Banner 980x90

Stradiņa slimnīcas ķirurgi veikuši sarežģītu operāciju pacientam ar sirdī ieaugušu nieru audzēju

Rīga, 11.febr., LETA. Janvārī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) dažādu nozaru ķirurgu komanda sekmīgi veikusi īpaši sarežģītu operāciju pacientam ar nieru audzēju, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Janita Veinberga.

Audzējs kopā ar trombotiskām masām pa nieres vēnu un apakšējo dobo vēnu bija sasniedzis un ieaudzis sirds labajā priekškambarī.

Veinberga norādīja, ka pacients PSKUS iestājās neatliekamā kārtā ar veselības stāvokļa dekompensāciju un visa ķermeņa tūsku. "Vienīgā iespēja glābt pacienta dzīvību bija veikt radikālu operāciju. Lai to īstenotu, operācijai tika pieaicināti dažādu nozaru speciālisti un 11 stundas garā operācija veikta vairākos etapos," stāstīja slimnīcas pārstāve.

Pirmajā operācijas posmā asinsvadu ķirurgs Mārcis Gediņš un asinsvadu ķirurģijas rezidents Roberts Rumba ar aknu speciālistu Artūru Ozoliņu vēdera dobumā mobilizēja aknu, izdalīja nieres asinsvadus un apakšējo dobo vēnu līdz diafragmai.

Otrajā operācijas posmā piedalījās kardioķirurgu komanda, kurā bija Pēteris Stradiņš, Mārtiņš Kalējs un kardioķirurģijas rezidente D. Kalniņa. Šajā posmā pacients tika pieslēgts mākslīgās asinsrites aparātam, apturēta viņa sirdsdarbība, pacients dzesēts līdz ķermeņa temperatūra sasniedza 25 grādus pēc Celsija, tad uz 32 minūtēm apstādināta asinsrite ķermenim, tai pat laikā saglabājot asinsriti galvai. Tikai šādos apstākļos asinsvadu un kardioķirurgiem bijis iespējams pārredzami un kontrolēti vienlaicīgi atvērt apakšējo dobo vēnu un sirds labo priekškambari, lai pilnībā evakuētu audzēja trombotiskās masas.

Pēc šī etapa tika sekmīgi atjaunota pacienta sirdsdarbība, pacients sildīts līdz normālai ķermeņa temperatūrai, atvienots no mākslīgās asinsrites aparāta. Noslēdzošajā operācijas posmā veikta radikāla audzēja skartās nieres un limfmezglu izņemšana, ko paveica urologu komanda - Egils Vjaters, Juris Plonis un Oskars Jakušenoks.

Sarežģītā operācija ilga 11 stundas, tās laikā anestēziju nodrošināja kardioanesteziologs Ilze Kreile.

Veinberga informēja, ka pēc operācijas pacients pārvests uz kardioreanimācijas nodaļu, kur jau nākamajā dienā pacients pamodies - sācis kustēties un runāt.

No nieres izejošs audzējs tumorozi trombotiskas masas apakšējā dobā vēnā veido 5-15% gadījumu, savukārt sirds dobumus savā progresijā sasniedz 1% gadījumu. Šādā gadījumā konvencionāla antineoplastiska jeb staru un ķīmijterapija nav pietiekami efektīva. Radikāla operācija, kura ietver nieres izņemšanu, kā arī visu tumorozi-trombotisko masu evakuāciju no apakšējās dobās vēnas un sirds labā priekškambara, rezultējās ar pilnu simptomu remisiju un ievērojami uzlabo dzīvildzi. Šādas operācijas ir retums un pasaulē aprakstīti tikai sporādiski gadījumi, piebilda Veinberga.

"Šī operācija bija īsts izaicinājums visai komandai, un pateicoties stratēģiskai operācijas gaitas plānošanai, augstai speciālistu profesionalitātei un saliedētam, precīzam komandas darbam tās rezultāts ir tik veiksmīgs", uzsver PSKUS galvenā ārste Eva Strīķe.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)