Banner 980x90

Rīgas domes vadība noliedz, ka Ušakova viesošanās skolās saistāma ar gaidāmajām vēlēšanām

Riga24.lv
Riga24.lv
Rīgas domes vadība noliedz, ka pašvaldības vadītāja Nila Ušakova (S) iniciētās tikšanās ar galvaspilsētas skolu audzēkņu vecākiem būtu saistītas ar pašvaldību vēlēšanu tuvošanos.

Kā vēsta laikraksts "Diena", Rīgas Centra humanitārās vidusskolas (RCHV) skolēnu vecāki nule kā saņēmuši aicinājumu tikties ar Ušakovu, un šī nav vienīgā skola, kurā pēdējā laikā pēc mēra iniciatīvas notiek šādas vecāku sapulces.

Aģentūras LETA novērojumi liecina, ka tieši ar RCHV mērs aktīvi sadarbojies jau iepriekš, gan aicinot šīs skolas audzēkņus piedalīties tradicionālajā Rīgas galvenās egles izraudzīšanās pasākumā, kura fotogrāfijas ar bērniem vēlāk apmaksātos laukumos tika publicētas laikrakstos, gan arī izvēloties šo skolu kā vienu no izglītības iestādēm, kur publiski viesoties Zinību dienā.

Par 26.aprīlī plānoto tikšanos ar Rīgas mēru RCHV vadība vecākus informējusi ar "E-klases" starpniecību, nosūtot personīgus uzaicinājumus, bet skolas mājaslapā, kas pieejama publiski, šādas informācijas nav. Nesen tikšanās mēra komandējuma dēļ gan pārcelta uz 5.maiju.

Kāda skolēna māte, kura vēlējusies palikt anonīma, "Dienai" izteikusies, ka, visticamāk, tikšanās tiek rīkota, gatavojoties nākamgad gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. "Uz tikšanos doties neplānoju, jo nezinu, ko viņam jautāt. Drīzāk mani interesētu biežāk tikties ar skolas vadību un pārrunāt mācību jautājumus," sacījusi sieviete.

RCHV direktore Ineta Rudzīte "Dienai" skaidrojusi, ka tikšanās iniciators ir pats Ušakovs, kurš vecāku sapulcē viesojas pirmoreiz, bet līdzīgas tikšanās notiekot ar dažādiem cilvēkiem. Jautāta, vai viņa nesaista šo pasākumu ar priekšvēlēšanu aktivitātēm, Rudzīte atteikusi: "Es neko nesaistu, tas nav mans uzdevums." Savukārt "Dienas" jautājumu, vai tikpat viegli ar vecākiem būtu tikties kādam citam domes deputātam, Rudzīte novērtējusi kā provokatīvu, gan pieļaujot, ka šāda tikšanās varētu notikt.

Otrdien Ušakova tikšanās ar vecākiem jau notikusi Juglas vidusskolā, un tās mājaslapā informācija bijusi pieejama. Skolas direktore Aija Melle "Dienai" skaidrojusi, ka iniciatīva nākusi no paša mēra. Pirms šīs tikšanās direktore plānojusi ar mēru arī individuālu sarunu. Vecākiem un skolas pārstāvjiem bijušas vairākas tikšanās ar vairāku domes departamentu vadītājiem pēc tam, kad pērn rudenī skolu postīja ugunsgrēks, taču šāda tikšanās mēram ar vecākiem notikusi pirmoreiz. Iepriekš gan Ušakovs ticies ar skolēniem.

"Ja vecākiem ir vēlēšanās ar mēru tikties, kāpēc ne," laikrakstam komentējusi Melle, piebilstot, ka noteikti varētu būt jautājumi par vasarā plānoto skolas teritorijas rekonstrukciju. Tomēr, atšķirībā no RCHV direktores, Melle pieļauj, ka šādai pēkšņai mēra aktivitātei varētu būt saistība ar nākamgad plānotajām vēlēšanām.

Rīgas mēra preses sekretāre Laila Ivāna "Dienai" rakstiski norādījusi, ka "Ušakovs kā Rīgas mērs regulāri tiekas ar skolēnu vecākiem, stāsta par pilsētas, konkrētās apkaimes un konkrētās skolas attīstības plāniem, uzklausa vecāku viedokļus un atbild uz jautājumiem". Šādas tikšanās notiekot "vairākas reizes mēnesī". Dažkārt tās tiekot rīkotas tieši pēc mēra iniciatīvas, piemēram, ja skolu sagaida kādas pārmaiņas, bet dažkārt tā esot skolas un vecāku iniciatīva - ja viņiem sakrājušies jautājumi un priekšlikumi.

Savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) nesen esot viesojies pie RCHV 12.klases skolēniem, bet reizēm tiekoties arī ar vecākiem - pēdējā šāda tikšanās bijusi Rīgas Angļu ģimnāzijā. Viņš skaidro, ka esot svarīgi aptvert veselu jautājumu kompleksu, ko nevarot izskaidrot departamentu vadītāji, piemēram, ja rekonstruē skolu, vecākus interesē arī transporta jautājumi, atpūtas iespējas u.tml. "Katrai pašvaldībai ir savi kapteiņi, un viņi skaidro, kā tas būs," laikrakstam tēlaini izteicies Ameriks. Taču par Ušakova gaitām viņš neko daudz nevarot pateikt, jo "mums ir nodalītas saimniecības". Ameriks arī nedomājot, ka šādas tikšanās var uzskatīt par priekšvēlēšanu kampaņas sastāvdaļu. Pēc viņa teiktā, "tādi varianti neiet cauri" un "nevajadzētu būt kādam par to greizsirdīgam".

Rīgas domes opozīcijā esošās "Vienotības" frakcijas vadītājai Sarmītei Ēlertei gan neesot nekādu šaubu par to, ka tikšanās ar vecākiem ir priekšvēlēšanu pasākums, lai arī tas notiek vairāk nekā gadu pirms vēlēšanām. "Dienai" viņa atzinusi, ka, būdama domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas locekle, kopā ar kolēģi Baibu Brigmani agrāk tikušās ar skolu pārstāvjiem, bet ne vecāku sapulcēs, turklāt pievērsušas uzmanību, lai šādas tikšanās nebūtu saistītas ar vēlēšanu kampaņu.

Ēlerte arī norādījusi, ka formāli priekšvēlēšanu kampaņa vēl nav sākusies un līdz ar to domes vadībai nav šķēršļu izmantot administratīvos resursus, lai tiktos ar skolēnu vecākiem. Tādēļ, viņasprāt, būtu vērts diskutēt, vai oficiālais priekšvēlēšanu periods nav pagarināms.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)