Banner 980x90

Politologs: GKR plāni Saeimas vēlēšanās startēt bez "Saskaņas" saistāmi ar mērķi vēlāk nokļūt valdībā

Rīga, 3.nov., LETA. Rīgas vicemēra Andra Amerika vadītās partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR) plāni Saeimas vēlēšanās nesastartēt kopā partiju "Saskaņa", bet veidot sadarbību ar kādu citu politisko spēku, liecina par mērķi pēc vēlēšanām piedalīties jaunās valdības veidošanā, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs Filips Rajevskis.

Eksperts skaidroja, ka šāda GKR nostāja no vienas puses skaidrojama ar tās pārstāvju neveiksmīgo startu 12.Saeimas vēlēšanās no partijas "Saskaņa" saraksta, kad Rīgas vicemēra politiskais spēks parlamentā ieguva tikai vienu mandātu, ko ieņem parlamentāriete Jūlija Stepaņenko (GKR/S).

Rajavskis domā, ka otrs iemesls šādam plānam ir Amerika ļoti pragmatiskā pieeja, lai palielinātu izredzes viņa vadītā politiskā spēka pārstāvjiem veidot valdību. Atkārtota startēšana no "Saskaņas" saraksta būtu "bezcerīgs stāsts", jo šādā veidā būtu vēl grūtāk nokļūt valdošajā koalīcijā. Ņemot vērā, ka panākumu gūšanai vēlēšanās arī GKR ieguldīs laika, naudas un cilvēku resursus, viņi negribēs Saeimā "dzīvot nomalē" opozīcijā kopā ar "Saskaņu", norādīja Rajevskis.

GKR un "Saskaņas" simbioze Rīgā ir laba, taču tas nenozīmē, ka abi politiskie spēki arī visas Latvijas kontekstā būtu "salaulāti uz mūžiem". Līdz ar to paralēli ir iespējams, nekonfliktējot galvaspilsētā, Amerika vadītājam politiskajam spēkam startēt atsevišķi kopā ar citiem sabiedrotajiem, norādīja politologs. Viņš šādā iespējā lielas pretrunas nesaskata.

"Gods kalpot Rīgā" šādā veidā arī vēlēsies parādīt, ka nav kāda cita politiskā spēka satelīts, bet gan patstāvīgs politiskais spēks, piebilda Rajevskis.

Vaicāts par iespēju, ka GKR pēc iekļūšanas parlamentārā varētu mēģināt atbalstīt "Saskaņas" centienus nokļūt valdībā, politologs apšaubīja šādu iespēju, jo Amerika partijai nav "tik liela masa", lai mainītu sabiedriskās domas un politiskās elites uzskatus par šo politisko spēku.

Kā ziņots, GKR, kas pašvaldībā līdz šim allaž sadarbojusies ar partiju "Saskaņa" un veidoja vienotu sarakstu uz vēlēšanām, uz nākamā gada Saeimas vēlēšanām sadarbības partnerus varētu meklēt reģionālo partiju vidū.

Ameriks šorīt LTV stāstīja, ka GKR nestartēšot kopā ar "Saskaņu" un esot ļoti apšaubāms, ka partija Saeimas vēlēšanās varētu startēt viena pati.

Tā vietā GKR varētu iekļauties kādā reģionālo partiju blokā, tomēr Ameriks potenciālos partnerus nosaukt atteicās. "Mums ir interese deleģēt savus pārtāvjus darbam Saeimā," piebilda politiķis.

Nedēļas nogalē notiks GKR kongress, kurā tiks lemts par iespējamo dalību 13.Saeimas vēlēšanās nākamā gada rudenī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)