Banner 980x90

Lems par vēl trīs Pierīgas sabiedriskā transporta maršrutu finansēšanu

Rīga, 3.nov., LETA. Sabiedriskā transporta padome tuvākajā laikā plāno lemt, vai jāpiešķir finansējums vēl trīs Pierīgas sabiedriskā transporta maršrutu uzturēšanai, aģentūrai LETA pastāstīja Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone.

Šogad no valsts budžeta tiek līdzfinansētas Rīgas domei radušās izmaksas par astoņu Pierīgas maršrutu uzturēšanu. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem valsts ir atbildīga par to maršrutu finansēšanu, kas 30% un vairāk no kopējā garuma iziet ārpus pilsētas administratīvās teritorijas.

Taču saistībā ar nākamā gada prognozi nepieciešamo maršrutu nodrošināšanai, SIA "Rīgas satiksme" (RS) Autotransporta direkcijai iesniegusi jaunu maršrutu plānojumu. Proti, vairākos maršrutos palielinās tā maršruta daļa, kas atrodas ārpus pilsētas teritorijas, jo tikuši precizēti vai mainīti atskaites punkti, no kuriem sāk maršruta posma mērīšanu, kas ved ārpus pilsētas.

"Tas nozīmē, ka nākamgad no šobrīd esošajiem astoņiem maršrutiem, ārpus pilsētas teritorijas iziet septiņi, kā arī klāt varētu nākt trīs jauni, kas nozīmē, ka nākamgad kopumā būtu jāuztur desmit Pierīgas sabiedriskā transporta maršruti," norādīja Plone.

Kopumā nepieciešamās valsts budžeta dotācijas šo zaudējumu segšanai veido 846 500 eiro. Nepieciešamais finansējums, kas no valsts šogad vēl nav segts, ir vairāk nekā 146 000 eiro.

"Ja tiks akceptēts, ka nākamgad valsts līdzfinansēs pasažieru pārvadājumus visos desmit maršrutos, tad būs nepieciešami papildu aptuveni 326 400 eiro, no šīs summas 241 000 eiro atvēlot pārvadājumu nodrošināšanai trīs jaunajos maršrutos," skaidro pārstāve.

Ar saņemto RS prognozi 17.oktobra sēdē tika iepazīstināta Sabiedriskā transporta padome, kura līdz gada beigām lems par to, vai nākamgad valstij būs jāsedz Rīgas domei zaudējumi par pasažieru pārvadājumu nodrošināšanu klāt nākušajos maršrutos.

Šobrīd uzturētie maršruti ir autobusos Nr.4 Abrenes iela-Piņķi, Nr.10 Abrenes iela-Brūkleņu iela-Jaunmārupe, Nr.16 Abrenes iela-Garkalnes Mucenieki, Nr.28 Jugla 3-Langstiņi, Nr.43 Abrenes iela-Skulte, Nr.51 Abrenes iela-Ulbroka un Nr.55 Abrenes iela-Jaunmārupe.

Lēmums jāpieņem par maršrutu Abrenes iela-Kooperatīvs Ziedonis, Abrenes iela-Baloži un Abrenes iela-Katlakalns uzturēšanu.

Šobrīd astoņās no deviņām republikas nozīmes pilsētām kopumā ir 34 maršruti, kas 30% no kopējā garuma ved ārpus pilsētas administratīvās teritorijas.

2017.gadā valsts budžeta piešķirtais finansējums šī mērķa nodrošināšanai 1,24 miljoni eiro, bet visu republikas nozīmes pilsētu pašvaldību zaudējumu segšanai par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu attiecīgajos maršrutos nepieciešami vēl 263 000 eiro.

"Katru gadu pārvadātāji, Autotransporta direkcija un Satiksmes ministrija sastāda prognozes par nākamajā gadā nepieciešamo finansējumu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai, bet pēdējos gadus no valsts budžeta tiek piešķirts mazāks, sākotnējām prognozēm neatbilstošs finansējums. Tas rada situāciju, ka valsts paliek parādā gan pasažieru pārvadātājiem, kas sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālajos maršrutos, gan deviņu pilsētu pašvaldībām," pauda Plone.

Lai samazinātu nepieciešamo finansējumu, ir veikti vairāki autobusu maršrutu optimizēšanas pasākumi. Piemēram, virknē reģionālo maršrutu pasažieri šobrīd tiek vesti ar mazākas ietilpības autobusiem, kas attiecīgi izmaksā lētāk, un šobrīd šādu transportlīdzekļu īpatsvars sasniedzis 27%. Tāpat ir noslēgta autobusu tarifu vienādošana vietējās nozīmes maršrutos, kā rezultātā lielā daļā maršrutu ieņēmumi ir pieauguši, neskatoties uz pasažieru skaita kritumu, un citi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)