Banner 980x90

Rīgas domē ne koalīcijai, ne opozīcijai patlaban nepietiek balsu izšķirošu lēmumu pieņemšanai

Rīga, 3.jūn., LETA. Četru Rīgas domes deputātu izslēgšana no partijas "Saskaņa" pašvaldībā radījusi situāciju, kad ne koalīcijai, ne opozīcijai nav stabils balsu vairākums izšķirošu lēmumu pieņemšanā.

Kopumā Rīgas domē strādā 60 deputāti, no kuriem 32 līdz šim bija koalīcijas pārstāvji. Līdz ar četru deputātu izslēgšanu no "Saskaņas", koalīcija palikusi 28 deputātu sastāvā, kas ir tikpat, cik ir opozīcijas deputātu. Kopā ar bezpartejisko deputātu Oskaru Putniņu koalīcijai ierasti bija vēl viena papildu balss, taču tā kā "saskaņietis" Maksims Tolstojs domē nav manīts kopš iesaistīšanās Rīgas tūrisma attīstības biroja korupcijas skandālā, koalīcija var nodrošināt tikai 28 deputātu atbalstu.

Šāds balsu sadalījums liedz koalīcijai pieņemt lēmumu, piemēram, par vicemēra, no "Saskaņas" izslēgtā Vadima Baraņņika atstādināšanu no amata. To koalīcijas pārstāvji bija apņēmušies izdarīt šonedēļ, taču lēmuma pieņemšanai nepieciešams opozīcijas atbalsts.

Aģentūras LETA aptaujātie opozīcijas pārstāvji atzina, ka "Saskaņas" ķīviņos iesaistīties neplāno un, ja ārkārtas sēde par Baraņņika atstādināšanu notiktu šodien, viņi tajā nepiedalītos. Vienlaikus opozīcijas pārstāvji norādīja, ka situācija domē joprojām nav skaidra un visu laiku mainās.

Lai pieņemtu jelkādu domes lēmumu, sēdē vispār ir jāatrodas 31 deputātam, lai tiktu nodrošināts kvorums. Tomēr opozīcija nereti ir izmantojusi iespēju balsojumos nepiedalīties, tādā veidā kvorumu "noraujot".

Patlaban koalīcijai nav iespējas no Pilsētas attīstības komitejas vadītāja amata atbrīvot arī no "Saskaņas" izslēgto Alekseju Rosļikovu. Kopumā komitejā strādā astoņi opozīcijas un 12 koalīcijas deputāti, no kuriem trīs ir no "Saskaņas" izslēgtie domnieki. Ja izslēgtie deputāti par savu atstādināšanu nebalso, koalīcijai būtu deviņas balsis, kas varētu ļaut lēmumu pieņemt.

Taču šajā komitejā viens no koalīcijas pārstāvjiem ir Tolstojs, kurš, kā iepriekš minēts, domē vairākas nedēļas nav manīts. Rezultātā opozīcijas un koalīcijas balsis dalās uz pusēm un koalīcija nevar atstādināt Rosļikovu bez opozīcijas atbalsta.

Izveidojusies situācija "zelta kārti" nedod arī opozīcijai, jo, lai panāktu, piemēram, mēra gāšanu, nepieciešama vismaz 31 balss.

Pašvaldības nolikums paredz, ka komiteju sēdēm jānotiek vismaz reizi mēnesī. Aģentūra LETA pašvaldībā noskaidroja, ka nākamās komiteju sēdes gaidāmas jau nākamnedēļ, kas nozīmē, ka domniekiem ir nedēļa laika, lai situāciju pašvaldībā normalizētu.

Pretējā gadījumā pastāv risks, ka dome nebūs spējīga pieņemt arī nekādus saimnieciskus un praktiskus lēmumus pašvaldības darba nodrošināšanai.

Tikmēr jaunizveidotā "Neatkarīgo deputātu frakcija", kurā apvienojušies četri no "Saskaņas" izslēgtie domnieki, norādījusi, ka ir gatava sadarboties ar visiem domē ievēlētajiem deputātiem, lai pieņemtu rīdziniekiem un pilsētai labvēlīgus lēmumus.

LETA jau vēstīja, ka pēc jauna Rīgas mēra Daiņa Turlā (GKR) ievēlēšanas ir sašķēlusies partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija. No frakcijas "par rupjiem pārkāpumiem" izslēgti četri biedri - Rīgas vicemērs Baraņņiks un deputāti Valērijs Petrovs, Rosļikovs un Vitālijs Dubovs, kuri piektdien izslēgti arī no partijas kopumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)