Banner 980x90

Novembra beigās Latvijas Nacionālajā Operā notiks Birmingemas simfoniskā orķestra koncerti

"Latvijas Koncerti", Latvijas Mobilais Telefons un Latvijas Krājbanka piedāvā gada lielāko notikumu mūzikā - Birmingemas simfoniskā orķestra koncertus Andra Nelsona vadībā šā gada 26. un 27.novembrī Latvijas Nacionālajā operā. Kopā ar vienu no pasaules labākajiem orķestriem spēlēs pianists Vestards Šimkus. Programmā Sergeja Rahmaņinova Trešais klavierkoncerts un Gustava Mālera Piektā simfonija.
"Latvijas Koncertu" direktors Guntars Ķirsis: "Esmu lepns par to, ka "Latvijas Koncerti", Latvijas Mobilais Telefons un Latvijas Krājbanka, kā arī virkne citu Latvijā labi pazīstamu uzņēmumu, ir spējuši vienoties, lai dāvinātu mūsu klausītājiem neaizmirstamu muzikālu baudījumu. Domāju, ka tas ir labs piemērs, kā, apvienojot spēkus, paveikt nozīmīgas lietas Latvijā."

LMT prezidents Juris Binde: "LMT ar prieku piedāvā klasiskās mūzikas cienītājiem šo unikālo notikumu Latvijas koncertdzīvē. Diriģents Andris Nelsons un pianists Vestards Šimkus ir spilgtākais apliecinājums tam, kā pašu mājās iemīļoti mākslinieki, attīstot savu talantu, var kļūt par starptautiska mēroga zvaigznēm."

"Latvijas Krājbankas" prezidents Ivars Priedītis: "Latvijas Krājbanka" vienmēr ir uzskatījusi par savu pienākumu un atbildību piedalīties Latvijas kultūras, īpaši - mūzikas dzīvē. Šis koncerts un mākslinieki ir Latvijā ļoti gaidīti, un es esmu gandarīts par to, ka banka var palīdzēt klausītājiem piedzīvot skaistu, iedvesmojošu mūziku talantīgu, aizrautīgu mūziķu izpildījumā."

2008.gadā pie Birmingemas simfoniskā orķestra pults stājās jaunais orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents - latvietis Andris Nelsons. Gadu pēc viņa stāšanās šajā postenī The Guardian rakstīja: "Nelsons jau paspējis pierādīt, ka tā bijusi perfekta izvēle, lai orķestrim sāktos jauns radošo panākumu laikmets. Nelsons ir pievilcīga personība ārpus podija un iedvesmojošs diriģents uz podija, viņam piemīt spēja elastīgi iejusties milzīgi plašas amplitūdas repertuārā."

Dažu gadu laikā Andris Nelsons kļuvis par vienu no pasaules pieprasītākajiem jaunajiem diriģentiem, kuru gaida tādās top vietās kā Ņujorkas Metropoles opernams, Vīnes Valsts opera, Zalcburgas festivāls un Vāgnera festivāls Baireitā. Der Tagesspiegel saka: "Nelsons ir starptautiskās diriģentu arēnas dižākā un spožākā cerība.

Trīsdesmitgadīgais latvietis ir muzikalitātes dārgakmens." Andris Nelsons sāka karjeru kā ļoti labs trompetists un dziedātājs, vēlāk pievērsās diriģēšanai un no 2003. līdz 2007.gadam bija Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents. Viņš studējis Sanktpēterburgā pie Aleksandra Titova un daudz vērtīgas amata prasmes guvis no pasaulslavenā latviešu maestro - Marisa Jansona.

Birmingemas simfoniskais orķestris (BSO, Apvienotā Karaliste) - ir viens no pasaules labākajiem simfoniskajiem orķestriem, dažādās aptaujās tā vārds redzams orķestru pirmajā divdesmitniekā. Orķestris regulāri sniedz koncertus savā dzimtajā pilsētā, kā arī muzicē Eiropas prestižākajās koncertzālēs un festivālos. BSO skanējums atbilst britu orķestru labākajām tradīcijām, to lielā mērā savulaik izkopa pasaulslavenais maestro Saimons Retls, kurš bija orķestra priekšgalā divdesmit gadu, ievezdams to starptautisku panākumu lokā, un kura sniegumu Latvijas klausītājiem bija iespēja novērtēt 2008. gada maijā, kad Retls Latvijas Nacionālajā operā diriģēja paša vadītos "Berlīnes filharmoniķus".

Latvijā iemīļotais pianists Vestards Šimkus ir prestižu starptautisku konkursu un vispasaules pianistu olimpiādes uzvarētājs, viņš muzicējis Eiropas ievērojamās koncertzālēs, kā arī Amerikā, Tuvajos Austrumos un Āzijā. Šopavasar populārais Vācijas skaņu ierakstu nams Wergo klajā laida CD ar Vestarda Šimkus atskaņotu starptautiski pazīstamākā Latvijas komponista Pētera Vaska klavierciklu "Gadalaiki". Tas ir koncertieskaņojums, kas veikts "Latvijas Koncertu" rīkotā "Rudens kamermūzikas festivāla" koncertā 2009.gada septembrī.

Birmingemas simfoniskā orķestra koncertu Latvijā galvenie atbalstītāji ir Latvijas Mobilais Telefons un Latvijas Krājbanka - uzņēmumi, kuru ieguldījums Latvijas kultūras dzīves attīstībā jau kļuvis tradicionāls.

"Latvijas Koncertu" sadarbības partneri šajā projektā ir VAS "Latvijas Dzelzceļš" un Britu Padome Latvijā.

"Latvijas Koncertiem" bijis gods Rīgā rīkot koncertus tādiem simfoniskajiem milžiem kā "Berlīnes filharmoniķi", Berlīnes Vācu simfoniskais orķestris, Ķelnes Radio simfoniskais orķestris.

Koncerta translācija notiks LTV1 un LR3 "Klasika". LMT klientiem būs iespēja 27.novembrī redzēt koncerta tiešraidi arī savā mobilajā tālrunī, aktivizējot saiti m.lmt.lv.

Biļešu cenas no 15 līdz 100 latiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)