Banner 980x90

Praktiski padomi, kā pasargāt sevi ceļojot

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ceļošana ir tik patīkama nodarbe. Ikviens no mums labprāt padotos kārdinājumam un dotos vasaras ceļojumā uz kādu zemi, kuru sen kārojam aplūkot! Daudzi no mums, ja vien iespējas būtu neierobežotas, vispār visu savu apzinīgo dzīvi pavadītu ceļojot. Un tomēr – iespējas ir ierobežotas, un ceļot daudz paveicas vien retajam. 

Pārējie rūpīgi krāj, plāno un izmanto savu atvaļinājuma laiku, lai, iespējams, dotos vismaz uz pāris dienām kādā eksotiskākā un interesantākā braucienā ārpus valsts. Viss, protams, ir aizraujoši un interesanti, bet ceļošanai bieži vien pievienojas arī bailes. Vai ceļojuma laikā neatgadīsies nekas slikts? Vai nenokļūšu garnadžu redzeslokā? Vai nesaslimšu vai neiekļūšu negadījumā? Un galu galā – pats būtiskākais jautājums no visiem, uz kuru noteikti ir vērts atbildēt – ko darīt, ja ceļojuma laikā kas slikts un neparedzēts tomēr atgadās?

Pirmā atbilde: visdrošākais veids, kā risināt šādu problēmu – ceļojumu apdrošināšana. Protams, ir citi veidi, kā pasargāt sevi dažās situācijās, lai ceļojumu apdrošināšana nebūtu nepieciešama vai nebūtu jāizmanto, bet par to nedaudz vēlāk. Iegādājoties apdrošināšanas polisi, automātiski nekļūstam bezrūpīgi un aušīgi, nesatraucoties vairs neparko, nerūpējoties par sevi, savām mantām, veselību un citiem sīkumiem, jo "apdrošināšana jau visu segs". Nē, tā nebūt nenotiek, un tā cilvēki nerīkojas. Tas vienkārši ir papildus drošības garants – ja nu sliktākais notiek, ir "drošības tīkls", kas pasargās. 

Bet galvenais – dodoties ceļojumā, uzmanīgi jāiepazīstas ar valsti, uz kuru plānojat doties. Jāizpēta informācija internetā un dažādos ceļvežos vai blogu aprakstos, lasot pieredzi no ceļotājiem, kas šajā valstī jau bijuši. Galvenokārt tāpēc, lai zinātu, kas ir atļauts vai aizliegts (nepieņemams) konkrētajā valstī, jo "nezināšana neatbrīvo no atbildības", bet nepatikšanas taču nevienam nav nepieciešamas. Šādi varam uzzināt arī informāciju par to, cik biežas ir situācijas, kad kāds ceļotājs sastapies ar garnadžiem, no kuriem pilsētu reģioniem vai daļām labāk izvairīties (vismaz diennakts tumšajā laikā), un citu vērtīgu informāciju. Galu galā – brīvprātīgi "uzprasīties uz nepatikšanām" taču negribas nevienam. 

Tālāk – pašam sevi arī nepieciešams pasargāt. Arī tad, ja esam rūpīgi izstudējuši daudz informācijas par konkrēto valsti, savas vērtīgākās lietas (fotokamera, portatīvais dators, telefons, dokumenti, naudas maks, kredītkartes) ir jāpieskata. Iespējams, mantas var atstāt viesnīcā, ja tā šķiet uzticama. Nekad nelieciet visu naudu, dokumentus, telefonu un kredītkartes vienā makā, somā vai kabatā, jo tad var sanākt pazaudēt visu vienā reizē, kas būs daudz nepatīkamāk, ja tomēr maka zādzības gadījumā mums paliks pase, telefons un vismaz viena rezerves kredītkarte. 

Ar veselību saistītos jautājumos ir nedaudz sarežģītāk. Ne vienmēr var paredzēt problēmas ar veselību. Protams, nevajag iesaistīties aktivitātēs, kas ir dzīvībai un veselībai bīstamas. No otras puses, ir bīstami arī braukt ziemā slēpot, jo var notikt kāds negadījums, un tomēr cilvēki labprāt to dara. Ja no garnadžiem vēl ir iespējams sevi pasargāt, negadījumi notiek negaidīti un reizēm, pat piedomājot pie negadījuma iespējamības, no tā nevaram izvairīties. 

Tāpēc ceļojot apdrošināšanas polise ir ļoti noderīgs palīgs. Ceļojumu apdrošināšanas polises tiek piedāvātas dažādos komplektos, lai ceļotājs pats var izvēlēties, kas viņam būtiskāk. Iespējams, kādam būtiskāk būs apdrošināt lietas, kas paņemtas līdzi ceļojumā, kādam būtiskāk būs apdrošināties pret nelaimes gadījumiem un veselības problēmām, bet vēl kāds izvēlēsies visu piedāvājumu komplektu, nodrošinoties pret katru sīkāko iespējamo nepatīkamo situāciju ceļojuma laikā. Lai nu kā – pirms dodamies ceļojumā, jo īpaši tālākā, ilgākā vai tādā, kur plānojam nodarboties ar kādām ekstrēmākām aktivitātēm (slēpošanu, ūdens aktivitātēm un tā tālāk), ir vērts ielūkoties apdrošināšanas kompāniju piedāvājumā un pārskatīt ceļojuma apdrošināšanas polišu piedāvājumus un cenas. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)