Banner 980x90

"Kindercatering": Uzņēmuma darbinieki nav bijuši salmonelozes nēsātāji

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Saistībā ar bērnudārznieku masveida saslimšanu ar salmonelozi izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmums SIA "Kindercatering" informē, ka tā darbinieki nav bijuši salmonelozes skarti, savukārt nākamās nedēļas sākumā būs precīzi zināms, tieši kuru uzņēmumam piegādāto produktu dēļ bērni saslima.

Kā aģentūru LETA informēja uzņēmuma finansists Oskars Blumbergs, piektdien, 16.septembrī, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ēdināšanas uzņēmumam iesniedzis pirmos analīžu rezultātus. Pārtikas un vides izmeklējumu laboratorijas "Bior" pārbaudes apstiprinājušas, ka darbinieki nav bijuši salmonelozes skarti.

"Tās ir pirmās analīzes, kuras lūdzām veikt darbiniekiem, savukārt nākamās analīzes saistībā ar produktiem mums sola nākamās nedēļas sākumā, iespējams, pirmdien. Tāpat būs arī darba virsmu analīžu rezultāti, lai veiktu nepieciešamās darbības un veiksmīgi varētu turpināt sāktos darbus," norādīja uzņēmuma pārstāvis.

"Kindercatering" kopš brīža, kad tika saņemta informācija par iespējamiem saslimšanas gadījumiem, virtuvē pastiprinātā režīmā veica visus nepieciešamos dezinfekcijas darbus un joprojām stingri ievēro slimību ierobežojošos profilakses pasākumus, lai novērstu infekcijas tālāku izplatību. Par to, kā rīkoties, instruēti arī visi darbinieki.

"Protams, vēlamies atvainoties visiem, kuriem šī situāciju radījusi satraukumu, bailes un neizpratni, saprotam situāciju, jo paši esam tās ķīlnieki. Lai mazinātu bērnudārzu vadītāju un bērnu vecāku satraukumu, saskaņojot ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), esam pārcēluši pārtikas gatavošanu uz jaunām telpām," norādīja Blumbergs.

Kā ziņots, vakar PVD sāka administratīvo lietvedību pret "Kindercatering", kura gatavotā ēdiena dēļ privātajos bērnudārzos Rīgā uzliesmojusi masveida saslimšana ar salmonelozi. Lēmums par piemērojamo sodu tiks pieņemts pēc tam, kad būs saņemti laboratorisko izmeklējumu rezultāti.

Pārbaudē uzņēmumā PVD konstatēja higiēnas prasību pārkāpumus - netīras grīdas, bojātu virtuves sienu un griestu apdari, logus bez aizsargsietiem, bojātu virtuves aprīkojumu, kas var radīt pārtikas piesārņojumu, konstatēti arī personāla higiēnas prasību pārkāpumi, piemēram, virtuves personāls bez galvassegām. Tāpat konstatēti produkti, kuriem beidzies derīguma termiņš.

Lai gan uzņēmums apgalvoja, ka veic regulāru temperatūras kontroli ēdienu uzglabāšanas, gatavošanas un atdzesēšanas laikā, tas nevarēja uzrādīt nevienu temperatūras mērierīci.

Normatīvie akti neļauj izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanā izmantot iepriekšējā dienā sagatavotu, uzsildītu pārtiku, taču PVD uzņēmumā konstatēja panētu vistas gaļu, kuru bija plānots sildīt nākamajā dienā.

Tikmēr SPKC pieļauj, ka saslimšanu ar salmonelozi vairākos bērnudārzos, kurus apkalpo ēdināšanas uzņēmums "Kindercatering", izraisīja no jēlām olām gatavota majonēze. Kopumā līdz šim konstatēti 34 gadījumi ar salmonelozes pazīmēm, kā arī 20 gadījumi ir laboratoriski apstiprināti.

Salmoneloze ir lipīga kuņģa-zarnu trakta infekcijas slimība, kuras simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās. Biežākie simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji un sāpes vēderā, caureja, drudzis un galvassāpes.

Infekcijas avots var būt savvaļas dzīvnieki, mājdzīvnieki, kā arī cilvēki. Salmonellas vairojas gan izkārnījumos, gan pārtikas produktos (gaļas produktos, olās, pienā, salātos, konditorejas izstrādājumos). Inficēšanās var notikt, ja cilvēka organismā nokļūst pavisam niecīgs salmonelozes ierosinātāju daudzums. Mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem, kuri pārnēsā salmonellas, - putniem, bruņurupučiem, pelēm un žurkām. Salmoneloze izplatās ar netīrām rokām, siekalām u.c. veidos, kontaktējoties tiešā saskarsmē ar slimības nēsātāju.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, 2012.gadā dibinātā SIA "Kindercatering" pērn apgrozīja 69 109 eiro un nopelnīja 1709 eiro. Uzņēmums dibināts 2012.gadā, tā pamatkapitāls ir viens eiro. "Kindercatering" vienīgā īpašniece ir Ieva Frīdenberga-Kalniņa.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)