Banner 980x90

7 iemesli, kādēļ iegādāties dzīvokli, nevis māju

Domājot par nekustamā īpašuma iegādi, aktuāls ir jautājums, kam dot priekšroku – dzīvoklim vai mājai? Lai arī māja bieži vien šķiet vilinošāka iespēja un tai ir daudz priekšrocību, tomēr tās iegādi ieteicams rūpīgi izvērtēt. Lūk, 7 iemesli, kādēļ dzīvoklis tomēr var būt labāka izvēle. 

Zemākas izmaksas
Pirmais un galvenais arguments – zemākas izmaksas. Pirmkārt, labiekārtots dzīvoklis maksā mazāk nekā līdzvērtīga privātmāja. Otrkārt, arī dzīvokļa uzturēšanas izmaksas ir daudz mazākas. Arī nekustamā īpašuma nodoklis dzīvokļa īpašniekiem ir daudz mazāks. 

Iegādājoties jebkuru nekustamo īpašumu, jārēķinās ar dažādām papildu izmaksām, piemēram, dokumentu noformēšanu, pārvākšanās izdevumiem, jaunu mēbeļu iegādi. Iegādājoties māju, arī šīs izmaksas var būt augstākas. Dažkārt ar pārcelšanos saistītos tēriņus var palīdzēt segt patēriņa kredīts privātpersonām, ko salīdzinoši vienkārši un ātri var noformēt internetā. Pieejamas dažādas aizdevuma summas uz garākiem un īsākiem termiņiem. Pirms kredīta noformēšanas rūpīgi jāizvērtē sava maksātspēja. 

Plašākas izvēles iespējas 
Vēl viena dzīvokļu priekšrocība – tie pieejami plašākā izvēlē. Tas nozīmē, ka meklējot jaunu dzīvokli, variantu būs vairāk, nekā tad, ja vēlēsieties iegādāties māju. Īpaši, ja neesat gatavi pārcelties tālu no līdzšinējās dzīvesvietas. 

Labāka atrašanās vieta
Ne mazāk būtisks faktors ir mājokļa atrašanās vieta. Ja Jums svarīgi dzīvot pilsētas centrā vai iespējami tuvu tam, tad dzīvoklis noteikti būs veiksmīgāka izvēle. Mājas parasti atrodas pilsētas nomalēs vai pat ārpus tās robežām, tādēļ jārēķinās ar ilgāku un nereti arī sarežģītāku nokļūšanu uz darbu, veikaliem, dažādām iestādēm. 

Ērtāka uzturēšana
Pašsaprotami, ka mājas uzturēšana prasa vairāk pūļu – telpu sakopšana un teritorijas uzturēšana, regulāra zālāja pļaušana vasarā, sniega šķūrēšana ziemā… Protams, ir cilvēki, kam tas viss sagādā patiesu prieku, taču tiem, kuri savu brīvo laiku vēlas pavadīt citādi vai arī ir ļoti aizņemti, mājas uzturēšana var kļūt apgrūtinoša. 

Starp citu, te jāpiemin arī dažādi neregulāri darbi, piemēram, jumta labošana vai maiņa privātmājā prasīs vairāk pūļu (un arī līdzekļu), nekā tas būtu daudzdzīvokļu namam. 

Vienkāršāk pārdot pēc tam 
Iegādājoties jaunu dzīvesvietu, reti kurš domā par tā pārdošanu tālāk, taču arī šis ir aspekts, kas būtu jāņem vērā. Ja gadījumā pienāks brīdis, kad apsvērsiet nekustamā īpašuma pārdošanu, pārdot dzīvokli būs vienkāršāk – pieprasījums pēc tiem ir lielāks. Galvenokārt tas saistīts ar finansiālo aspektu – ierobežotās pirktspējas dēļ daudzi dod priekšroku dzīvokļa iegādei. 

Drošības aspekts
Jāpiemin arī drošības aspekts. Garnadžiem ielauzties dzīvoklī ir daudz grūtāk, jo jāpārvar vairāki šķēršļi – jāzina ārdurvju kods, turklāt jāuzmanās, lai kaimiņi neko nepamana. Iekļūt privātmāju teritorijā bieži vien ir vienkāršāk – īpaši, ja to nesargā suns un nav uzstādītas nekādas drošības sistēmas, piemēram, signalizācija un novērošanas kameras.  

Par šo īpaši jādomā tiem, kuri bieži ceļo – ja dzīvo daudzdzīvokļu namā un ir labas attiecības ar kaimiņiem, var palūgt, lai viņi Jūsu prombūtnes laikā pievērš lielāku uzmanību tam, kas notiek pie Jūsu dzīvokļa durvīm. 

Dzīvojot privātmājā, kaimiņi bieži vien ir lielākā attālumā, līdz ar to noorganizēt tādā veida drošības pasākumus ir daudz sarežģītāk. 

Papildu iespējas mūsdienīgos projektos
Apsverot dzīvokļa iegādi kādā no jaunajiem projektiem, pircējs var rēķināties ar dažādām papildu iespējām, piemēram, apsargātu autostāvvietu, labiekārtotu bērnu rotaļu laukumu, pat krāšņu dārzu, kas privātmāju īpašniekiem jāsarūpē pašiem. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)