Banner 980x90

KNAB atkal soda teju veselu novada domes sastāvu - šoreiz Ropažu tautas kalpus

Riga24.lv
Riga24.lv
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kārtējo reizi administratīvi sodījis teju veselu novada domes sastāvu - šoreiz naudas sodus izpelnījušies deviņi Ropažu novada domes pārstāvji.

KNAB konstatējis, ka Ropažu novada domes deputāti 2014.gada 26.februāra sēdē, balsojot par Ropažu novada pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu - dzīvokļu "Mežvidi-1A" un "Mežvidi-2" - atsavināšanas procesa uzsākšanu, neievēroja Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma, likuma "Par dzīvojamo telpu īri" un likuma "Par palīdzību sniegšanu dzīvokļa jautājumu risināšanā" noteikto, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma par koleģiālas institūcijas pārvaldes lēmuma lietderību un tiesiskumu atbild tie koleģiālas institūcijas locekļi, kas balsojuši, ja vien kāds no viņiem nav īpaši pieprasījis lēmuma pieņemšanas protokolā fiksēt savus iebildumus. Tādējādi deputāti, piedaloties iepriekš minētā lēmuma pieņemšanā, pārkāpa likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos ierobežojumus rīkoties ar pašvaldību mantu.

Katram deputātam piemērots naudas sods 80 eiro apmērā.

Kā aģentūrai LETA atzina viena no Ropažu novada pašvaldības sodītajām deputātēm Renāte Gremze (V), šajā gadījumā ir pārkāptas vairākas likuma normas saistībā ar īres tiesību piešķiršanu, bet visa pamatā ir tas, ka deputāti no domes darbinieku puses esot maldināti.

"Lēmumus, kurus izskata un pieņem deputāti, gatavo konkrētas amatpersonas jeb darbinieki, kas sagatavo lēmumus pēc visām likumu normām, mums tos liek priekšā un deputāti par tiem balso. Šajā gadījumā es kā deputāte tiku no darbinieku puses maldināta, jo lēmuma projekts tika neprecīzi sagatavots. Par šo lēmumu pirms tā pieņemšanas man bija šaubas un bažas, ko norādīju arī konkrētajā sēdē, uz ko kompetenti darbinieki man atbildēja, ka viss ir kārtībā. Bet mēs kā deputāti nevaram pārzināt visu likumdošanu, tāpēc ir darbinieki."

Pēc šīs situācijas nākšanas gaismā tika rosināts to iekšēji izvērtēt. "Es kā deputāte lūdzu domes priekšsēdētāju, lai viņš sauc pie atbildības konkrētos darbiniekus. Tas diemžēl netika darīts. Faktiski ar šo situāciju man ir zudusi jebkāda ticamība domes darbinieku sagatavotajiem lēmuma projektiem, kas tiek virzīti," uzskata Gremze.

Viņa uzskata, ka darbinieki, kas gatavo lēmuma projektus, negodprātīgi pilda savus uzdevumus. "Es uzskatu, ka domes izpilddirektoram būtu pašam no amata jāatkāpjas. To esmu teikusi arī domes sēdē, jo šis ir ļoti vērienīgs pārkāpums. Manuprāt, darbinieks savu darbu nav veicis korekti un radījis zaudējumus - ir gan iedragāta mūsu slava, gan arī finansiāli jāapmaksā piespriestais sods," bilda Gremze.

Viņa uzskata, ka likumu normu nezināšana deputāti neatbrīvo no atbildības, bet tieši tāpēc pašvaldībā ir virkne juristu un atbildīgu darbinieku ar izpilddirektoru priekšgalā, kuriem ir jāpārzina likuma normas un jāvirza atbilstoši lēmumi. Šajā gadījumā lēmumi tika virzīti pretlikumīgi un deputāti tikuši apzināti maldināti.

"'Ņemot vērā, ka pašvaldībā ir ļoti spēcīga opozīcija septiņu cilvēku sastāvā, kas tāda ir jau ilglaicīgi, nedomāju, ka pēc šī gadījuma kas mainīsies. Es rosinātu un aicinātu izpilddirektoru atkāpties un veidot pašvaldības pārvaldi, kas atbilstu tās nosacījumiem un kurai es kā deputāte, kad pieņemu lēmumus un ceļu domes sēdē roku, varētu uzticēties. Kādam par šo ir jāuzņemas atbildība. Es pati jautāju KNAB, kāpēc faktiski tas cilvēks, kurš ir gatavojis lēmuma projektu un pagrūdis deputātiem balsošanai, no viņa netiek prasīta atbildība. Šajā gadījumā tas ir izpilddirektors. Taču likums mūs kā deputātus šajā gadījumā soda. KNAB gan norādīja, ka mums kā deputātiem vietējā pārvaldē ir jāskata tālākā atbildība," stāstīja Gremze.

LETA jau ziņoja, ka KNAB pēdējos gados administratīvus sodus piemērojis vairāku novadu domes deputātiem, kuri koleģiāli balsojuši par kādu lēmumu. Pērn par ierobežojuma rīkoties ar valsts vai pašvaldības mantas neievērošanu KNAB piemērojis 70 eiro naudas sodu Balvu novada mēram un vēl trīs pašvaldības deputātiem. Tāpat birojs pērn piemērojis naudas sodus kopumā septiņiem Priekules novada deputātiem par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu rīkoties ar pašvaldības mantu neievērošanu.

2014.gadā KNAB piemērojis naudas sodu deviņiem Ķekavas novada domes deputātiem par apmaksātu brīvdienu piešķiršanu pašvaldības iestāžu darbiniekiem - Dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Arī iepriekšējos gados sodīti citu novada domes deputāti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)