Banner 980x90

Partijas vēlēšanu izdevumos nav norādījušas 80 592 eiro, bet neatļautos ziedojumos saņēmušas 37 857 eiro

Rīga, 6.febr., LETA. Veicot politisko spēku iesniegto deklarāciju un priekšvēlēšanu aģitācijas pārbaudes, konstatēts, ka partijas vēlēšanu izdevumos nav norādījušas 80 592 eiro, bet neatļautos ziedojumos saņēmušas 37 857 eiro, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informācija.

Partijas pagājušajā gadā pašvaldību vēlēšanu izdevumos kopumā izlietojušas 2,7 miljonus eiro. Aptuveni puse izlietota par reklāmas izvietošanu. Lielākie reklāmas izdevumi bijuši par reklāmu komerciālajā radio, laikrakstos, žurnālos un citos periodiskajos izdevumos, kā arī par reklāmu telpās un publiskās vietās.

Konstatēts, ka 19 partijas un to apvienības norādīja nepatiesas ziņas deklarācijā, kopumā nenorādot finanšu līdzekļus 80 592 eiro apmērā. Lielāko summu jeb 34 394 eiro deklarācijā nebija norādījusi "Latvijas attīstībai".

Tāpat starp minētajiem 19 politiskajiem spēkiem ir tādi kā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), Latvijas Zemnieku savienība, Latvijas Zaļā partija, "Vienotība", Latvijas Reģionu Apvienība, Jaunā konservatīvā partija, "Saskaņa", kā arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK".

Tāpat KNAB konstatējis, ka sešas partijas pieņēma neatļautus ziedojumus no juridiskām personām 37 857 eiro apmērā. Pazīstamākās partijas ir ZZS un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK". Šie ziedojumi partijām ir jāatmaksā valsts budžetā.

Piemēram, KNAB konstatējis, ka ZZS ir pieņēmusi neatļautu 5700 eiro ziedojumu no juridiskas personas par reklāmas izvietošanu publiskās vietās, kā arī nav norādījusi izdevumus par reklāmas izvietošanu publiskās vietās. KNAB arī konstatējis, ka attiecībā uz ZZS nav ievērota priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu noformēšanas kārtība. ZZS 5700 eiro lielo ziedojumu jau atmaksājusi valsts budžetā.

Izvērtējot partiju pārkāpumus, KNAB konstatēja, ka likuma prasības kopumā ir pārkāpušas 38 partijas. Trim no tām lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā netika sākta pārkāpuma maznozīmīguma dēļ. Par vienu partiju lēmuma pieņemšanai lieta nosūtīta tiesai, četrām partijām tika izteikti mutvārdu aizrādījumi, savukārt 30 partijām piemēroti administratīvie naudas sodi kopumā 7610 eiro apmērā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)