Banner 980x90

Saeimas komisija virza tālāk ieceri patvaļīgi nocirstu koku vietā Rīgas centrā likt stādīt jaunus

Rīga, 6.jūn., LETA. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija arī 2.lasījumā atbalstījuši ieceri patvaļīgi nocirstu koku vietā Rīgas centrā likt stādīt jaunus.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Saeimā konceptuāli atbalstīta iecere ieviest grozījumus "Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā", kuri paredz noteikt, ka Rīgas vēsturiskajā centrā esošas zemes īpašniekiem bojā gājuša vai patvaļīgi nocirsta koka vietā būs jāiestāda jauns.

Jautājuma skatīšanas procesā deputāte Jūlija Stepaņenko (S) bija iesniegusi septiņus priekšlikumus. Vairāki no tiem bija tehniski, piedāvājot mainīt terminu lietojumu likumprojektā. Viens no deputātes priekšlikumiem bija izslēgt no likumprojekta normu, kura nosaka, "ja kultūrvēsturiski unikāla, ļoti vērtīga vai vērtīga ēka ir bojāta tā, ka nav iespējama tās renovācija un restaurācija un ir zudusi attiecīgās ēkas kultūrvēsturiskā vērtība, tās vietā pieļaujama tikai tāda paša apjoma un būvmateriāla ēkas būvniecība, saglabājot esošās autentiskās kultūrvēsturiskās vērtības," jo neesot saprotama šādas normas nepieciešamība.

Kā skaidroja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis, šāda norma patlaban jau darbojoties caur Ministru kabineta noteikumiem. "Ja pirms 20 gadiem Rīgā bija pamesta, nekopta ēka, no kuras īpašnieks vēlējās atbrīvoties, bieži vien izcēlās "nejauši ugunsgrēki", kas mājas nopostīja un īpašnieki to vietā uzcēla modernas būves. Tagad, kopš šo noteikumu ieviešanas, nekādas dedzināšanas vairs nenotiek, jo noteikumi paredz ēku atjaunot sākotnējā izskatā," sacīja Dambis. Šis priekšlikums atbalstīts netika.

No septiņiem deputātes rosinājumiem, atbalstīts tika tikai viens - likumprojektā gramatiski pareizi lietot Rīgas domes nosaukumu un vārdu "dome" rakstīt ar mazo burtu.

Kā ziņots, likumprojekta iesniedzēji, partija "Vienotība", anotācijā norādījuši, ka kokiem ir būtiska nozīme pilsētvidē, jo īpaši pilsētas klimata uzlabošanā. Rīgas domes rīkotajās publiskajās apspriešanās Rīgas iedzīvotāji ir pauduši bažas par koku skaita strauju samazinājumu Rīgas centrā. Saskaņā ar Rīgas pilsētas būvvaldes mājas lapā pieejamo informāciju laika posmā no 2010.gada līdz 2016.gadam Rīgas centrā ir izcirsti vairāk nekā 500 koki.

Kā pauž "Vienotības" pārstāvji, arvien biežāk Rīgas vēsturiskajā centrā esot novērojams, ka Rīgas domes Satiksmes departaments noasfaltē nokaltušo koku dobes, tā vietā, lai parūpētos par jaunu koku iestādīšanu.

Politiskajā spēkā uzskata, ka piedāvātās izmaiņas veicinās galvaspilsētas vēsturiskā centra pilsētvides saglabāšanu, ka arī novērsīs Rīgas nozīmīgās daļas apstādījumu un vēsturiskās apbūves apdraudējumus.

Likumā iekļauta arī norma par kultūrvēsturisku ēku saglabāšanu. Ja kultūrvēsturiski unikāla, ļoti vērtīga vai vērtīga ēka ir bojāta tā, ka nav iespējama tās renovācija un restaurācija, un ir zudusi attiecīgās ēkas kultūrvēsturiskā vērtība, tās vietā pieļaujama tikai tāda paša apjoma un būvmateriāla ēkas būvniecība, saglabājot esošās autentiskās kultūrvēsturiskās vērtības, teikts plānotajos likuma grozījumos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)