Banner 980x90

Speciālisti Rīgā plānos saskaņotu turpmāko rīcību bērnu labklājības nodrošināšanā

Riga24.lv
Riga24.lv
Rīgā Labklājības ministrijas (LM) speciālisti tiksies ar Rīgas plānošanas reģiona pašvaldībām un valsts sociālās aprūpes centru pārstāvjiem, lai plānotu un saskaņotu turpmāko rīcību bērnu labklājības nodrošināšanā, aģentūru LETA informēja LM.

Visā Latvijā līdz 2023.gadam tiks pilnveidota sociālo pakalpojumu sistēma, lai bērni, kas šobrīd dzīvo sociālās aprūpes centros, varētu augt ģimeniskā vidē un bērni ar funkcionāliem traucējumiem varētu saņemt sociālo aprūpi un rehabilitāciju savā pašvaldībā. Savukārt pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem atbilstoši savām iespējām un ar speciālistu atbalstu varēs izvēlēties dzīvot patstāvīgi un strādāt sev piemērotu darbu.

LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme norāda, ka katram Latvijas bērnam ir jāaug ģimenē vai vismaz tai līdzīgā vidē. Savukārt cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem jābūt iespējai veidot pašam savu, piepildītu dzīvi ārpus institūcijas, nepieciešamo atbalstu saņemot mājās. Lai šis mērķis kļūtu par realitāti, ir nepieciešama cieša un ļoti koordinēta sadarbība starp katru pašvaldību, plānošanas reģioniem un LM.

Rīgas plānošanas reģiona valsts sociālās aprūpes centros ir vietas 1458 pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem. Savukārt reģiona bērnu aprūpes iestādēs dzīvo 572 bērni. Attiecīgi klientu skaita ziņā Rīgas reģions ir lielākais no pieciem Latvijas plānošanas reģioniem.

Pašvaldībām deinstitucionalizācijas projekta laikā būs pieejami Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi infrastruktūras radīšanai un pakalpojumu nodrošināšanai.

Tādējādi, izmantojot Eiropas fondu līdzekļus, pašvaldības varēs izvēlēties veidot grupu mājas vai dzīvokļus, dienas aprūpes centrus, kā arī specializētas darbnīcas. Tāpat būs iespēja izvērtēt katra bērna un pieaugušā iespējas un vajadzības, piesaistīt nepieciešamos sociālās aprūpes un rehabilitācijas speciālistus un sociālos mentorus, lai sniegtu individuālu atbalstu, organizētu atbalsta grupas un grupu nodarbības. Tāpat bērniem ar funkcionāliem traucējumiem būs iespēja saņemt sociālo rehabilitāciju un aprūpi savā pašvaldībā, bet viņu vecākiem, aizbildņiem vai audžuģimenēm - saņemt "atelpas brīža" pakalpojumu.

Reģiona uzņēmējiem, kas izvēlēsies nodarbināt cilvēkus ar garīga rakstura traucējumiem, būs iespēja saņemt finansiālu atbalstu no Nodarbinātības valsts aģentūras. Savukārt valsts attīstības finanšu institūcijas "Altum" atbalstu varēs saņemt, īstenojot sociālo uzņēmējdarbību, kur viens no virzieniem ir darba integrācijas sociālā uzņēmējdarbība, dodot iespēju strādāt cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)