Banner 980x90

Lai nepaliktu uz ceļa

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ikdienā pārvietojoties ar transportlīdzekli, ikviens autovadītājs sapratis vismaz dažas pamata lietas par savu auto un tā būtiskākajām ierīcēm. Esam informēti par motoru, sprauslām un citām daļām. Tomēr par auto akumulatoru ir dzirdējuši visi tie, kuri kaut reizi aizmirsuši izslēgt auto tuvās gaismas vai radio. Un brīdī, kad auto atkal jāiedarbina, secinājis, ka tas neizdodas.

Auto akumulatori ir patiešām svarīga ierīce transportlīdzekļa atbilstošai darbībai. Tomēr jāņem vērā, ka akumulatoram ir salīdzinoši īsāks darbības mūžs nekā citām auto detaļām, tāpēc jau dažus gadus pēc automašīnas iegādes var rasties pirmās problēmas un nepieciešamība iegādāties jaunu akumulatoru. Bet kā iegādāties labu akumulatoru, kas bez raizēm nokalpos vēl pāris gadu? 

Ir četri galvenie parametri, kuriem būtu jāpievērš īpaša uzmanība. 
- Akumulatora parametri – platums, garums un augstums, kas norādīts centimetros vai milimetros. Lai gan teorijā tas nešķistu tik būtiski, šis ir viens no svarīgākajiem parametriem, kuram noteikti jāpievērš uzmanība, iegādājoties jaunu auto akumulatoru.  Tā ir nianse, kas jāņem vērā, jo pārmēru liels akumulators var nederēt vietā, kur tas paredzēts (zem pārsega).
- Vēl kāds būtisks faktors ir skavu novietojums. Pērkot akumulatoru, tam jāpievērš uzmanība, jo, ja skavas ir novietotas citādi nekā kabeļi ar klemmēm auto, tad būs problemātiski pieslēgt akumulatoru pie vadu sistēmas. 
- Ietilpība. Akumulatoram ietilpību mēra ampērstundās, un tas stāsta to, cik ilgu laiku (stundās) akumulators ir spējīgs nodrošināt 1 ampēru strāvas. Vienkāršāk sakot – pēc akumulatora ietilpības varam spriest, cik ilgi varam klausīties radio vai izmantot citus elektrības patēriņus pie izslēgta dzinēja. 
- Strāvas palaišanas stiprums, ko izsaka ampēros. 

Spriežot, kādu akumulatoru transportlīdzeklim labāk iegādāties, vispirms būtu nepieciešams palūkoties auto lietotāja rokasgrāmatā. Bieži vien ražotāji šādā grāmatā uzrakstījuši nepieciešamo informāciju par visiem vajadzīgajiem parametriem. Ja rokasgrāmata tomēr nozaudēta, nav liela bēda. Visticamāk, šo informāciju var lejupielādēt ražotāja oficiālajā mājaslapā vai arī atrast citos informācija avotos.
Ja arī tas neizdodas, var skatīties zem pārsega un pārliecināties par to, kāds akumulators mašīnā bijis līdz šim (ar noteikumu, ka orientējamies tajā, kas un kur atrodas zem pārsega). 

Ja auto ilgāku laiku darbojies bez problēmām ar esošo akumulatoru, tad droši var iegādāties tādu pašu modeli ar tādiem pašiem parametriem. Bet, ja esošais akumulators bija slikts, sanācis bieži izlādēt akumulatoru ar radio vai aizmirstām ieslēgtām tuvajām gaismām, pirms veicam pirkumu, vajadzētu zināt, vai jaunais akumulatora modelis atbildīs visiem automašīnas parametriem.

Bieži vien domājam – jo labāki parametri, jo labāks ir arī akumulators, bet vai tiešām ir jēga iegādāties akumulatoru ar nosacīti "labākiem" parametriem, nekā to ļauj konkrētais auto modelis? 

Autovadītāji patiešām nereti domā, ka sanāks labāk, ja būsim "viltīgāki" par auto būves inženieri un iegādāsimies akumulatorus ar maksimāli "augstāku" sniegumu, lielāku jaudas izturību un strāvu. Tomēr akumulators ar lielākiem parametriem, nekā nepieciešams, tikai samazina dzinēja palaišanas laiku. Tāpat samazinās arī akumulatora kopējais darba mūžs. 

Jaudīgāks auto akumulators atļaus iedarbināt auto ātrāk, vienīgi nepiemērotais ģenerators to nepaspēs uzlādēt pilnībā, kas ilgtermiņā radīs problēmas ar tā iedarbināšanu. Tāpat šāds akumulators ar lielāku jaudu un stāvu būs daudz dārgāks un smagāks. 

Tādēļ pirms iegādāties auto atceries par šeit minētajiem parametriem, kas būtu jāņem vērā. Turklāt apskatīt un iegādāties akumulatoru savam transportlīdzeklim vari interneta veikalā 220.lv! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)