Banner 980x90

Ko dara zobu higiēnists un kāpēc doties uz šo procedūru

Zobu higiēnists kā profesija Latvijā nav pārāk sena, tomēr tās nozīme veselības aprūpes jomā kļuvusi neaizstājama. Regulāra zobu higiēna ir viena no pamatprocedūrām, kas nodrošina pilnvērtīgas rūpes par zobiem visas dzīves garumā.

Ja jaunākās paaudzes jau ir izaugušas ar zobu higiēnu un uztver to kā pašsaprotamu, tad vidējās un vecākās paaudzes nereti skatās skeptiski uz aicinājumu doties pie zobu higiēnista. Lai situāciju uzlabotu, nozīmīgs ir arī informatīvais darbs.

Kas īsti ir zobu higiēna, ko dara zobu higiēnists un kāda tam visam jēga — par to vairāk varat uzzināt šajā rakstā, kur informācija apkopota sadarbībā ar ģimenes zobārstniecības "Dr. Apines Klīnika" speciālistiem.

Zobu higiēnista darbs soli pa solim
Zobu higiēna sastāv no vairākiem secīgiem darba posmiem, katram no tiem ir sava specifika un nozīme mutes veselības nodrošināšanā.

Situācijas novērtēšana
Pirmais solis, ko zobu higiēnists veic, kad pacients iesēžas viņa krēslā, ir kopējā mutes un zobu veselības novērtēšana. Tas ļauj saprast, cik daudz darba būs, kādas metodes labāk izvēlēties, lai sakoptu zobus.

Mīkstā un cietā aplikuma noņemšana
Pēc tam zobu higiēnists ķeras pie mīkstā un cietā zobu aplikuma noņemšanas. Tam tiek izmantots gan ultraskaņas skeileris, gan rokas instrumenti, kas ir ļoti svarīgi, lai viss aplikums tiktu noņemts pilnībā. Zobakmens tiek noņemts gan virs, gan zem smaganām.

Zobu virsmu nopulēšana
Pēc tam zobu virsmas tiek nopulētas ar speciālu birstīti un pastu. Pēc šīs procedūras zobi kļūst baltāki un izskatās daudz labāk.

Zobu izdiegošana un fluora aplikācijas
Noslēdzošais posms zobu higiēnas procedūrā ir zobu izdiegošana un fluora aplikācijas uzlikšana, lai zobi tiktu stiprināti.

Rekomendācijas par zobu kopšanu
Pēc tam, kad pati zobu higiēnas procedūra ir noslēgusies, zobu higiēnists, vadoties pēc tā, kāds ir pacienta mutes veselības kopējais stāvoklis, sniedz rekomendācijas un norādījumus par pareizu zobu kopšanu, arī norāda, ja ir nepieciešamība doties pie zobārsta.

5 ieguvumi, ko sniegs regulāra zobu higiēna


Varētu šķist, ka pieteikamu zobu kopšanu nodrošina tā ikdienas rutīna, ko veicam mājās. Tomēr tas ir maldīgi. Zobu birstīte un pasta nevar paveikt visu. Ik pa laikam mutes dobumam ir jāveic higiēna, ko var uzskatīt par tādu kā ģenerāltīrīšanu. Vienu vai divas reizes gadā veikta zobu higiēna sniegs vairākus ieguvumus mutes un zobu veselībai. Pieteikties zobu higiēnai ieteicams pirms zobārsta apmeklējuma.

• Savlaicīgi tiek diagnosticēts kariess
Labs zobu higiēnists laikus pamanīs pirmās zobu kariesa pazīmes. Kariess ir tas, kurš nodara lielāko kaitējumu zobiem.
• Izvairīšanās no smaganu iekaisumiem un asiņošanas
Regulāri apkopti zobi un noņemts cietais aplikums palīdzēs saglabāt veselas smaganas, izvairīties no to iekaisumiem un asiņošanas, kas var būt tiešām nepatīkami.
• Sliktas elpas novēršana
Nepietiekami kopts mutes dobums, aplikums, kas sakrājas grūti pieejamās vietās, var radīt sliktu elpu.
• Mazāk bojātu zobu
Regulāra zobu higiēna ļauj laikus pamanīt bojājumus un to veidošanos arī novērst. Tāpēc ieguvums būs mazāk bojātu zobu.
• Sagatavošanās stomatoloģiskām manipulācijām
Zobu higiēnists attīra darba lauku stomatoloģiskām manipulācijām. Tādā veidā zobārsts labāk var paveikt savu darbu, pamanīt visas vietas, kur ir bojājumi. Kā arī plombas, kas liktas pēc higiēnas, būs daudz kvalitatīvākas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)