Banner 980x90

Notāru dienās bezmaksas konsultācijas sniegtas 3208 cilvēkiem, tostarp arī viņu dzīvesvietās

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Šogad Notāru dienās bezmaksas palīdzība sniegta 3208 cilvēkiem, dodoties arī gandrīz 90 mājas vizītēs pie tiem, kuri veselības, finansiālu vai kādu citu ierobežojumu dēļ paši nevar nokļūt notāra birojā, aģentūru LETA informēja Latvijas Zvērinātu notāru padomē (LZNP).

Šogad padomes rīkotajās Notāru dienās papildus bezmaksas konsultācijām 108 notāru birojos īpaša uzmanība tika pievērsta sociāli vismazāk aizsargātajiem Latvijas iedzīvotājiem, proti, trūcīgiem, veciem un vientuļiem cilvēkiem, ne tik labvēlīgos apstākļos dzīvojošām ģimenēm, cilvēkiem ar invaliditāti.

LZNP priekšsēdētāja Sandra Stīpniece izteicās, ka "šīs bija visemocionālākās Notāru dienas 12 gadu laikā". "Šogad notāri bija liecinieki ļoti daudzām smeldzīgām situācijām. Juridiskās procedūras ir viena lieta, taču vissarežģītākais šajās konsultācijās ir cilvēku dzīvesstāsts: ģimenes problēmas, konflikti tuvinieku vidū, vientulība, pievilta uzticība," norādīja Stīpniece.

Padomes priekšsēdētāja papildināja, ka notariāta pamatbūtība un darbības svarīgākā jēga ir tā, ka notārs ir cilvēkam vistuvākais un pieejamākais jurists. "Šogad Notāru dienās bijām vēl tuvāk, paši ejot pie cilvēkiem, nevis otrādi. Notāra vizīti mājās vai uz slimnīcu, vai jebkuru citu vietu, kur attiecīgajā brīdī atrodas cilvēks, kam nepieciešama juridiska konsultācija, var pieteikt jebkurā laikā. Taču Notāru dienās tiem, kuriem tas visvairāk nepieciešams, bet vismazāk pieejams, konsultācijas dzīvesvietā bija pieejamas bez maksas. Diemžēl tajās apstiprinājās tas, ko sabiedrības pētnieki min jau sen, ka neziņa par savām tiesībām ir viens no iemesliem atstumtībai no pārējās sabiedrības," uzsvēra Stīpniece.

Vislielākā iedzīvotāju aktivitāte ārpus Rīgas Notāru dienā šogad bija Rēzeknē, Valkā, Gulbenē, Bauskā un Saldū. Lai uzdotu savus jautājumus pa tālruni, kā arī caur saziņas programmu "Skype", pie notāriem šajās dienās vērsās 1121 cilvēks.

LZNP priekšsēdētāja atzīst, ka gadījumi, kad cilvēkiem nepieciešama juridiskā palīdzība, kļūst arī aizvien sarežģītāki. Piemēram, vienā no situācijām notārs sācis risināt līdz galam nenokārtotu īpašuma sadalīšanas un reģistrācijas lietu Latgalē, kas ievilkusies vēl no 1993.gada. Citā gadījumā kāda sieviete, kurai ir veselības problēmas, pēc mātes nāves jau 2015.gada decembrī mantojusi dzīvokli, taču līdz šim nav uzsākusi formēt nepieciešamos dokumentus, lai sakārtotu mantojuma lietu. Šādas vilcināšanās rezultātā viņa savu vienīgo dzīvesvietu var zaudēt. Tāpēc notārs devās pie viņas uz mājām un uzsāka mantojuma lietu, lai sakārtotu viņas tiesības uz īpašumu.

Kopumā jautājumi par darījumiem ar nekustamo īpašumu un tā reģistrāciju arī šogad bija izplatītākie, ar kuriem cilvēki vērsās pie notāriem Notāru dienās. Taču šoreiz aktuāls bija arī temats par pilnvarām. "Tas ir nopietns jautājums, jo saistīts ar uzticēšanos. Taču nepieciešamību apsvērt iespēju izsniegt, piemēram, nākotnes pilnvarojumu kādam no tuviniekiem vai ģimenes locekļiem apliecina arī vairākas situācijas, ar kurām notāri saskārās mājas vizītēs. Divās no tām nebija iespējams veikt nepieciešamās notariālās darbības, jo cilvēks sava veselības stāvokļa dēļ nespēja skaidri paust savu gribu," stāstīja Stīpniece.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)