Banner 980x90

LU Botāniskajā dārzā uzplaukusi acāliju kolekcija

Rīga, 23.febr., LETA. Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā uzplaukusi acāliju kolekcija, aģentūru LETA informēja Botāniskā dārza sabiedrisko attiecību speciāliste Karlīna Engere.

Acālijas Latvijā sāka audzēt 20.gadsimta sākumā, un Botāniskajā dārzā to kolekcija izveidota 30.gadu vidū. Pēc bojāejas Otrā pasaules kara laikā, atjaunošanu kolekcija piedzīvoja 50.gadu sākumā.

Paralēli kolekcijas veidošanai 70.gados sākās arī jaunu šķirņu veidošana. Botāniskā dārza acāliju kolekcija ar 45 dažādām šķirnēm jau tolaik bija vērtējama kā lielākā Latvijā, bet mūsdienās tajā aug jau 124 šķirnes. Vecākajiem acāliju krūmiem kolekcijā ir jau aptuveni 60 gadi, taču brīvā dabā un labvēlīgos augšanas apstākļos krūma vecums var sasniegt pat 200 gadus. Par acāliju kolekciju Botāniskajā dārzā jau ilgstoši rūpējas speciāliste Skaidrīte Matisone, kuras vārdā pērn tika nosaukta acāliju šķirne.

"Dažādo acāliju šķirņu ziedi pārstāv ļoti plašu krāsu gammu. Tie ir gan vienkrāsaini, gan raibi, taču interesanti, ka nekad nav selekcionēta acālija ar dzeltenas krāsas ziediem," pauda Engere, piebilstot, ka lielākā daļa acāliju ziedu nesmaržo, taču ir sastopamas arī smaržīgas šķirnes. LU Botāniskajā dārzā tādas ir piecas.

Latvijas klimatā acālijas nespēj pārziemot ārā, jo nepanes apstākļus, kad gaisa temperatūra noslīd zem nulles, taču arī audzēšanai siltās telpās tās nav piemērotas. Acālijas necieš sausu gaisu un augstas temperatūras. Acālijas mājas apstākļos jātur iespējami tālu no apkures iekārtām, un jāraugās, lai sakņu kamols vienmēr būtu mitrs, norādīja Engere.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)