Banner 980x90

KP nesaskata juridiskus šķēršļus, lai Rīgas dome atsauktu atkritumu apsaimniekošanas līgumu uzteikumus

Rīga, 10.sept., LETA. Konkurences padome (KP) nesaskata juridiskus šķēršļus, lai Rīgas dome līdz 12.septembrim atsauktu iepriekšējo atkritumu apsaimniekošanas līgumu uzteikumus, otrdien žurnālistiem sacīja KP vadītāja Skaidrīte Ābrama. 

Viņa norādīja, ka ir nozares tiesiskais regulējums un ir konkurences tiesiskais regulējums, turklāt valsts Eiropas Savienībai ir apņēmusies nodrošināt konkurenci. 

"Ja KP tā ir lēmusi, tad tas ir tiesisks regulējums. Visi tiesību akti ir jāskata kompleksi un kontekstā. Protams, Rīgas domei ir tiesības vērsties tiesā un pieļauju, ka viņi tā arī darīs," sacīja Ābrama. 

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA "Getliņi EKO" noslēdza ar AS "Tīrīga" koncesijas līgumu uz 20 gadiem par jaunas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas ieviešanu Rīgā, sākot pakalpojumu sniegšanu 15.septembrī. Savukārt KP, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu.

Aģentūras LETA rīcībā esošajā KP sēdes protokola lēmumā teikts, ka Rīgas pilsētas pašvaldībai un "Getliņi Eko" uzlikts pienākums nekavējoties apturēt šā gada 14.jūnija koncesijas līguma izpildi par atkritumu savākšanu. Tāpat Rīgas pašvaldībai uzlikts pienākums nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz ceturtdienai, 12.septembrim, atsaukt atkritumu apsaimniekošanas līgumu uzteikumus, kuri nosūtīti apsaimniekotājiem.

Tāpat Rīgas pašvaldībai uzdots pienākums ne vēlāk kā līdz 12.septembrim informēt atkritumu radītājus tās administratīvajā teritorijā par sadzīves atkritumu apsaimniekotājiem, ar kuriem Rīgas pašvaldībai bija noslēgti līgumi pirms šā gada 14.jūnijā noslēgtā koncesijas līguma.

Rīgas pašvaldībai un "Getliņi Eko" arī uzlikts pienākums ne vēlāk kā līdz 12.septembrim iesniegt KP plānu, kādā Rīgas pašvaldība un "Getliņi Eko" nodrošinās konkurences noteikumu ietveršanu atkritumu apsaimniekošanas tirgū.

Lēmums par pagaidu noregulējumu būs spēkā līdz brīdim, kad stāsies spēkā KP galīgais lēmums šajā lietā. Vienlaikus KP lēmumu par pagaidu noregulējumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā desmit dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

"KP uzliek mums par pienākumu nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz 12.septembrim atsaukt "Tīrīga" noslēgtos atkritumu apsaimniekošanas līgumus ar iedzīvotājiem. Viņi piedāvā, ka mums vajadzētu turpināt sadarbību ar līdzšinējiem četriem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem, un teorētiski šāds piedāvājums ir labs, taču domes juristi pagaidām norāda, ka tas nav iespējams, jo tādu rīcību nepieļauj normatīvie akti," aģentūrai LETA iepriekš pauda Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Taujāts, vai dome KP lēmumu par pagaidu noregulējumu pārsūdzēs tiesā, Burovs atbildēja apstiprinoši, lai gan vērsa uzmanību, ka sākotnēji pašvaldībai primārais ir sakārtot visas tehniskās lietas, lai tiktu nodrošināta atkritumu apsaimniekošanas nepārtrauktība, bet par juridiskiem aspektiem tiks lemts tikai pēc tam.

LETA jau ziņoja, ka "Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide". Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājs nodrošinās Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Patlaban Rīgas dome par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ir noslēgusi sadarbības līgumus ar četriem uzņēmumiem - SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide", SIA "Pilsētvides serviss" un SIA "Lautus".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)