Banner 980x90

KNAB nekonstatē pārkāpumus "Rīgas mežu" 750 000 eiro juridisko pakalpojumu iepirkumā no bijušajiem darbiniekiem

Rīga, 2.okt., LETA. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārbaudē nav konstatējis nelikumības pašvaldības SIA "Rīgas meži" apjomīgajā juridisko pakalpojumu iepirkumā no bijušajiem uzņēmuma darbiniekiem.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša aģentūrai LETA pastāstīja, ka pārbaudē netika konstatēts, ka "Rīgas mežu" iepirkumu komisijas locekļi, vērtējot iepirkumam iesniegto pretendentu piedāvājumus un pieņemot lēmumu par iepirkuma uzvarētāju, kā arī "Rīgas mežu" valdes priekšsēdētājs, noslēdzot juridisko pakalpojumu līgumu, būtu atradušies interešu konflikta situācijā un pārkāpuši likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" valsts amatpersonai noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Laikraksts "Latvijas Avīze" maijā vēstīja, ka pašvaldības uzņēmums par teju 750 000 eiro tuvākajos četros gados iepirks juridiskos pakalpojumus no zvērinātiem advokātiem Alvja Začesta un Andas Auziņas - šādi līgumi ar minētajām personām slēgti jau vairākkārt kopš 2011.gada.

Pirmo reizi "Rīgas mežu" juridisko pakalpojumu iepirkumā gan figurē tik liela summa - 749 999 eiro, noskaidrojis laikraksts. Turklāt, Začests un Auziņa ir bijušie "Rīgas mežu" darbinieki. Začests vadījis Juridisko daļu, bet Auziņa šajā uzņēmumā bijusi juriste.

2011.gadā tika likvidēta "Rīgas mežu" Juridiskā daļa un nolemts iepirkt juridiskos pakalpojumus kā ārpakalpojumu. Tai pat gadā izsludināts pirmais iepirkums, kurā starp trīs pretendentiem par piemērotāko izraudzīts Auziņas piedāvājums. Iepirkuma summa bija 19 750 lati (28 101 eiro) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

2014.gada otrajā pusē līgums noslēgts jau ar abiem advokātiem - bijušajiem darbiniekiem. Viņi izrādījušies labākie starp trīs pretendentiem. Līguma summa šoreiz bija 39 900 eiro bez PVN. Jau 2015.gada janvārī "Rīgas meži" Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) ziņoja par jaunu noslēgtu līgumu - šoreiz par pagaidu juridisko pakalpojumu sniegšanu. Līgums atkal slēgts ar abiem advokātiem, tagad par 28 000 eiro.

Savukārt 2015.gada februāri noslēgts jauns līgums - par 326 800 eiro bez PVN. Šajā iepirkumā reizē ar Auziņu un Začestu piedalījies arī zvērināts advokāts Jānis Spilve. Viņš apstrīdējis iepirkuma rezultātus, iesniegumā IUB norādot, ka juridisko pakalpojumu sniedzējiem izvirzītas pārāk specifiskas prasības. Tomēr IUB ļāvis slēgt līgumu ar Auziņu un Začestu.

Šā gada sākumā bijis kārtējais iepirkums, kurā, neraugoties uz apjomīgo iepirkuma summu - teju 750 000 eiro - pieteicies tikai viens pretendents, proti, Auziņas un Začesta apvienība. Februārī ar abiem jau noslēgts līgums.

"Rīgas mežu" pārstāvis, vaicāts, kurš gatavoja iepirkumu specifikāciju šajā gadījumā, atbildēja, ka saskaņā ar likumu iepirkuma dokumentācijas sagatavotāji nedrīkst būt saistīti ar kandidātu vai pretendentu. Uzņēmumā apgalvoja, ka iepirkuma dokumentāciju gatavojuši kādi vārdā nenosaukti "Rīgas mežu" biroja darbinieki un pieaicinātie speciālisti, kas "nebija saistīti ne ar vienu no personām, kas juridisko pakalpojumu iepirkumos piedalījušās kā pretendenti".

"Rīgas mežu" valdes loceklis Edgars Vaikulis skaidrojis, ka iepirkt ārpakalpojumu uzņēmumam ir ekonomiski izdevīgāk nekā algot štata juristus. Par šo naudu visus "Rīgas mežiem" nepieciešamos juridiskos pakalpojumus nodrošinot ne tikai minētie advokāti, bet kopumā četri līdz pieci atbilstošas kvalifikācijas juristi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)