Banner 980x90

Uzkrājumu veidošana - ar ko sākt?

Uzkrājumu veidošana ir svarīga ikvienam cilvēkam, jo tā var palīdzēt gan izdevumu segšanai pēkšņas slimības gadījumā, gan auto remontam, lielāku pirkumu plānošanai vai kalpot kā drošības spilvens gadījumos, kad notiek kas neparedzēts, un finanses ir nepieciešamas nekavējoties. 

Uzkrājumi rada arī stabilitāti, drošību un palīdz sasniegt mērķus, tāpēc, ja vēl neesi sācis veidot uzkrājumus, tad šajā rakstā sniegsim padomus, kā pareizi tos veidot un kā iekrāt naudu, ja tas līdz šim vēl nav darīts.

Sava budžeta apzināšanās
Lai varētu sākt krāt naudu vai to noguldīt, pirmais, kas ir jādara, ir sava budžeta apzināšanās. Tev precīzi jāzina, kādi ir mēneša ienākumi un izdevumi un cik daudz brīvās naudas atliek. Izrēķini vai piefiksē lielākos gada un mēneša izdevumus, piemēram, par automašīnas apdrošināšanu vai auto tehnisko apskati un tās nodokļiem, reizi gadā plānoto ceļojumu vai gada nodokli par zemi. Arī šie, it kā ne katra mēneša maksājumi veido Tavu budžetu, un tos vajadzētu apzināties un fiksēt, lai neietekmētu ikmēneša algu un iztikšanu ar to. 
Kad būs veikts sava finansiālā stāvokļa audits, tad Tu zināsi, cik naudas varēsi atvēlēt uzkrājumiem. 

Mērķis
Visbiežāk cilvēki uzstāda konkrētu mērķi, kad uzsāk krāšanas procesu. Mērķi un krāšanas ilgums var būt dažādos mēros, tāpēc tas katram ir individuāli jāsaprot - kāpēc es krāju, kādam nolūkam, pirkumam un vai es to darīšu noteiktā periodā, piemēram, pusgadu, vai radināšu sevi to darīt vienmēr. Cilvēkiem ar noteiktu mērķi ir daudz vieglāk sakrāt un noguldīt naudu, nekā tiem, kuriem šāda mērķa nav. 

Uzkrājumu veidi
Lai varētu pilnvērtīgi sākt krāt, Tev ir jāzina nedaudz vairāk par katru no uzkrājumu veidiem. Katrs, protams, pats izvēlēsies sev piemērotāko un potenciāli labāko vai pat miksēs vairākus no tiem, ja vien ienākumu un brīvo līdzekļu plūsma to ļaus. Finanšu pasaulē iesaka uzkrājumiem atvēlēt vismaz 10 % no ienākumiem, kas nākotnē var radīt stabilus uzkrājumus. 

Daži no uzkrājumu veidiem zemāk
Trešais pensiju fonds
Šis ir uzkrājums, kuru vari pats atvērt savā bankā, lai nodrošinātu savas vecumdienas. Kad sasniegsi 55 gadu vecumu, sakrātā nauda būs Tev pieejama, un Tava izvēle būs, vai šo naudu izmantot pa daļām vai visu uzreiz.  Trešā pensijas fonda uzkrājumu atverot bankā, Tu vari noformēt to kā regulāro- automātisko maksājumu no Tava konta ar noteiktu, sevis izvēlētu summu konkrētā mēneša datumā. Jo agrāk šo uzkrājumu sāksi veidot, jo vairāk naudas būs uzkrāts, kad sasniegsi noteikto vecumu. 

Papildus bonus šim uzkrājumam ir tas, ka katru gadu no uzkrātās summas Tu, savā EDS sistēmā iesniedzot pārmaksāto nodokļu deklarāciju, vari atgūt iedzīvotāju ienākumu nodokli, un tas neietekmēs Tavu uzkrājumu. 

Krājkonts
Krājkonts ir ļoti populārs uzkrājuma veids, ko var atvērt jebkurš, kuram ir savs bankas konts. Uzkrājums ir ar standarta uzkrājuma procentu likmi, turklāt nav pakļauts procentu svārstībām. 

Krājkonta labākais bonuss ir iespēja veikt iemaksas neregulāri vai arī atvērt regulāro/automātisko maksājumu. Krājkonta uzkrājumam ir izvēle arī naudas izņemšanas brīžos, piemēram, ja vēlies nekavējoties izņemt uzkrāto naudu, tad banka par šo procesu atvilks komisiju, kas attur no spontānas naudas izņemšanas, vai arī otrs veids, ka noformē naudas izņemšanu un nauda tiek pārskaitīta uz Tavu kontu 3-7 darba dienu laikā bez komisijas maksas. 

Uzkrājošā dzīvības apdrošināšana
Šis ir vēl viens veids, kā uzkrāt naudu, bet vienlaikus pasargāt sevi. Ja ar Tevi nākotnē kas notiks, tad dzīvības un veselības apdrošināšana garantēs naudu ārstēšanās procesiem, bet, ja visā periodā, piemēram, 10 gados, ar Tevi nekas nenotiks, šo uzkrāto naudu varēsi atgūt.

Uzkrājuma veidošana kā spēle
Iespējams, ka, lai sāktu krāt, ir sevi pozitīvi jānoskaņo un jāuzstāda stabili, sasniedzami mērķi. Veido uzkrājumu kā spēli. Tad jautājums "Kā iekrāt naudu" nebūs tik sarežģīts, bet ātri vien kļūs kā ieradums!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)