Banner 980x90

Ziema tuvojas – kas vēl rudenī jāpaspēj izdarīt autovadītājiem?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Tuvojoties rudenim, laukos dzīvojošajiem jāpaspēj izdarīt daudz – siens, kartupeļu talkas, dārza darbi un vēl neskaitāmi daudz citu rudens pienākumu, kas prasa daudz laika un pūļu. Un, lai arī nav jau tā, ka viss notiek steigā un pēdējā brīdi, tomēr rudens, īpaši pirmā puse, ir ļoti darbīgs laiks.

Šķiet, pilsētniekiem šādas rūpes un raizes atkrīt – ja nu vienīgi dodamies lauku radiem palīgā uz talkām, bet tā drīzāk tāda atpūta un relaksācija no pilsētas, nevis viens no darāmajiem darbiem mūsu sarakstos. 

Tiesa, nevarētu teikt, ka pilsētnieku dzīve būtu ārkārtīgi viegla. Rudenī daudzus nomāc pavisam citi uzdevumi un pienākumi. Tiem, kam ir savi personīgie auto un vēl ģimenē pa diviem vai trim, jāsāk domāt par to, kur iegādāties labas ziemas riepas. Iespējams, vēl plānojam izmantot pagājušās sezonas, tomēr arī tās jāuzmontē, ko nebūt ne visi dara un var izdarīt paši (vietas, laika un iespēju trūkuma dēļ). 

No otras puses, pēc ārkārtīgi garajām rindām pie autoservisiem, kas parasti sāk veidoties rudens–ziemas periodā, var nojaust, ka cilvēki mēdz šo darbiņu atlikt uz pēdējo brīdi, kad nu vairs likums neatļauj braukt ar vasaras riepām, vai kad pēkšņi, vienas nakts laikā, uznācis sals, sniegs un apledojums, kas, kā varam novērot no pēdējiem gadiem, tā arī notiek – pēkšņi un vienas nakts laikā. Tad nu autovadītāji ir nesagatavoti, spēkrati nepienācīgi aprīkoti un ziemas riepas ir gan pieprasītākā prece, gan arī to nomaiņa ir pieprasītākais pakalpojums. Īstais servisu "ražas" laiks. 

Lai gan problēmu ar auto bieži vien netrūkst (remonti, apskates, profilaktiskie servisa apmeklējumi, jo īpaši vecāku gadu automašīnām, kas uz mūsu ceļiem vēl joprojām nav mazums), ziemas riepu pareizā izvēle ir viens no svarīgākajiem pasākumiem, kas jāveic, lai sagatavotos ziemai. Protams, ir vēl citi darbiņi, kas jāpadara, lai auto ziemā ripotu un aukstajos rītos "pielektu" tikpat skaisti kā vasarā, tomēr bez ziemas riepām vispār nav jēgas kustināt to ārā no stāvvietas vai garāžas.

Šoferi, kas ir jau uzkrājuši gana labu braukšanas pieredzi, lieliski zina, pēc kādiem principiem un detaļām jāvadās, izvēloties ziemas riepas. Dāmām mēdz palīdzēt vīri, draugi un citi auto speciālisti šajā jautājumā, tomēr tiem, kas par autovadītājiem kļuvuši nesen, būtu vērts ieklausīties zinošāko speciālistu un pieredzējušo šoferu padomos. Ja šķiet, ziemas riepu iegāde tāds nieks vien ir – aizgāji, nopirki, samaksāji un uzmontēja –, tu pieļauj kļūdu. 

Ziemas riepas jāizvēlas vadoties pēc tā, kāda ir braukšanas intensitāte (kur, cik bieži, cik tālu un pa kādiem ceļiem ikdienā pārvietojamies), kāds ir mūsu braukšanas stils (novērtējam objektīvi – vai esam uzmanīgi vai nedaudz agresīvāki un drošāki braucēji), kāds ir automašīnas tips un neizbēgami – kādas ir finansiālās iespējas, jo arī ziemas riepu iegādei būs jāatvēl konkrēta (nemaz ar tik maza) summa. 

Ziemas riepas var iedalīt četrās kategorijās (nosacīti), pēc kurām ir vieglāk orientēties, ko un kā mums nepieciešams iegādāties. RADŽOTĀS RIEPAS pielāgotas nopietniem ziemas apstākļiem – ledus, sniegs, putenis, slideni ceļi. Mūsu platuma grādos gan tādas izvēlas retais (ja nu vienīgi jābrauc pa ļoti dažādiem lauku un meža ceļiem). 

Pilsētnieki, kas pārvietojas lielākoties tikai pa asfaltu, radžotās riepas izvēlas krietni vien mazāk. RADŽOJAMĀS RIEPAS ir pieejamas bez radzēm, bet tās iespējams riepā "sašaut", kas nozīmē – nedaudz vairāk darba, bet, ja priekšā stāv kāds tālāks un sarežģītāks bezceļu brauciens, var noderēt. Tiesa – arī ne populārākā izvēle.

Lielākoties izvēle krīt par labu FRIKCIJAS RIEPĀM vai CENTRĀLEIROPAS TIPA ziemas riepām. Frikcijas jeb Skandināvijas tipa riepas nodrošina labu sniegumu uz ledus, normālu – uz asfalta. Arī šīs riepas piemērotākas smagākām ziemām nekā tām, kas ir pie mums, tomēr tās ir klusas braukšanā un lieliska alternatīva radžotajām riepām. 

Centrāleiropas tipa ziemas riepas ir piemērotākās mūsu ziemai – ne pārāk bargām un ne ārkārtīgi nopietnām ziemām. Šādām riepām ir liels ātruma indekss un lielisks sniegums uz mitra asfalta (ledū un sniegā gan mērenāks, tomēr pieredzējušam autovadītājam gana labi). 

Arī interneta veikalā 220.lv iespējams iegādāties riepas ziemai, turklāt par zemākām cenām. Ienāc un pārliecinies pats!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)