Banner 980x90

6 padomi patstāvīgākas dzīves uzsākšanai

Katram ir savi priekšstati par finansiālo neatkarību un iespējām to sasniegt. Taču teju visi ir vienisprātis, ka patstāvīgāka dzīve ir labs mērķis, pēc kā tiekties. Tas prasa plānošanu un apņēmību. Ja arī Tu vēlies spert soļus patstāvīgākai dzīvei, šie seši padomi Tev var noderēt. 

1. Vispirms vizualizē, tad – plāno
Ikvienam redzējumam par patstāvīgāku dzīvi būs jāiztur realitātes pārbaude, taču tas lai Tevi nebiedē. Padomā, kas Tavā izpratnē ir finansiāla neatkarība, kas ir nozīmīgi tieši Tev. Kādus mērķus Tu vēlies sasniegt? Kā Tu vēlies dzīvot? Iespējams, Tu vēlies iegādāties jaunu automašīnu, samaksājot par to skaidrā naudā vai iegūt labu izglītību. Jebkurā gadījumā konkrēta vīzija par to, kur vēlies nokļūt, palīdzēs sastādīt plānu un darīt visu, lai tas īstenotos. 

2. Izveido budžetu
Patstāvīgākas dzīves uzsākšana sākas ar budžeta plānošanu – ienākumu un izdevumu uzskaiti un lemšanu, kam un cik daudz tiks tērēts. Tas ir galvenais un svarīgākais uzdevums ceļā uz neatkarīgāku dzīvi. Ja nekad iepriekš neesi sekojis izdevumiem, sāc ar visu tēriņu pierakstīšanu – to dari vismaz mēnesi, lai gūtu priekšstatu par saviem naudas tērēšanas paradumiem. Balstoties uz šo informāciju, vari veikt nepieciešamās korekcijas un izveidot jaunu  budžeta plānu. 

3. Tērē mazāk, nekā nopelni
Lielākā daļa šo padomu ir dzirdējuši, taču joprojām tas ir viens no grūtāk īstenojamiem principiem. Budžets jāplāno tā, lai izdevumi būtu mazāki par ienākumiem. Tas var prasīt dažu paradumu maiņu, taču ļauj ietaupīt naudu, ko novirzīt svarīgiem mērķiem vai, piemēram, neplānotu situāciju risināšanai. Izpēti savus tēriņus, nosaki prioritātes un atmet lieko – tas noteikti būs lielisks solis vēlamajā virzienā. 

4. Aizņemies atbildīgi
Dažādi aizdevumi, piemēram, kredītlīnija, ir mūsdienās populārs finanšu instruments, kas ļauj īstenot lielākas ieceres vai atrisināt steidzamas situācijas. Taču, ja vēlies iegūt un saglabāt finansiālo stabilitāti, paturi prātā, ka ikviens aizdevums ir atbildība, kas prasa rūpīgu savu iespēju izvērtēšanu. 

Aizņemies tikai tad, ja tas patiešām nepieciešams un esi drošs, ka kredītu spēsi atmaksāt līgumā noteiktajā laikā!

5. Izvērtē savu karjeru
Patstāvīgākas dzīves uzsākšana nav iedomājama bez regulāriem ienākumiem, tādēļ būtisks ir arī darba jautājums. Ja patstāvīgajā darba vietā nevari nopelnīt pietiekami, iespējams, jāmeklē cits darbs, vai arī jāiegulda jaunu zināšanu apguvē.  Pastāv arī variants atrast papildu ienākumu avotu, piemēram, vēl vienu darbu. Tādā gadījumā gan jāizvērtē, vai visus pienākumus patiešām vari apvienot. 

6. Pārzini savu finansiālo situāciju
Dzīve ir pārsteigumu pilna, tādēļ svarīgi, lai budžeta plāns būtu pietiekami elastīgs, lai tas izturētu gan pozitīvas, gan arī negatīvas pārmaiņas. Taču, lai šis princips varētu darboties, svarīgi pārzināt savu finansiālo situāciju – tas ietver regulāru sekošanu līdzi budžeta plāna izpildei, kā arī nepieciešamo korekciju ieviešanu, kad tas ir aktuāli. Lai to īstenot būtu vienkāršāk, noderīgas var būt mūsdienās populārās mobilās aplikācijas, kas ļauj sekot līdzi naudas plūsmai, plānot izdevumus, sekot līdzi finansiālo mērķu sasniegšanai un pat ieplānot iepirkumu sarakstu. 

Patstāvīgāka dzīve ir cieši saistīta ar spēju uzņemties atbildību par saviem lēmumiem. Taču galā sagaida lielisks atalgojums, kā dēļ vērts papūlēties. Ja Tev šķiet, ka vēl nedodies šajā virzienā, šis ir īstais brīdis sākt.  Pat mazi soļi vēlamajā virzienā var aizvest pie lieliska rezultāta. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)