Banner 980x90

Visbiežāk pieļautās kļūdas, mazgājot veļu

Veļas mazgāšana ir laikietilpīgs darbs. Par spīti stundām, kas tiek pavadītas pie veļas mašīnas,  daudzi joprojām pieļauj kļūdas, kas maksā gan laiku, gan naudu, atstājot nopietnas ilgtermiņa sekas. Kamēr dažas no šīm kļūdām sabojās apģērbu, citas var ietekmēt jūsu mājokli un pat veselību.

Pirms sabojājat vēl kādu iemīļotu apģērba gabalu, apskatiet visbiežāk pieļautās kļūdas.

Netīrās veļas berzēšana
Tas var padarīt traipu vēl problemātiskāku un, iespējams, pat sabojāt audumu. Tā vietā esiet saudzīgs un apdomīgs. Centieties atbrīvoties no traipa pēc iespējas ātrāk, taču pirms mazgāšanas necentieties no tā atbrīvoties pats un nekādā gadījumā neberzējiet to. Tāpat, ja uz kāda apģērba ir traips, noteikti nemazgājiet to kopā ar krāsainiem audumiem – tas var iekrāsot radušos traipu.

Pārāk daudz mazgāšanas līdzekļa
Lietojot pēc iespējas vairāk mazgāšanas līdzekļa, veļa neizmazgājas labāk. Tā vietā veļas līdzekļa atlikumi var radīt situāciju, ka veļa netiek līdz galam izskalota un līdzeklis uzkrājas grūti aizsniedzamās vietās, kā aiz apkakles, izraisot baktēriju uzkrāšanos. 

Pamēģiniet izmantot pusi no tā mazgāšanas līdzekļa daudzuma, ko izmantojat parasti. Ja jūsu veļa neizmazgājas tik labi kā parasti, pakāpeniski palieliniet līdzekļa daudzumu. Atcerieties – ja ūdens ir ciets, veļas mazgāšana prasīs vairāk mazgāšanas līdzekļa.

Specifisku audumu mazgāšana veļas mašīnā
Tas ir zināms gandrīz visiem, taču daudzi joprojām riskē un mazgā veļas mašīnā audumus, kas paredzēti mazgāšanai tikai un vienīgi ar rokām. To nedrīkst darīt! Lielākoties šis nosacījums attiecas  uz dabiskām šķiedrām, piemēram, linu, vilnu u.c. 

Vispirms pārbaudiet, vai konkrētais audums nekrāso – samitriniet kokvilnas tamponu ar nelielu daudzumu mazgāšanas līdzekļa un uzklājiet to uz kādas neredzamas vietas. Ja tas nekrāso, mazgājiet to ziepjūdenī, noskalojiet un nosusiniet, lai atbrīvotos no mitruma. Šādas veļas mazgāšana elektriskā ierīcē atstāj manāmas pēdas arī uz citiem audumiem, mainot to tekstūru vai krāsu.

Nepareizs veļas daudzums
Ir ļoti kārdinoši piepildīt veļas mašīnas nodalījumu pēc iespējas pilnāku, jo tas var ietaupīt gan laiku, gan finanses. Taču jāņem vērā, ka tas ne tikai samazina veiktspēju, bet var radīt nopietnus veļas mašīnas bojājumus. 

Tāpat nedrīkst mazgāt pārāk maz veļas. Katrai ierīcei ir noteikts ietilpības lielums, kas jāievēro. Protams, ne vienmēr tas izdodas, taču sekojiet līdzi, lai katrā mazgāšanas reizē tiktu aizpildīta vairāk nekā puse mazgāšanas nodalījuma. 

Nepareiza darbību secība
Veļas mazgāšana ir vienkārša – agrāk, mazgājot drēbes manuālā ierīcē, vispirms cilvēks pievienoja ūdeni, tad mazgāšanas līdzekli un tikai pašās beigās veļu. Taču tā ir rupja kļūda! Šāda darbību secība nodrošināja, ka ierīcē nepaliek auduma atliekas. Tomēr modernie mazgāšanas līdzekļi ir bez fosfātiem, tādējādi tie nav kaitīgi apģērbam, kā tas bija agrāk. Ja nolemjat mazgāt veļu ar rokām, noteikti nepievienojiet veļu pēc ūdens! No sākuma  veļa, tad mazgāšanas līdzeklis un tikai tad, pašās beigās, ūdens. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)