Banner 980x90

Kas jāņem vērā, ja grib nēsāt krāsainas kontaktlēcas

Ja kontaktlēcas tiek nēsātas redzes korekcijas nolūkos, tad ir skaidrs, ka pacients ir bijis pie acu ārsta un saskaņojis piemērotāko lēcu variantu, tikusi veikta acu pārbaude. Kā arī lēcu lietotājs ir lietas kursā par to, kā lēcas pareizi jāieliek un jākopj. Šādā gadījumā nebūs nekādu problēmu lietot arī krāsainas lēcas, jo tās iespējams pasūtīt arī ar optisko korekciju. 

Ja krāsainas lēcas vēlas nēsāt cilvēks bez redzes problēmām un bez iepriekšējas pieredzes ar kontaktlēcām, tad gan ir jāņem vērā vairāki būtiski faktori, lai galu galā šī pieredze būtu pozitīva, nesagādātu diskomfortu un neradītu draudus acu veselībai. 

Lai gan krāsainas lēcas internetā brīvi nopērkamas ikvienam, tomēr, esot atbildīgam pret savu veselību, jāatceras, ka tā ir medicīnas prece, kas jāizmanto, saskaņojot ar acu speciālistu.

Konsultācija pie redzes speciālista un piemērotu lēcu izvēle
Ja nav nekādas pieredzes ar kontaktlēcām, tad jāsāk ar konsultāciju pie redzes speciālista, kurš gan pārbaudīs acu veselību, gan ieteiks piemērotāko krāsaino lēcu veidu, vadoties pēc individuāliem parametriem. Ja šo posmu izlaiž un uzreiz iegādājas krāsainas lēcas, pastāv iespēja, ka tās nebūs īsti piemērotas konkrētajam cilvēkam un viņa acu īpatnībām. 

Lēcas var nepareizi piegulēt acīm, kā arī acis var ciest no skābekļa trūkuma. Protams, ja krāsainas lēcas grib ielikt vienu reizi kādā īpašā gadījumā, tad droši vien nebūs nelabvēlīgu seku. Bet tad, ja krāsainas lēcas bez saskaņošanas ar speciālistu nēsāt ilgstoši, tad gan pastāv komplikāciju risks. Tāpēc jābūt atbildīgiem pret savu veselību un pirms krāsainu lēcu iegādes un lietošanas jākonsultējas ar speciālistu, kurš, izvērtējot individuālās redzes un acu īpatnības, ieteiks piemērotāko krāsaino lēcu veidu.

Jāapgūst lēcu pareiza lietošana
Vēl viena problēma, ar ko var saskarties lietotājs, kurš nav iepriekš izmantojis kontaktlēcas, bet vēlas nēsāt krāsainas lēcas, ir pieredzes trūkums to pareizā ielikšanā un izņemšanā. Pirms tam vēlams izpētīt lēcu ražotāja un arī acu speciālistu piedāvāto informāciju par to, kā lēcas pareizi jāievieto acīs un no tām jāizņem. 

Vislabāk, ja izmēģināsiet lēcas acu ārsta uzraudzībā. Tādā veidā varēs saņemt precīzas norādes, lai pēc tam šis process vairs nesagādātu grūtības un arī neradītu risku acu veselībai.

Jāievēro lēcu kopšanas nosacījumi
Katrs optisko lēcu nēsātājs jau ir pieradis pie nepielūdzamajiem ikdienas higiēnas rituāliem, kas attiecas uz kontaktlēcu kopšanu. Ja vēlas lietot krāsainas lēcas, kurām nav optiskās korekcijas, tad jāapzinās, ka arī šīs lēcas ir jākopj tikpat rūpīgi un pareizi. 

Nav pieļaujamas nekādas atkāpes higiēnas jautājumos, jo tikai tā iespējams pasargāt acis no dažādām komplikācijām, kas var rasties, ja uz lēcām nokļūst baktērijas un mikrobi. Jāievēro gan roku higiēna, gan lēcas jātīra ar piemērotu kopšanas šķīdumu. 

Ja ir bažas, vai spēsiet ievērot higiēnu un lēcu kopšanu, tad varbūt piemērotāka izvēle ir vienas dienas lēcas. Tās nav jākopj un jāuzglabā konteinerā. Pēc lietošanas tās izmet, bet nākamajā reizē vienkārši izmanto jaunu pāri no sterila iepakojuma. Rokas gan vienalga ir jāmazgā pirms lēcu ielikšanas. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)