Banner 980x90

Vairāki simti cilvēku dodas leģionāru atceres gājienā uz Brīvības pieminekli; nelielu nesaprašanos izraisa biedrība no Vācijas

Foto: Paula Čurkste/ LETA
Foto: Paula Čurkste/ LETA
Biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" rīkotajā leģionāru atceres gājienā no Jāņa baznīcas uz Brīvības pieminekli devušies vairāki simti cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Gājiena dalībniekiem rokās ir arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karogi, kā arī daudzi atnākuši ar ziediem.

Gājienā devušies arī vairāki Saeimas deputāti no apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, viņu vidū ir Imants Parādnieks, Raivis Dzintars, Jānis Dombrava, kā arī Einārs Cilinskis.

Dalībnieki dzied patriotiskas dziesmas, dažiem no viņiem rokās ir plakāti, uz kuriem rakstīts "Mēs sakām nē nacismam un komunismam", kā arī bilde ar pārsvītrotu Ādolfu Hitleru un Josifu Staļinu, pie kuras uzrakstīts "Nē - Hitlera un Staļina režīmiem".

Gājiena dalībnieki jau gandrīz sasnieguši Brīvības pieminekli.

Nelielu nesaprašanos gājiena sākumā izraisīja kāda biedrība no Vācijas, kas iestājas pret nacisma glorificēšanu. Diviem biedrības pārstāvjiem rokās bija plakāti ar uzrakstu "Aizstāvēsim vēsturi - pret "Waffen SS" latviešu leģiona glorificēšanu. Atceroties holokaustu, "Waffen SS" kolaboracionistus nedrīkstam glorificēt". Biedrības pārstāvjus pēc īsa mirkļa no gājiena norises vietas prom pavadīja likumsargi.

Kārtību notikuma vietā uzrauga gan policijas, gan apsardzes firmas darbinieki.

Kā ziņots, šodien Rīgā norisināsies tradicionālie leģionāru piemiņas dienas pasākumi un protesti pret tiem. Tradicionāli plašākais pasākums ir biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" Limbažu nodaļas pieteiktais gājiens no Svētā Jāņa baznīcas uz Brīvības pieminekli un ziedu nolikšanu pie pieminekļa, kas norisināsies no plkst.11 līdz 13.

Valsts policija šajā dienā strādā saskaņā ar speciālu sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plānu. Policijas galvenais uzdevums ir nodrošināt, lai pasākumā nenotiktu pretēju viedokļu paudēju fiziskas sadursmes.

Drošības policija (DP) paziņojusi, ka provokāciju riski leģionāru piemiņas dienā šogad ir līdzīgi kā iepriekšējos gados. Galvenos riskus rada iespējamie centieni diskreditēt Latviju starptautiski, šķelt Latvijas sabiedrību, izplatot tendenciozu 16.marta piemiņas pasākumu raksturojumu atbilstoši Krievijas vēstures interpretācijai par notikumiem Otrajā pasaules karā.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)