas un saslimšanas ir izplatītas, tāpēc traumatologs-ortopēds ir neaizstājams speciālists, kurš sniedz palīdzību gan pacientiem, kuri tikko guvuši traumas, gan pacientiem, kuriem nepieciešama palīdzība vēlākā posmā pēc traumas gūšanas, gan pacientiem dažādu ar balsta aparātu saistītu sūdzību gadījumā.

Tas, ka pēc nopietnas traumas jāmeklē neatliekamā palīdzība slimnīcā, kur to pēc vajadzības sniegs ne tikai traumatologs, bet arī citi ārsti, ir skaidrs ikvienam. Tomēr ir daudz tādu situāciju, kad pacienti šaubās, vai būtu jāapmeklē traumatologs. Kādi ir nepārprotami signāli, ka jāpiesaka vizīte pie traumatologa?

♦ Ja bijusi trauma, bet sāpes nav pārgājušas dažu dienu laikā
Publicitātes fotoPublicitātes foto


Ne vienmēr traumas šķiet tik nopietnas, lai uzreiz meklētu neatliekamo palīdzību. Katrs taču būs kādreiz guvis kādu sasitumu, paklupis vai sportošanas laikā savainojies, bet jau pēc dažām dienām atkal jūtas vesels. Nav nekādu sūdzību. Bet diezgan bieži mēdz gadīties, ka sākotnēji nenopietna trauma tomēr radījusi nepatīkamas sekas. Kas par to liecina? Ja sāpes traumas apvidū nav pārgājušas dažu dienu laikā. Ja kustību laikā sāpes ir progresējušas, nevis mazinājušās, ja salīdzina ar brīdi pēc traumas gūšanas. 

Tādās situācijās pacients pats nevar objektīvi izvērtēt, kas par vainu. Kāpēc joprojām sāp? Kāds bojājums radies traumas rezultātā? Tāpēc ir jāapmeklē traumatologs, kurš veiks primāro apskati, vajadzības gadījumā nozīmēs papildu izmeklējumus un atbilstošāko ārstēšanu.

♦ Ja pēc traumas, kurai nav sniegta pirmā palīdzība, ir izmaiņas audu krāsā, ir sāpes, pietūkums, temperatūra
Līdzīgi kā pirmajā situācijā, ja pēc traumas gūšanas nav uzreiz bijusi nepieciešamība vērsties pie ārsta pēc palīdzības, bet pēc dažām dienām situācija ir pasliktinājusies, noteikti jādodas pie traumatologa. Kādi ir simptomi, ko nedrīkst ignorēt? Tas ir pietūkums, ādas krāsas izmaiņas, pieaugošas sāpes, paaugstināta temperatūras. Tas viss liecina, ka ir sākušies iekaisuma procesi. Stāvoklis var pasliktināties diezgan strauji, tāpēc, pamanot šādus simptomus, vilcināties nevajadzētu.

Jo ilgāk kavējas doties pie ārsta, jo lielāka varbūtība, ka būs jāizvēlas agresīvākas ārstēšanas metodes, kā arī var tikt apdraudēta pacienta spēja pēc ārstēšanās pilnībā atgūt mobilitāti un darbaspējas.

♦ Ja ir deformācijas un sāpes pēdās, kāju pirkstos
Publicitātes fotoPublicitātes foto
Pēdas un kāju pirksti ir viena no zonām, kas bieži cieš no dažādām deformācijām, kas rada sāpes un grūtības ikdienā pārvietoties. Ar sāpēm pēdās un pirkstos, ar deformācijām nav jāsamierinās, zaudējot dzīves kvalitāti. 

Traumatologs var ieteikt piemērotu risinājumu un nozīmēt plānveida ārstēšanu, arī operācijas, kas ārstē pirkstu deformācijas, arī tā saucamo "āmurveida pirkstu", var veikt paplatinātas pēdas sašaurināšanu, novērst pirktu ass nobīdi. Pēdu un pirkstu deformācijas progresē ilgākā laika periodā. Tāpēc ir svarīgi, ka traumatologs tiek apmeklēts laikus, lai būtu iespēja izvēlēties saudzīgākas ārstēšanas metodes. 

♦ Ja regulāri ir sāpes locītavās
Publicitātes fotoPublicitātes foto
Locītavu problēmas ir izplatītas, bet dieži vien tās tiek ignorētas. Locītavās var rasties sāpes slodzes laikā. Var būt tā, ka locītava ir apsārtusi un pietūkusi, nestabila. Tie visi ir simptomi, kas liecina — bez traumatologa konsultācijas neiztikt.  Ar pašārstēšanos šādos gadījumos nodarboties ir bīstami, jo tikai traumatologs var diagnosticēt, kas ir simptomu cēlonis. Viņš izvērtē locītavas kustīgumu, stabilitāti, novērtē locītavu vizuāli, nozīmē papildu izmeklējumus, ja tas ir nepieciešams. Un nosaka, kā labāk veikt ārstēšanu, lai maksimāli atjaunotu locītavas funkcionalitāti. 

♦ Ja pēc ārstēšanās stacionārā stāvoklis pasliktinās 
Publicitātes fotoPublicitātes foto
Gūstot nopietnas traumas, pacienti paši vai ar neatliekamās palīdzības auto dodas uz stacionāru, kur viņiem tiek sniegta palīdzība. Kaut kas tiek saskrūvēts, ieģipsēts, sasaitēts vai pat operēts. Pieeja tiek izvēlēta atkarībā no traumas specifikas. Bieži vien traumatologs sadarbojas ar citiem ārstiem, lai nodrošinātu pilnu aprūpi. Kādu pēc tam palaiž mājās uzreiz, citam nākas kādu laiciņu pagulēt slimnīca. 

Bet tad, kad notiek atgriešanās mājās, ir pārliecība, ka ar katru dienu būtu jājūtas arvien labāk, visam jādzīst un jāatjaunojas. Tomēr pastāv iespēja, ka tā nenotiek. Ja pēc neatliekamās palīdzības saņemšanas un ārstēšanās stacionārā stāvoklis nevis uzlabojas, bet gan regresē, tad pēc iespējas ātri ir jāapmeklē traumatologs. 

Pastāv iespēja, ka kaut kas nogājis greizi operācijā, ka ķermenis nevēlami reaģē uz metāla svešķermeņiem kaulos, ka sācies iekaisums u.c. Vilcināšanās te nebūs vietā. Jāatrod labs traumatologs un ar visiem ārstēšanās laikā noformētajiem dokumentiem padusē jādodas pie ārsta.

Kā notiek vizīte pie traumatologa
Vizītes laikā traumatologs vispirms iztaujā pacientu, iegūst nepieciešamo informāciju, izjautā par sūdzībām. Pēc tam veic apskati. Tāpēc pacientam jāpadomā, kādu apģērbu izvēlas, lai vieta, par kuru ir sūdzības, būtu ārstam brīvi pieejama. Tāpat ārsts iepazīstas ar visiem līdzšinējiem ārstēšanas un izmeklējumu dokumentiem. Pēc tam pacients var tikt nosūtīts uz pārbaudēm — rentgenu, ultrasonogrāfiju, magnētisko rezonansi vai datortomogrāfiju. Pēc tam tiek lemts par ārstēšanas gaitu un piemērotākajām metodēm, kas var ietvert gan medikamentus, gan ķirurģisku iejaukšanos, gan rehabilitāciju un citus pasākumus.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)