Banner 980x90

Kāpēc ultrasonogrāfija grūtniecības laikā ir tik būtiska 

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Grūtniecība un ultrasonogrāfija mūsdienu medicīnā jau ir tik cieši saistīti jēdzieni, ka vairs nav šaubu — tā ir ļoti nozīmīga kontroles un diagnostikas procedūra ikvienai grūtniecei. 

Tomēr vienalga sabiedrībā aktuāli ir jautājumi par to, vai šī procedūra nekaitē mazulim. Vai tā vispār ir nepieciešama. Topošie vecāki, kuri uztraucas par sava mazuļa veselību, nereti cenšas atrast atbildi uz šo jautājumu. Tomēr šāda nostāja nevietā, ja apzinās visas tās priekšrocības un ieguvumus, ko ultrasonogrāfija sniedz topošajai mātei un viņas gaidāmajam mazulim. Un jāatgādināt, ka valsts noteiktajā grūtnieču aprūpē ir paredzētas vismaz divas obligātās ultrasonogrāfijas pārbaudes – pirmā ir 11.–13. nedēļā, bet otrā 20.–21. nedēļā. Papildu pārbaudes ārsts var nozīmēt pēc vajadzības un arī augsta riska grūtniecēm.

Grūtniecības fakta apstiprināšana
Pirmais, kas visbiežāk liecina par grūtniecību, ir tests, kurš rāda divas svītriņas, tās var būt arī ļoti bālas svītriņas, kas rada šaubas par grūtniecības faktu. Tāpat tas var būt arī HCG līmenis asinīs, ja sievietei veikusi laboratorijā asinsanalīzes. Tomēr abi šie faktori vēl nevar simtprocentīgi nozīmēt, ka ir iestājusies normāla un dzīvotspējīga grūtniecība. Pastāv iespēja, ka tā ir ārpusdzemdes grūtniecība, kā arī var būt, ka ir notikusi apaugļošanās, bet auglis agrīnā stadijā ir pārstājis attīstīties. Arī tad tests un asinsanalīzes var liecināt par grūtniecību. 

Tikai ultrasonogrāfija var šajā situācijā ieviest skaidrību un sniegt sievietei atbildi uz jautājumu, kas viņu satrauc, laupa viņai naktmieru un rada satraukumu. Ultrasonogrāfija ļauj skaidri ieraudzīt, vai auglis ir ieligzdojies dzemdē, ka tas ir dzīvs, cik nedēļas jau ilgst grūtniecība. Iespēja tik agrīni konstatēt grūtniecības faktu ir viena no būtiskām ultrasonogrāfijas sniegtām priekšrocībām. Tas ļauj ātri konstatēt problēmsituācijas, sieviete var savlaicīgi ievērot grūtniecībai atbilstošu dzīvesveidu, lai novērstu jebkādus kaitējumus mazulim. 

I trimestra skrīnings
Ir ļoti svarīgi stāties uzskaitē pie ginekologa līdz 12. nedēļai, lai ārsts varētu sastādīt atbilstošu grūtniecības uzraudzības plānu un nosūtīt grūtnieci uz pirmo svarīgo procedūru – I trimestra skrīningu, kam jānotiek laikā no 11. līdz 13. nedēļai. Tieši šī izmeklējuma laikā tiek precizēts grūtniecības termiņš un izvērtētas iespējamās augļa pataloģijas pēc vairākiem kritērijiem. 

Ultrasonogrāfija ir viena no pataloģiju izvērtēšanas metodēm, kad tiek veikti mazuļa mērījumi, noteiktā plaknē deguna kaula esamība un skausta jeb kakla krokas biezums. Ultrasonogrāfijas rezultāti tiek analizēti kopā ar asins analīzēs veiktajiem pētījumiem, kā rezultātā noteikts, vai ir paaugstināts risks mazulim piedzimt ar kādu pataloģiju. Ja risks ir augstāks par normu, tad tiek lemts par tālākiem izmeklējumiem. Tieši ultrasonogrāfijā iegūtā vērtīgā informācija ļauj ārstiem laikus atklāt problēmas ar mazuļa veselību, kā arī lemt par piemērotākajiem risinājumiem.

Uzzini mazuļa dzimumu
Būsim godīgi, vairums vecāku ultrasonogrāfijas pārbaudē ar nepacietību gaida, kad ārsts pateiks, kāds ir mazuļa dzimums. Tā ir vēl viena lieliska priekšrocība, ko nodrošina ultrasonogrāfija. Un tas ļauj vecākiem daudz labāk identificēties ar savu mazuli. Vecāki vēlas sagatavot piemērotu istabu, drēbītes un izdomāt piemērotu vārdu. Protams, ka ir vecāki, kuri vēlas, lai mazuļa dzimums paliek noslēpums līdz dzemdībām, tomēr vairumā gadījumu šī ir gaidītākā informācija pēc tam, kad ārsts apstiprinājis, ka mazulis ir vesels.

Nesāpīgs un nekaitīgs veids, kas informe par mazuļa labsajūtu un veselību
Jāatgādina, ka ultrasonogrāfija tiek uzskatīta par vienu no nekaitīgākajām diagnostikas procedūrām, kas arī nav sāpīga. Var būt vienīgi neliels diskomforts no aukstā gēla, ko uzklāj pirms procedūras. Ultrasonogrāfija vecākiem sniedz daudz informācijas. Tāpat arī tiek gūtas pozitīvas emocijas, jo būtībā tā ir satikšanās ar savu mazuli. Kurš gan nevēlas redzēt savu gaidāmo mazuli, redzēt, kā viņš kustina savas mazās rociņas, čāpstina. Bet varbūt viņš guļ saldā miedziņā. Vecāki arī saņem ultrasonogrāfijas attēlus, kas kļūst par pirmajām mazuļa fotogrāfijam. Grūtniece pēc ultrasonogrāfijas, kuras laikā guvusi apstiprinājumu par mazuļa pareizu attīstību un labsajūtu, jūtas daudz mierīgāka un laimīgāka. Un mātes emocijas ir ļoti būtiskas, lai arī mazulis justos labi. 

Rūpes arī par mātes veselību
Grūtniecība jau nav stāsts tikai par mazuli, bet arī par sievieti, kura zem sirds nes šo brīnumu. Arī viņas veselība ir ļoti būtiska, tai jāseko līdzi. Ja sieviete ir riska grupā, tad jāuzrauga īpaši. Ja bijis ķeizragrieziens, tad nākamajās grūtniecībās jāseko līdzi rētas stāvoklim. Tāpat būtiski zināt, kāda ir mazuļa guļa, jo no būs  atkarīgs dzemdību process un izvēlētā taktika. Piemēram, ja mazulim ir tūpļa guļa, tad ārsti iesaka vai nu veikt augļa apgrozīšanu vai arī ķeizargrieziena operāciju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)