Banner 980x90

5 veidi, kā pasargāt sevi no bankrota

Mūsdienu steidzīgajā dzīves ritmā teiciens "laiks ir nauda" ir tik aktuāls kā vēl nekad. Cilvēki steidz paveikt dažādus uzdevumus, lai ne tikai nopelnītu naudu, bet arī aprūpētu ģimeni un, protams, palutinātu sevi. Taču, kamēr ir cilvēki, kas gūst arvien lielāku peļņu, netrūkst arī tādu, kas nonāk smagās finansiālās problēmās. Lai ar Tevi tā nenotiktu, esam apkopojuši piecus ieteikumus, kas palīdzēs pasargāt sevi no bankrota. 

• Sāc plānot budžetu
Neatkarīgi no tā, cik laba vai slikta ir Tava pašreizējā finansiālā situācija, budžeta plānošana ir nepieciešama ikvienam. Tā palīdzēt noteikt, kur aizies katrs cents, ko Tu nopelni. Un, skaidri apzinoties, kam tiek novirzīta nauda, Tu veiksmīgāk varēsi sekot līdzi tam, lai nenonāktu finansiālās grūtībās. 

Ja nepieciešams, kādu no izdevumu kategorijām varēsi samazināt un citu – palielināt, kā arī veidot stratēģijas, kas palīdzēs Tev gudrāk rīkoties ar savu naudu. 

• Atrodi veidus, kā nopelnīt vairāk 
Ja Tu apzinies, ka esošajā darbā vietā nesaņem pietiekami lielu algu, lai katru mēnesi atļautos visu sev nepieciešamo, ir jādomā, kā ienākumu līmeni paaugstināt. Lai to izdarītu, Tu vari, piemēram, atrast otru darbu. Iespējams, Tu saproti, ka ar esošajām prasmēm un izglītību nepietiek, tādēļ jāpārdomā karjeras virziena maiņa ilgtermiņā. Tāpat mūsdienās ir iespēja iziet dažādus apmācību kursus un iegūt papildu zināšanas citos veidos, kas Tev var palīdzēt iegūt augstāk atalgotu amatu. Nesamierinies ar esošo situāciju, ja nejūti finansiālu stabilitāti. 

• Atbrīvojies no parādiem
Pilnīgu finansiālu drošību Tu varēsi izjust tikai tad, kad būsi pilnībā ticis vaļā no parādiem. Ir pašsaprotami, ka daudziem cilvēkiem mūsdienās ir kādas saistības – studiju kredīts, aizdevums internetā vai kas cits. Taču problēma ir nevis faktā, ka aizņemamies, bet gan tajā, ka to darām, neizvērtējot savas iespējas atmaksāt kredītu. 

Aizdevums var būt kā noderīgs rīks dažādu ideju īstenošanai vai kā palīdzība ārkārtas situācijās, ar noteikumu, ka aizņemšanos uztvertam nopietni. Tādēļ, lai arī kāds būtu Tavs iemesls pieteikties aizdevumam, vienmēr pārdomā, kā to atmaksāsi laikā. 

• Nejauc vēlmes ar vajadzībām
Cilvēki diezgan bieži nespēj nošķirt savas vajadzības no vēlmēm vai tā brīža iegribām, kas, protams, ietekmē viņu finansiālo stāvokli. Tā vietā, lai iegādātos ekonomisku auto modeli, izvēlamies skaistāku mašīnu, kas ikdienā rada lielākus izdevumus. Maltītes ikdienā bieži baudām ārpus mājas, lai gan lētāk būtu bijis tās pagatavot pašiem. Lai arī, protams, ir vērts ik pa laikam sevi palutināt, tas jādara mērenības robežās, apzinoties savas finansiālās iespējas. Tāpat dažādi citi izdevumi, piemēram, Spotify vai Netflix abonements var šķist svarīgi, taču patiesībā bez tiem varam iztikt, atrodot lētākas alternatīvas. 

• Esi gatavs neplānotām situācijām
Neatkarīgi no tā, cik detalizēti mēs izplānojam savu budžetu, jārēķinās ar to, ka vienmēr var notikt kas neplānots, radot papildu izdevumus. Ideālā gadījumā šim mērķim mums būtu nepieciešami iekrājumi, taču patiesībā tikai nelielai daļai sabiedrības katru mēnesi atliek naudu krāšanai. 

Vairums dzīvo šodienai, cerot, ka ārkārtas gadījumos tiks galā citos veidos. Protams, ir dažādas alternatīvas, kuras izmantot, piemēram, lūgt palīdzību tuviniekiem vai noformēt aizdevumu, taču jārēķinās ar to, ka pēc tam šī nauda būs arī jāatdod. 

Vēl viens risinājums ir apdrošināšanas polises iegāde, kas pasargās no izdevumiem, kas saistīti, piemēram, ar veselību, mājokli vai automašīnu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)