Banner 980x90

Valdība atbalsta atkārtotu iepirkumu rīkošanu, lai atrastu Salaspils kodolreaktora nojaucējus un "Radona" izbūvētājus

Rīga, 4.dec., LETA. Valdība atbalstījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) jau iepriekš pausto ieceri - rīkot atkārtotus iepirkumus, lai atrastu radioaktīvo atkritumu tvertnes izbūvētājus atkritumu glabātuvē "Radons" un Salaspils kodolreaktora demontāžas darbu veicējus.

Informatīvajā ziņojumā Ministru kabinetam VARAM atgādina, ka jaunas radioaktīvo atkritumu tvertnes būvniecība radioaktīvo atkritumu glabātavā "Radons" nepieciešama, lai nodrošinātu Salaspils kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas gaitā radušos radioaktīvo atkritumu apglabāšanu, kā arī nodrošinātu rezervi arī citu darbību rezultātā radīto radioaktīvo atkritumu apglabāšanai.

Glabātavas paplašināšanas rezultātā tiktu izbūvēta mūsdienīga un droša radioaktīvo atkritumu apglabāšanas tvertne ar gruntsūdens monitoringa un kontroles sistēmu, kas nodrošinās starptautiski atzītu tehnoloģiju izmantošanu Latvijas radioaktīvo atkritumu pārvaldībā.

Līdz šim brīdim Salaspils kodolreaktora un tā palīgiekārtu likvidācijas procesā ir demontēti dzesēšanas kontūri, reaktora vadības un aizsardzības sistēmas un jonizācijas kameras, vertikālie eksperimentālie kanāli, kā arī citi elementi. Ik gadu kodolreaktora uzturēšanas darbiem no valsts budžeta nepieciešami 150 000 eiro.

Kopumā šo projektu veikšanai valdība bija atvēlējusi 2,07 miljonus eiro "Radona" paplašināšanai un 5,66 miljonus eiro - kodolreaktora likvidācijai.

2016.gada 30.novembrī VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC), kam VARAM deleģējis nodrošināt abu iepirkumu realizāciju, izsludināja iepirkumu par "Radona" paplašināšanu. Iepirkumā tika saņemti divi piedāvājumi, no kuriem tikai viens piedāvājums atbilda konkursa nosacījumiem un kura līgumcena bija noteikta 8,21 miljona eiro apmērā.

Ņemot vērā to, ka paredzamā līgumcena bija lielāka par Eiropas Savienības noteiktajām līgumcenu robežvērtībām, tika pieņemts lēmums minēto iepirkumu izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu. Šī gada sākumā iepirkums tika izsludināts atkārtoti un rezultātā tika saņemts tikai viens piedāvājums - par kopējo summu 10,27 miljoni eiro.

Saskaņā ar LVĢMC sniegto informāciju, atbilstoši būveksperta atzinumam, secināts, ka pretendenta finanšu piedāvājums uzskatāms par objektīvu un tāmē ietvertās summas ir atbilstošas tirgus situācijai un izmaksu tendencēm būvniecības nozarē. Tomēr arī šī summa būtiski pārsniedz šim mērķim pieejamo valsts budžeta finansējumu.

Tāda pat situācija piemeklēja arī Salaspils kodolreaktora likvidācijas iepirkumu, kas tika izsludināts šī gada aprīlī. Iepirkuma procedūras rezultātā tika iesniegti divi piedāvājumi, viens par 23,19 miljoniem eiro un otrs par 4,33 miljoniem. 

Ņemot vērā to, ka iepirkumu rezultātā saņemtie finanšu piedāvājumi ievērojami pārsniedz piešķirto valsts budžeta finansējumu, LVĢMC ierosina pārtraukt iepriekšminētos iepirkumus un izsludināt jaunus iepirkumu konkursus.

Iepirkumu rezultātā paredzēts izstrādāt jaunas radioaktīvo atkritumu tvertnes, ilgtermiņa glabātavas un esošo radioaktīvo atkritumu tvertņu pārsegšanas būvprojektu, kā arī izstrādāt Salaspils kodolreaktora demontāžas projektu.

Saskaņā ar LVĢMC sniegto informāciju, iepirkumu rezultātā plānots veikt detalizētu Salaspils kodolreaktora un ēku apsekošanu, uzmērījumu, kā arī pašreizējā radioaktivitātes līmeņa izpēti, kas ļautu iegūt ļoti detālu informāciju par demontējamo objektu, kā arī par turpmāk nepieciešamajiem darbiem veicot kodolreaktora likvidācijas pasākumu kopumu.

Iepirkumu rezultātā tiktu aktualizēti arī aprēķini par radioaktīvo atkritumu apjomu, kas radīsies kodolreaktora likvidācijas pasākumu rezultātā, ņemot vērā to, ka atsevišķu materiālu radioaktivitātes līmenis ar laiku samazinās.

LVĢMC aplēses liecina, ka kopumā abu projektu būvprojekta izstrāde trīs gadu griezumā varētu izmaksāt aptuveni 3,49 miljonus eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)