Banner 980x90

"SEB banka" pirmajā pusgadā uzņēmumiem aizdevusi par 48% vairāk - 243 miljonus eiro

Foto: Pilseta24.lv
Foto: Pilseta24.lv
Šī gada pirmajos sešos mēnešos "SEB banka" Latvijas uzņēmumiem izsniegusi jaunus aizdevumus 243,4 miljonu eiro apjomā. Tas ir par 48% vairāk nekā 2015.gada pirmo divu ceturkšņu laikā, kad uzņēmumi aizdevumos saņēma 164,4 miljonus eiro.

Kā ziņo aģentūra LETA, no kopējā šogad izsniegto jauno aizdevumu apjoma 60% jeb 146 miljonus eiro saņēmušas lielās kompānijas ar apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro gadā. Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem "SEB banka" šogad piešķīrusi kredītus 97 miljonu eiro vērtībā, informē banka.

No janvāra līdz jūnija beigām no "SEB bankas" jaunus aizdevumus saņēmuši vairāk nekā 2500 Latvijas uzņēmumi. Tas par 51% pārsniedz iepriekšējā gada sešu mēnešu rezultātu - 2015.gada pirmajā pusē jauni aizdevumi tika izsniegti aptuveni 1700 uzņēmumiem.

Uzņēmumu kreditēšanā visaktīvākais bijis šī gada jūnijs, kad banka noslēdza kreditēšanas darījumus ar teju 750 kompānijām par jauna finansējuma izsniegšanu 64,7 miljonu eiro apmērā.

"SEB bankas" valdes loceklis Ints Krasts paziņojumā medijiem skaidro, ka pirmais pusgads uzņēmumu kreditēšanā bijis krietni aktīvāks par iepriekšējā gada tempu. Šogad jau notikusi virkne liela apjoma darījumu, piemēram, tirdzniecības centru pārfinansēšanas un īpašnieku maiņas, kā arī ražošanas uzņēmumu investīciju projekti. Audzis to klientu skaits, kas aktīvi apsver attīstības projektus un konsultējas par finansēšanas iespējām. Vairāki liela apjoma darījumi vēl ir pārrunu procesā.

Krasts atzīmē, ka augusi arī interese par uzņēmumu iegādi gan no vietējo kompāniju puses, gan no ārvalstu investoru puses, turklāt pieaug to Latvijas uzņēmumu skaits, kas apsver iespējas iegādāties citu valstu uzņēmumus. Banku konkurence, it īpaši korporatīvajā segmentā, ir ļoti asa, un bieži vien izšķirošais faktors ir nevis piedāvātā procentu likme, bet gan bankas spēja būt elastīgai un pretimnākošai, izveidot vienkāršu darījuma struktūru un ātri pieņemt vajadzīgos lēmumus, skaidro bankas valdes loceklis.

Tomēr Krasts atzīst: lai arī kopējais uzņēmumu kreditēšanas temps Latvijas tirgū ir audzis, tas joprojām ievērojami atpaliek no investīciju aktivitātes uzņēmumu segmentā Lietuvā un Igaunijā.

Pirmo sešu mēnešu laikā "SEB bankas" klientu lokam pievienojušies aptuveni 2100 uzņēmumi.

Kopumā pirmajos sešos mēnešos "SEB bankas" jaunizsniegtā finansējuma apjoms privātpersonām un uzņēmējiem sasniedzis 313 miljonus eiro, kas ir par 63% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš. Kopš gada sākuma bankas kredītportfelis pieaudzis par 1%.

Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas datiem šogad pirmā ceturkšņa beigās "SEB banka" bija pēc aktīviem ceturtā lielākā banka Latvijā.

"SEB grupas" pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem šī gada pirmajā pusē sasniegusi 34,1 miljonu eiro, kas ir par 90% vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)