Banner 980x90

Tu ziemā brauc ar auto? Esi gatavs dažādām situācijām!

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Sniegs, slapjdraņķis, ledus un zema gaisa temperatūra ievērojami ietekmē braukšanas apstākļus. Ziemas laikā drošība uz ceļa ir atkarīga ne tikai no šofera prasmēm un uzmanības, bet arī paša auto tehniskā stāvokļa. Ja arī tu vai kāds tev tuvs cilvēks ziemā pārvietojas ar mašīnu, šie padomi var būt ļoti noderīgi.

Sagatavo sevi un savu auto braukšanai ziemas apstākļos
Ir jāsaprot, ka var nākties braukt arī ļoti sliktā laikā, piemēram, putenī, kā arī tad, kad ārā ir ļoti zema gaisa temperatūra. Kā tam visam sagatavoties?
• Izproti, kā tava mašīna "uzvedas" sniegā. Ja ABS jeb bremžu pretbloķēšanas sistēma, kā arī atbilstošas riepas ir noderīgs papildinājums, tev jāsaprot, ka ikviens auto darbojas atšķirīgi. Ja tas iespējams, patrenējies bremzēšanu, braukšanas uzsākšanu, kā arī apgriešanos lielos, sniega pilnos stāvlaukumos. Tā tu labāk sapratīsi, kam jāpievērš uzmanība.
• Pārliecinies, ka auto akumulators ir uzlādēts un darbojas labi. Kā zināms, auksts laiks ietekmē akumulatora darbību, tādēļ pārbaudi to, pirms ārā laiks kļūst pavisam auksts. 
• Centies uzturēt degvielas bāku pilnu. Sniegputenis un satiksmes sastrēgumi var likt tev mainīt ierasto braukšanas maršrutu vai arī griezties atpakaļ. Pietiekams degvielas daudzums arī nodrošinās to, lai degvielas bāka neaizsaltu. 
• Nomaini eļļas filtru, kā arī, iespējams, pašu eļļu. Automašīnas eļļa aukstā laikā sabiezē, tādēļ, ņemot vērā, ražotāja ieteikumus, jāizvēlas gaisa temperatūrai piemērota eļļa, kas ļaus mašīnai darboties bez aizķeršanās. 
• Pārliecinies, ka vējstiklu tīrāmais šķidrums satur antifrīzu, jo tas nodrošinās, ka pēc izsmidzināšanas šķidrums nesasalst uz loga. Jaunas logu tīrītāju slotiņas arī nenāktu par ļaunu, jo, kā zini, sniegu notīrīt no vējstikla ir grūtāk.
• Uzturi vējstiklu un logus tīrus. Mašīnā ziemas apstākļos vienmēr ir jābūt vismaz vienai sniega tīrīšanas birstei un ledus skrāpim. Ja vēlies uzlabot redzamību ātrāk, vari mēģināt noslaucīt logus ar tīru lupatiņu. 
• Uzstādi riepas ar atbilstoša dziļuma protektoriem un pārliecinies, ka tajās ir atbilstošs gaisa spiediens. Šie abi faktori ir ļoti nozīmīgi drošai braukšanai ziemā. Tāpat pievērs uzmanību laika periodiem, kuros ziemas riepas ir obligātas.
• Pārbaudi auto izpūtēju, lai pārliecinātos, ka tas ir tīrs. Ja izpūtējs netiks atbrīvots no aizsērējumiem u.c., tev var nākties pieredzēt oglekļa monoksīda jeb tvana gāzes noplūdi automašīnas salonā. 
• Sagatavo savu mašīnu ārkārtas situācijām. Vienmēr vadā līdzi sniega lāpstu, kā arī maisiņu ar sāli (tīras kaķa kastītes smiltis arī der). Tie tev palīdzēs, ja iestigsi sniegā vai ieslīdēsi grāvī. Tāpat līdzi ieteicams paņem arī segu un vairākas pudeles ar dzeramo ūdeni. Un, visbeidzot, vienmēr atceries iegādāties vai atjaunot savu OCTA polisi, kas tevi pasargās no negaidīties izdevumiem, ja ziemīgā laika dēļ izraisīsi negadījumu. Tiem, kurus interesē lēta OCTA polise, ieteicams ieskatīties internetā esošajā piedāvājumā. 

Brauc īpaši piesardzīgi
Nespēja turēties savā braukšanas joslā, noslīdēšana no ceļa braucamās daļas, kā arī ātruma pārsniegšana ir populārākās kļūdas, kuras autovadītāji pieļauj, pārvietojoties ar auto ziemas apstākļos. Slikts laiks šādu uzvedību padara vēl riskantāku, tādēļ ir vērts būt īpaši uzmanīgiem.
• Brauc lēnām, jo ātruma palielināšana, apstāšanās un apgriešanās aizņem daudz vairāk laika, kad ceļu klāj sniegs vai ledus.
Ieturi lielāku distanci starp savu un priekšā esošo auto. Ieplāno sev vismaz 10 sekundes, kuru laikā apstāties, ja kaut kas notiek. Braucot pa sausu ceļu, mašīnām un motocikliem vajadzīgas vismaz 3 sekundes, lai pilnībā apstātos. 
• Uzmanies, braucot pāri tiltiem un ceļiem, kurus neapspīd saules gaisma – tie parasti ir slideni un sniegs, kā arī ledus tur nokūst krietni lēnāk nekā citur. 
• Pārzini savu maršrutu, kā arī esi informēts par bīstamām vietām, kur īpaši jāuzmanās. 
• Uzmanies no meža dzīvniekiem, kas negaidīti var šķērsot ceļu. Īpaši piesardzīgiem jābūt uz ceļiem, kas ved cauri mežiem un neapdzīvotām vietām. Visbiežāk var nākties sastapt: briežus, aļņus, stirnas, lapsas, zaķus u.c.
• Neslēdz kruīza kontroli gadījumos, kad brauc pa slidenu ceļu. Tev jākontrolē auto darbība pašam, lai spētu ātri reaģēt, ja tas nepieciešams. • Nerunā pa telefonu, nesūti ziņas utt., jo tas var novērst uzmanību. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)